Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 09:22

Αγοράζουν ακίνητο για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Αγοράζουν ακίνητο για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Την αγορά ακινήτου, ολοκληρωμένου ή ημιτελούς κτίσματος, όπου θα μετεγκατασταθούν τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, το Δ.Σ. της επιχείρησης, χθες νωρίς το απόγευμα.

Την απόφαση αυτή καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης και Δημήτρης Φαββατάς, οι οποίοι ζήτησαν να εξεταστεί μήπως είναι πιο συμφέρουσα για τη ΔΕΥΑΚ η περίπτωση της κατεδάφισης του κτηρίου της πρώην σχολής Νοσοκόμων στο κτηριακό συγκρότημα του παλιού Νοσοκομείου - νέου Δημαρχείου Καλαμάτας και η κατασκευή σύγχρονου κτηρίου, που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες της επιχείρησης.

Απαντώντας, ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Βασιλειάδης και αιρετά στελέχη της δημοτικής αρχής υποστήριξαν, ωστόσο, ότι η προώθηση της διαδικασίας για την αγορά ακινήτου δεν είναι σίγουρο πως θα έχει θετική έκβαση, οπότε μπορεί να “παίξει” η περίπτωση του κτηρίου της πρώην σχολής Νοσοκόμων. Η πλευρά της δημοτικής αρχής απέρριψε την αξιοποίηση του κτηρίου στο παλιό Νοσοκομείο, γιατί δεν ανήκει στον δήμο, αλλά του έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Υγείας για 99 χρόνια!

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε την έγκριση της διακήρυξης της αγοράς ακινήτου μέσω δημοπρασίας. Τον ορισμό επιτροπής διεξαγωγής της δημοπρασίας (ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας). Την εξουσιοδότηση του προέδρου για την προκήρυξη της δημοπρασίας για την αγορά ακινήτου.

Αναλυτικά, στην εισήγησή του ο κ. Βασιλειάδης ενημέρωσε ότι “αγοράζουμε τα πάντα, εκτός από οικόπεδο. Και μπορεί να είναι ένα κτήριο είτε ολοκληρωμένο είτε ημιτελές” κι εξήγησε: “Η επιτροπή καταλληλότητας θα επιλέξει αυτά που είναι κατάλληλα και μειοδότης θα αναδειχθεί, θα πάρουμε το κτήριο με την ποσοστιαία έκπτωση, από την τιμή του ακινήτου που θα βγάλει ο εκτιμητής. Υπάρχει, όμως, πλαφόν μέχρι 1,5 εκ. ευρώ”.

Τον προβληματισμό του για την επιλογή με βάση την ποσοστιαία έκπτωση, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, εκτιμώντας πως “θα πρέπει στην επιλογή να υπολογίσουμε την τιμή ανά τ.μ. Και τις υπολειπόμενες εργασίες που θα απαιτηθούν, για να ολοκληρωθεί κάποιο ημιτελές. Να μην πάμε τελικά σε κτήριο που η τιμή του θα ξεπερνά το ολοκληρωμένο”.

Αντιδρώντας οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, αρχικά ο Δ. Φαββατάς ρώτησε αν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί το κτήριο της Σχολής Νοσοκόμων και να μετεγκατασταθεί εκεί η ΔΕΥΑΚ, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ο Β. Κανάκης, αφού επεσήμανε την αλλαγή του δεδομένου που ανακοίνωσε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι μπορεί να κατεδαφιστεί το κτήριο της Σχολής Νοσοκόμων και να φτιαχθεί ένα καινούργιο κτήριο, με 12.00 τ.μ. κάλυψη. Πρότεινε να σταματήσει η διαδικασία της αγοράς και να προκριθεί η κατεδάφιση του κτηρίου της πρώην σχολής Νοσοκόμων και η κατασκευή νέου κτηρίου, όπως θα το θέλει η επιχείρηση.

Ο Δ. Φαββατάς πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να παραστεί και ο δήμαρχος στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ,, ο οποίος έχει κάνει και τις επαφές με το υπουργείο Υγείας. “Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Να έρθει ο δήμαρχος και να μας εξηγήσει και να πάρουμε την πιο συμφέρουσα για την επιχείρηση απόφαση”.

Οι προτάσεις των συμβούλων της μειοψηφίας απορρίφθηκαν από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής.