Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 09:06

Αποκάλυψη του προβλήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Το ΤΑΙΠΕΔ περιπλέκει το μέλλον της Μαρίνας

Αποκάλυψη του προβλήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Το ΤΑΙΠΕΔ περιπλέκει το μέλλον της Μαρίνας

 

Θέμα εμπλοκής, κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας της Καλαμάτας.

Το παραδέχθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας το απόγευμα της Τετάρτης, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχετική ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Σπύρου Χανδρινού.

“Το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δική του πολιτική. Αυτά τα ζητήματα υπάρχουν. Εμείς διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του δήμου, δεν χαρίζουμε τίποτα στο ΤΑΙΠΕΔ”, παρατήρησε ο δήμαρχος. Για το θέμα της παραχώρησης, της επιστροφής της μαρίνας στον δήμο από την εταιρεία που τη διαχειρίζεται, ώστε να προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση και την αξιοποίησή της, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε πως “δεν μπορούμε να κάνουμε διοικητική αποβολή, αλλά αγωγή έξωσης”.

Ακόμα, ο δήμαρχος χαρακτήρισε “τεράστιο και λάθος πολιτική εδώ και 25 χρόνια, το ό,τι δεν έχει χωροθετηθεί η μαρίνα” και δήλωσε πως “έπρεπε να έχει επιλυθεί”.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χανδρινός επεσήμανε τη μη αδειοδότηση και χωροθέτηση της μαρίνας, που αδυνατίζει την προσπάθεια παραχώρησης και αξιοποίησής της με το νέο διαγωνισμό που προγραμματίζεται. Στάθηκε στις διαφορετικές απαντήσεις που έχει λάβει από τη δημοτική αρχή για τις διαδικασίες παράδοσης της μαρίνας στον δήμο από την εταιρεία που τη διαχειριζόταν έως τώρα και ρώτησε να μάθει αν είναι αλήθεια ότι η χερσαία ζώνη έχει παραχωρηθεί και ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ακόμα, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε σε ελλείψεις αθλητικών υποδομών, στο Παλέ ντε Σπορ που παραμένει στα αζήτητα και στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος απάντησε για τα τουριστικά υποβρύχια αξιοθέατα κι ενημέρωσε πως συντάσσεται ο τελικός φάκελος για την πόντιση 25 υφάλων, ανατολικά του “Φιλοξένια” και προς τη θάλασσα.

Για το Παλέ ντε Σπορ μίλησε για εμβληματικό έργο, εθνικό περιφερειακής εμβέλειας και ανέφερε πως το παρακολουθούν στενά, αλλά το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση και η συμμετοχή του υπουργείου.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ

Σε χθεσινή δήλωσή του  ο Σπ. Χανδρινός ανέφερε:

“Είναι γνωστό ότι με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού του 2022, η λειτουργία της μαρίνας της Καλαμάτας κρίθηκε μη νόμιμη, αφού δεν διαθέτει τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές εγκρίσεις και δεν έχει χωροθετηθεί νομίμως. Ο δήμος όφειλε να παραλάβει τις εγκαταστάσεις από τον ιδιώτη, να μεριμνήσει για τις νόμιμες αδειοδοτήσεις και να αξιοποιήσει την μαρίνα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή ήταν η διαδικασία που μέχρι χθες επικαλείτο ο κ. δήμαρχος σε επανειλημμένες ερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς, κατά την χθεσινή μου παρέμβαση στην συνεδρίαση της λογοδοσίας, αποκαλύφθηκε ότι όλα αυτά ήταν ένα μεγάλο ψέμα, αφού ο δήμαρχος ομολόγησε ότι στο θέμα της μαρίνας έχει πλέον εμπλοκή το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι είχε επισκεφθεί το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ο ίδιος προσωπικά.

Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος ο Δήμος Καλαμάτας να στερηθεί ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου και το δημόσιο συμφέρον να υποστεί μεγάλη ζημία.

Η παράταξη μου και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το συγκεκριμένο θέμα και με κάθε τρόπο θα σταθούμε εμπόδιο στον οποιοδήποτε σχεδιασμό υπάρχει από την δημοτική αρχή να ζημιωθούν οι δημότες και να χαθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της πόλης μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει  πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια εις βάρος των συμπολιτών μας”.

Γ.Σ.