Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 16:45

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Αντιδράσεις για την αμοιβή του αντιπροέδρου

Γράφτηκε από τον
Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Αντιδράσεις για την αμοιβή του αντιπροέδρου

Η εκπροσώπηση των εργαζομένων μέσα από τα δύο αντιμαχόμενα σωματεία - αντίπαλα στρατόπεδα, μέσα από αντιπαραθέσεις κι εντάσεις, κυριάρχησε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, όμως, το θέμα που προκάλεσε αίσθηση ήταν ο ορισμός της αμοιβής του αντιπροέδρου.

Και αυτό γιατί η αμοιβή του (ο Νίκος Μπασακίδης που δεν έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος), όπως ορίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, θα είναι ίδια, ισόποση με αυτή του προέδρου Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου, στα 1.710 ευρώ. Το δικαίωμα της ισόποσης αμοιβής το δίνει ο νόμος.

Στην εισήγησή του ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης ανέφερε ότι οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου θα είναι αυξημένες, θα παρακολουθεί το τεχνικό πρόγραμμα της επιχείρησης και θα έχει τον συντονισμό των τεχνικών προγραμμάτων της ΔΕΥΑΚ και του δήμου, γι να μην υπάρχουν αλληλοσυγκρούσεις. “Είναι τεράστιο το αντικείμενο και προβλέπεται από τον νόμο” η υψηλή, ισόποση αμοιβή με τον πρόεδρο, υποστήριξε ο κ. Βασιλειάδης.

Το θέμα της αμοιβής του αντιπροέδρου καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης και Δημήτρης Φαββατάς. Μάλιστα, ο κ. Κανάκης αυτοπροτάθηκε για αντιπρόεδρος αμισθί, έχοντας εμπειρία από τη δουλειά του, όπως είπε, αλλά η πρότασή του αγνοήθηκε.

Ο Δ. Φαββατάς παρατήρησε πως “είναι απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος να παίρνει τα χρήματα του προέδρου” κι επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι “έχει βρει την αγελάδα, τον δήμο. Δεν βγήκε δημοτικός σύμβουλος ο Μπασακίδης και πρέπει να τον καλύψει”.

Νωρίτερα, στον καθορισμό της αποζημίωσης, της αμοιβής του προέδρου, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος παίρνει μέχρι το 50% της αποζημίωσης του δημάρχου, ίδια χρήματα με αυτά που παίρνει ο αντιδήμαρχος. Υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των ποσών από την επιχείρηση, που έχει 74 εκ. ευρώ προϋπολογισμό και σχεδόν 50 εκ. τεχνικό πρόγραμμα.

Οπως έγινε γνωστό, ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, πριν από τον δήμαρχο που ήταν κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, έπαιρνε 850 ευρώ, αλλά η επιχείρηση είχε μικρότερο προϋπολογισμό!, όπως αναφέρθηκε. Για τον πρόεδρο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας ψήφισαν λευκό.

Οσον αφορά το θέμα της πλέον αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στην επιχείρηση για εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ επελέγη, κατά πλειοψηφία, το νέο Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, γιατί περισσότερα μέλη από το γνωστό Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Ο κ. Βασιλειάδης ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προσωπικού σε σύνολο 69 εργαζομένων, 67 είναι μέλη και στα δύο σωματεία, το νέο σωματείο έχει 39 και το άλλο 28.

Κατά τη συζήτηση έγινε γνωστό ότι το παλιό σωματείο έχει κάνει καταγγελία - αγωγή κατά του νέου, που έχει προσδιοριστεί να δικαστεί στις 7 Φεβρουαρίου.

Να αποσυρθεί το θέμα της εκπροσώπησης μέχρι να δικαστεί η αγωγή, ζήτησε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου, υποστηρίζοντας ότι το νέο σωματείο δημιουργήθηκε κατά παραγγελία και στα κρυφά το 2022, χωρίς δημόσια ενημέρωση για συμμετοχή σε αυτό και τη διενέργεια εκλογών.

Τις θέσεις του νέου σωματείου παρουσίασαν ο πρόεδρός του Κοσμάς Κορκόκιος και η εκπρόσωπός του Ευδοξία Τσομπανγεωργίου.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΚ

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, με τίτλο “«Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας» μάλλον θα πρέπει να αυτοαποκαλείται «τοξικό» και όχι «ταξικό»”, αναφέρει:

Το «Σωματείο Εργαζόμενων της Δ.Ε.Υ.Α Καλαμάτας» είναι το μοναδικό επιχειρησιακό σωματείο και το πλέον αντιπροσωπευτικότερο στην Δ.Ε.Υ.Α Καλαμάτας. Η ίδρυση του προήρθε από την αγανάκτηση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων της επιχείρησης, γιατί το «Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας» το οποίο αυτοαποκαλείται «ταξικό», έχει από χρόνια πάψει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες μιας μικρής κλίκας που το εκμεταλλεύεται μακριά από το σκοπό ίδρυσης του.

Πάγια τακτική τους κάθε αντισυναδελφική, καταχρηστική και ταπεινωτική συμπεριφορά με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα, άνιση μεταχείριση, προσβολές, απειλές, άσκηση ψυχολογικής βίας με κακόβουλα σχόλια, με σκοπό να ζημιώσουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων, ποταπές επιθέσεις με διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών και υβριστικές, περιπαικτικές εκφράσεις διαταράσσοντας έτσι το εργασιακό περιβάλλον σχεδόν καθημερινά.

Κραυγάζοντας και διασπείροντας ψεύδη η κλίκα του προσπαθεί να κρύψει την ιδιοτέλεια και την ανικανότητα της, το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να γίνεται γραφική.

Οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες της κλίκας που το διοικεί, οι πάρα πολλές παρατυπίες και ατασθαλίες που ανακαλύφθηκαν, ανάγκασαν κάποια πρώην μέλη του με έννομο συμφέρον λόγω των κεκτημένων δικαιωμάτων τους ως εργαζόμενοι και μέλη του, στην κατάθεση καταγγελίας κατά της Διοίκησης του, στο Πταισματοδικείο και στην Εισαγγελία Καλαμάτας.

Όσο για τους αγώνες που συνεχώς επικαλούνται, τους υπενθυμίζουμε ότι οι αγώνες για τους εργαζόμενους είναι ο σκοπός και η υποχρέωση κάθε σωματείου και όχι η εκμετάλλευση αυτών
προς όφελος της διοίκησης του.

Οι αριθμοί των μελών είναι αμείλικτοι και μη διαπραγματεύσιμοι. Έχοντας λοιπόν το 60% των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ μέλη μας, μόνο «εργοδοτικό σωματείο φάντασμα» δεν είμαστε. Το «τοξικό» σωματείο ας συνειδητοποιήσει πια ότι έτσι όπως κατάντησε δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων και τυπικά πια, αφού ουσιαστικά δεν το εκπροσωπούσε εδώ και αρκετά χρόνια και ας σταματήσει τα «πολιτικά ταξικά τερτίπια» σε βάρος των εργαζόμενων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Ήρθε η ώρα της διαφάνειας και του γόνιμου διαλόγου. Ήρθε το τέλος των συκοφαντιών, των ψεμάτων, της ιδιοτέλειας και της ανικανότητας”.


NEWSLETTER