Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 08:36

Ξεκινά το έργο διαχείρισης λυματολάσπης στην Καλαμάτα

Ξεκινά  το έργο διαχείρισης λυματολάσπης στην Καλαμάτα

 

Υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το σημαντικό έργο διαχείρισης της λυματολάσπης, που θα υλοποιήσει η ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θανάσης Βασιλόπουλος κι ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Γιάννης Τόλιος

Πρόκειται, με βάση την ίδια ενημέρωση, για μια διεκδίκηση της δημοτικής ρχής, που περιελάμβανε την ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με τίτλο “Μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Καλαμάτας”, προϋπολογισμού που αγγίζει τα 8 εκ. ευρώ. Ανάδοχος του έργου που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η κοινοπραξία Tedra - Τ.Ε.Σ. Α.Ε..

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας υπογράμμισε την περιβαλλοντική αξία του έργου, τονίζοντας ότι “συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των υποδομών μας”. Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση του έργου η ΔΕΥΑΚ δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ετησίως 5.000 τόνους λυματολάσπης, αλλά θα τη διαχειρίζεται η ίδια με σύγχρονο τρόπο στις νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή 4 ηλιακών ξηραντηρίων εντός του γηπέδου της ΕΕΛ Καλαμάτας, στη νότια πλευρά του γηπέδου. Η τροφοδότηση της ιλύος καθώς και η απομάκρυνση του τελικού προϊόντος θα γίνεται από την ίδια πλευρά (ανατολική) των ξηραντηρίων. H τροφοδότηση θα γίνεται αυτόματα με σύστημα μεταφορικών κοχλιών, ενώ  και η απομάκρυνση της ξηραμένης ιλύος θα γίνεται επίσης αυτόματα, μέσω συστήματος μεταφορικών κοχλιών εκτός του ξηραντηρίου.

Για την ηλιακή ξήρανση της ιλύος της ΕΕΛ Καλαμάτας προβλέπονται η κατασκευή μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος, ηλιακά ξηραντήρια, μονάδα διάθεσης τελικού προϊόντος και κτίριο εξυπηρέτησης.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 26 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου δοκιμαστικής λειτουργίας.