Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 09:22

Καλαμάτα: Αντίδραση Τζαμουράνη για πάρκινγκ Νέδοντα και κτήριο ΔΕΥΑΚ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Αυστηρή κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για την ιδιωτικοποίηση των πάρκινγκ του Νέδοντα, την απόφαση της ΔΕΥΑΚ να κινήσει τις διαδικασίες για την αγορά για τη στέγαση των υπηρεσιών της, εγκαταλείποντας την αξιοποίηση του κτηρίου της πρώην σχολής νοσοκόμων και για τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια που εξακολουθούν να υπάρχουν, άσκησε χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, σε συνέντευξη Τύπου στο ιστορικό Δημαρχείο.

Παρουσία δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων της παράταξής του “Καλαμάτα Μετά”,ο Β. Τζαμουράνης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοποίηση της πιστοποίησης του Κλιματικού  Συμβολαίου, μέχρι να εξειδικευτούν χρηματοδοτικές πηγές, πόροι και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά, αρχικά ξεκαθάρισε ότι “δεν θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, αλλά αντιπολίτευση με γόνιμο κι εποικοδομητικό λόγο, με προτάσεις και απόψεις,με προσπάθεια ανάδειξης των θέσεων, αλλά και των παραλείψεων και λανθασμένων επιλογών της δημοτικής αρχής”.

Το πρώτο θέμα που έθεσε ο Β. Τζαμουράνης, ήταν η ιδιωτικοποίηση των δύο πάρκινγκ στον Νέδοντα. Ανέφερε ότι  ο χαρακτήρας της δημιουργίας τους - ξεκίνησαν το 1983 - ήταν η εξυπηρέτηση συνδημοτών κι επισκεπτών, δεν ήταν εισπρακτικός μηχανισμός. Υπενθύμισε πως με τη μέχρι τώρα λειτουργία τους ήταν ελεύθερη η στάθμευση από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί και τα Σαββατοκύριακα (από το μεσημέρι του Σαββάτου) και τις αργίες.

Δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην 24ωρη λειτουργία και χρέωση από ιδιώτη και τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας τους από τον δήμο, με υπερσύγχρονα μηχανήματα και με λίγο προσωπικό.

Μίλησε για λάθος επιλογή που πλήττει περιοίκους κι επιχειρήσεις και νέα άτομα που διασκεδάζουν στο Ιστορικό και ευρύτερα στο κέντρο της πόλης.

Εκτίμησε πως θα πυκνώσει το πρόβλημα της αναζήτησης θέσεων στάθμευσης γύρω από τα πάρκινγκ και ότι οικονομική ωφέλεια του δήμου δεν θα βελτιωθεί, αντίθετο μάλιστα.

Παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία, παρατήρησε ότι από τη μέχρι τώρα διαχείριση έμεναν στον δήμο πάνω από 300.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ τώρα θα παίρνει 258.000 ευρώ. Και δήλωσε έκπληκτος που δεν υπήρξε τεκμηριωμένη θέση για ποιο λόγο, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικοποίησης.

 

ΑΓΟΡΑ ΚΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ

Για το δεύτερο σοβαρό θέμα, έκανε λόγο για βεβιασμένη απόφαση της ΔΕΥΑΚ για την απόκτηση κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ενώ υπάρχει η περίπτωση του κτηρίου της πρώην σχολής νοσοκόμων στο παλιό Νοσοκομείο - νέο Δημαρχείο

Αφού αναφέρθηκε στα  προβλήματα στατικής επάρκειας του κτηρίου της πρώην σχολής νοσοκόμων, αναρωτήθηκε “πρώτα ξεκινάει η ανακατασκευή του και μετά ελέγχεται η στατική επάρκεια;” και παρατήρησε ότι διαλύθηκε η εργολαβία και ο εργολάβος αποζημιώθηκε για διαφυγόντα κέρδη.

Μίλησε για αιφνίδια απόφαση για αναζήτηση κτηρίου για μεταστέγαση της ΔΕΥΑΚ, αξίας μέχρι 1,5 εκ. ευρώ, επέκρινε το γεγονός ότι “δεν υπήρξε κτηριολογικό πρόγραμμα, για πόσους εργαζόμενους σχεδιάζουν το κτήριο” και ρώτησε “τι θα γίνει με το ερείπιο, θα κατεδαφιστεί;”.

Ο Β. Τζαμουράνης πρότεινε “να κατεδαφιστεί, να φτιαχθεί καινούργιο κτήριο που θα έχει και αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου” και απηύθυνε νέα ερωτήματα: “Ποιος είναι υπόλογος για τα έξοδα που έγιναν, για την οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΥΑΚ, που υπολογίζεται στα 150.000 ευρώ; Γιατί η ΔΕΥΑΚ προσέτρεξε να αναζητήσει νέο κτήριο; Γιατί περιφρονεί τη λύση να φτιάξει ένα καινούργιο κτήριο και θα πληρώσει επιπλέον τη δαπάνη του οικοπέδου;”.

