Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 16:30

Κουτραφούρης: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για τα επικίνδυνα διατηρητέα

Κουτραφούρης: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για τα επικίνδυνα διατηρητέα

“Χρειάζεται μια γενναία απόφαση της Πολιτείας, γιατί όντως υπάρχει επικινδυνότητα”, επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Κουτραφούρης, για τα επικίνδυνα ιδιωτικά διατηρητέα κτήρια που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, κατά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση - παρέμβαση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Τσαπόγα.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας αναφέρθηκε στα επικίνδυνα ερειπωμένα κτήρια στον πεζόδρομο της Αριστομένους (Αχίλλειον, Αλιφέρη, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο), αλλά και στις οδούς Αναγνωσταρά, Αριστοδήμου και σε άλλες περιοχές, τα οποία απειλούν τους περαστικούς.

“Ο κ. Τσαπόγας έθιξε ένα σημαντικό ζήτημα”, είπε ο Β. Κουτραφούρης κι επικεντρώθηκε στις δυσκολίες με τα ιδιωτικά διατηρητέα, σημειώνοντας:

“Εγώ θα μείνω κυρίως στα ιδιωτικά διατηρητέα, που είναι τα περισσότερα και τα πιο επικίνδυνα. Οντως είναι πολύ επικίνδυνα. Είναι μια μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας διαχρονική, για την οποία δεν έχει κάνει τίποτα. Εχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που όχι απλά δεν δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες, αλλά δίνει αντικίνητρα για να αξιοποιήσουν τα διατηρητέα τους. Μόνο οι επιτροπές ελέγχων που έχουν να περάσουν, για να τα επισκευάσουν, είναι απαγορευτικές.
Μην ξεχνάμε ότι συχνά τίθενται θέματα πολυϊδιοκτησίας, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Δηλαδή, μπορεί ένα 5% να έχει καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο σαν αγνώστου. Μια πολύ σύνθετη κατάσταση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις σκαλωσιές και τα ικριώματα, αυτό να βρεθεί μια φόρμουλα να γίνει, αλλά είναι μεγάλα τα κόστη. Αυτά πρέπει να επωμίζονται στους ιδιοκτήτες. Είναι πολλά γεωτεμάχια που δεν ξέρουμε καν τους ιδιοκτήτες.
Κύριε Τσαπόγα, χρειάζεται μια γενναία απόφαση της Πολιτείας, γιατί όντως υπάρχει επικινδυνότητα, τα βλέπουμε όλοι”.

Γ.Σ.