Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 09:05

Εντονες αντιδράσεις για τα ραβασάκια με παλιές οφειλές στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Εντονες αντιδράσεις για τα ραβασάκια με παλιές οφειλές στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Το σοβαρό ζήτημα με τα ραβασάκια που έχουν λάβει δημότες, κυρίως στον πρώην Δήμο Αρφαρών,  με τις τεράστιες προσαυξήσεις, για οφειλές τους εδώ και 12 και 14 χρόνια(!), για τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν την παραμικρή ειδοποίηση(!), κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις 3.15 το μεσημέρι.

Το θέμα τέθηκε από συμβούλους των μειοψηφιών κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η άποψη του αντιδημάρχου - πρώην δημάρχου Αρφαρών Ανδρέα Καραγιάννη, για 20% κακοπληρωτές που δεν γνώριζαν και δεν πήγαν να πληρώσουν.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης μίλησε για αναστατωμένους και οργισμένους δημότες, γιατί “πήραν ειδοποιήσεις για κατανάλωση νερού με προσαυξήσεις μεγαλύτερες από το αρχικό κεφάλαιο. Και στα τόσα χρόνια δεν υπήρξε προειδοποίηση για την οφειλή τους”. Πρότεινε να δουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξαντλώντας τα περιθώρια του νόμου, “να μειώσουμε το ποσό και να βοηθήσουμε στην αποπληρωμή”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος ανέφερε  ότι αφορά το ζήτημα των νερών στον πρώην Δήμο Αρφαρών κυρίως, έκανε λόγο για χρέη ανθρώπου που έχει πεθάνει εδώ και 30 χρόνια και παρατήρησε πως “όταν με τη συνένωση των δήμων το 2011, το νερό ήρθε στη ΔΕΥΑΚ, όλοι είχαν μηδέν, δεν ήρθαν τα χρέη”. Πρόσθεσε ότι “δεν είχαν ειδοποιηθεί από τότε και 13 χρόνια μετά θυμηθήκαμε και τους βάζουμε και τους τόκους”, ζήτησε “να μην πληρωθεί όλο το ποσό, δεν φταίνε οι άνθρωποι” και προέτρεψε τη δημοτική αρχή “να στηρίξετε το αίτημα του Δήμου Πατρέων για διαγραφή”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς μίλησε για “τεράστιες προσαυξήσεις, για αυξήσεις 3 φορές πάνω” και ζήτησε “να μην τις πληρώσουν”.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος και πρώην δήμαρχος Αρφαρών Ανδρέας Καραγιάννης είπε ότι  οι λογαριασμοί εκδόθηκαν τότε και κατατέθηκαν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας (που είχε συνενωθεί). Πρόσθεσε ότι περιουσία των τότε δήμων μεταφέρθηκε στη ΔΕΥΑΚ το 2011 και 2012 και “θα έπρεπε να είχαν ειδοποιηθεί τότε”, ενώ υποστήριξε ότι υπάλληλος του Δήμου Αρφαρών, νωρίτερα, τα πήγαινε σπίτι - σπίτι. Ανέφερε ότι καλοπληρωτές πλήρωσαν κανονικά και έμειναν οι κακοπληρωτές, “ένα 80% πλήρωσε αμέσως, ένα 20% δεν πλήρωνε” και συμπλήρωσε πως κάποιοι δεν πήγαν ποτέ να πάρουν τους λογαριασμούς από τα καφενεία, όπως είχαν ειδοποιηθεί. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι “έπρεπε αυτή η οφειλή να είναι στον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ και αυτό δεν έγινε”.

 

“ΣΤΕΙΛΑΜΕ 40.000 ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ”

Η αρμόδια Πιπίνα Κουμάντου είπε, μεταξύ άλλων, ότι “ο δήμος πρέπει να προχωρήσει στην είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών ως οφείλει. Στείλαμε 40.000 ειδοποιητήρια σε αυτούς που φαίνονται ως οφειλέτες. Το σύστημα δεν μπορεί να εξαιρεί πεθαμένους. Υπάρχουν υπέρογκες προσαυξήσεις 200% και 300% που δεν μπορείς να διαγράψεις, είναι υποχρέωση των υπαλλήλων”.

Οσον αφορά την αποπληρωμή ανέφερε πως “τη ρύθμιση των 24 δόσεων δεν τη θέλουν, γιατί αν χάσεις μία δόση, έχεις 10 και 15 μεγαλύτερες προσαυξήσεις. Δεν ζητούν τις 100 δόσεις, ζητούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό και να διαγραφούν οι προσαυξήσεις και αυτό θέσαμε στον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών”.

Η κ. Κουμάντου διευκρίνισε ότι “αυτά είναι νόμοι του κράτους. Και αν δεν γίνει κάτι το καλοκαίρι κεντρικά, το επόμενο βήμα είναι και οι δεσμεύσεις ΑΦΜ και οι κατασχέσεις λογαριασμών. Περιμένουμε την απάντηση από το υπουργείο”.

Επιμένοντας στην κριτική του ο Β. Τζαμουράνης επεσήμανε ότι “από το 2013 που ανέλαβε η ΔΕΥΑΚ, δεν έκανε τίποτα” κι αναρωτήθηκε “δεν το γνώριζε το 2014 και το 2015;”. Συνεχίζοντας, ζήτησε να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ζητήσουμε να διαγραφούν οι προσαυξήσεις” και χαρακτήρισε κακή την άποψη ότι από τη φύση τους συμπολίτες μας είναι κακοπληρωτές.

Κλείνοντας, ο  δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “δεν μπορούμε να διαγράψουμε τις οφειλές. Αν δεν στείλει η υπηρεσία τα ειδοποιητήρια, πάει για παράβαση καθήκοντος”. Επεσήμανε πως αφορά όλη την Ελλάδα και υπάρχει ζήτημα για 100 και 120 δόσεις και συμπλήρωσε: “Το ζητήσαμε και πάλι, αλλά δεν έγινε. Στον γ.γ. θέσαμε το αυτονόητο και αυτό θα βγει στην ΠΕΔ αύριο ως απόφαση, εφόσον θέλει κάποιος να εξοφλήσει το κεφάλαιο, να σβήσουν οι οφειλές. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο διαγράψει χρέη, θα πάει για παράβαση καθήκοντος”.