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε πως “τα χρήματα της ΔΕΥΑΚ δεν είναι της δημοτικής αρχής, είναι των συνδημοτών μας και η διαχείρισή τους δεν πρέπει να αφήνει την παραμικρή σκια και υπόνοια για κατασπατάλησή τους” και κάλεσε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη λύση της πρώην σχολής νοσοκόμων.

Με αφορμή τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό, στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα ετοιμόρροπων κτηρίων,  που παραμένουν εγκαταλελειμμένα από τους σεισμούς του 1986.

Μίλησε για υπαρκτό και μεγάλο κίνδυνο κι εκτίμησε ότι “μέσα στις προτεραιότητες θα έπρεπε να είναι και η μέριμνα γι’ αυτά τα κτήρια. Δεν χρωστούν τίποτα οι περίοικοι και οι περαστικοί να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο” κι έκανε λόγο και για δυσάρεστη αισθητικά πρόκληση.

Για το Αχίλλειον είπε ότι η εικόνα του προσβάλλει την πόλη και κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει τη μελέτη που έχει κάνει η Διανέωση.

Ανέφερε ότι δεν είναι πολλά τα κτήρια, κατέγραψε τα κτήρια Αχίλλειον, Αλιφέρη και Ανδρεάκου στην Αριστομένους και αυτά Μεσσήνης και Οιχαλίας, Αναγνωσταρά και Σκρα, Αριστοδήμου και Βασιλ. Σοφίας.

Προέτρεψε τη δημοτική αρχή “να απευθυνθεί σε ιδιώτες, να αναλάβει ένα κτήριο ο καθένας, τουλάχιστον να στερεωθούν. Δημοτικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα του δήμου να αγοράσουν κάποια απ’ αυτά τα κτήρια. Ο δήμος να συνάψει δάνειο, να αγοράσει κάποια και μέσα από πρόγραμμα να τα επισκευάσει και να βάλει εκεί υπηρεσίες του”.

 

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Ο Β. Τζαμουράνης έκλεισε με το θέμα της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου. Είπε ότι πανηγυρίζει η δημοτική αρχή, αλλά εκτίμησε πως αυτό εδράζεται στις προσπάθειες των δημοτικών αρχών τα τελευταία 50 χρόνια κι έκανε λόγο για “επιτυχία του δήμου διαχρονικά και όχι αποκλειστικά της δημοτικής αρχής”.

Δήλωσε ότι είναι υπέρ της συνέχισης ανάπτυξης της πόλης με πολιτικές που υπηρετούν το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καινοτομία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Και αφού ανέφερε ότι  αναμένεται να έρθουν 2 δις. Ευρώ στην πόλη μέχρι το 2030, παρατήρησε πως στρατηγικός στόχος είναι η μείωση των αερίων ρύπων κατά 97%, αλλά σημείωσε: “Το Κλιματικό Συμβόλαιο είναι σειρά ενεργειών για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Ομως, είναι ένα κείμενο χωρίς νομικές δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και χρηματοδοτικές δεσμεύσεις. Ερευνάται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ξέρει η ΕΕ σε ποιο επίπεδο θα χρηματοδοτήσει. Ενας ιδιώτης δεν ξέρει πόσο θα επιδοτηθεί, ένας ταξιτζής για να κάνει το αυτοκίνητό του ηλεκτρικό”.

Ενημέρωσε ότι “το 1,8 δις. αφορά επενδύσεις και παρεμβάσεις σε κτήρια, μεταφορές και βιομηχανία και μείς βιομηχανία δεν έχουμε” κι εκτίμησε πως θα πρέπει ενισχυθούν, να γίνουν θερμοπροσόψεις σε όλα τα κτήρια, να αντικατασταθούν οι θερμάνσεις με πετρέλαιο, αυτοκίνητα να γίνουν ηλεκτρικά”.

Ομως, παρατήρησε ότι “ενώ προχωράμε την κλιματική ουδετερότητα, σχεδιάζουμε φυσικό αέριο στην πόλη, που παράγει αέριους ρύπους” και πρόσθεσε: “Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και οικονομική και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν οι αναμενόμενες σημαντικές επιχορηγήσεις. Επιφυλασσόμαστε να περιμένουμε την εξειδίκευση των προτάσεων του Κλιματικού Συμβολαίου”.

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως “περίμενα ότι το Κλιματικό Συμβόλαιο θα προέβλεπε περιβαλλοντικά έργα, αντιπλημμυρική θωράκιση με φράγματα, θωράκιση από φωτιές και σεισμούς (να γίνουν τα κτήρια ασφαλή και ανθεκτικά στον σεισμό), να υπάρξει μέριμνα για τα πυρηνελαουργεία της πόλης και για τη ρύπανση από τη λειτουργία του αεροδρομίου. Δεν προωθείται το μέσο σταθερής τροχιάς, ο σιδηρόδρομος”.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι “θα περιμένουμε να εξειδικευτεί το Κλιματικό Συμβόλαιο, να δούμε χρήσιμα για την πόλη έργα, χρηματοδοτικές πηγές και χρηματοδοτικό πλαίσιο”.