Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 19:15

Τρισάγιο στη μνήμη του οπλαρχηγού Δημήτρη Παπατσώνη

Τρισάγιο στη μνήμη του οπλαρχηγού Δημήτρη Παπατσώνη

Τρισάγιο στη μνήμη του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη θα τελεστεί από τον Δήμο Μεσσήνης το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ. μπροστά στην προτομή του που βρίσκεται στην είσοδο της Δ.Κ. Εύας.

Με την εκδήλωση αυτή ο Δήμος τιμά τον ήρωα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, δίνοντας πολλές νικηφόρες μάχες, μέχρι την στιγμή που έχασε την ζωή του στα Τρίκορφα τον Ιούνιο του 1825. Ο οπλαρχηγός Δημήτριος Παπατσώνης, καταγόταν από παλιά οικογένεια προκρίτων και αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Ναζήρι, τη σημερινή Κοινότητα Εύας. Ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες, κερδίζοντας επαίνους για τον ηρωισμό του. Φυλακίστηκε και σκοτώθηκε στη μάχη των Τρικόρφων τον Ιούνιο του 1825, σε ηλικία 27 ετών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο μπροστά στην προτομή του Οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη στη Δ.Κ. Εύας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Εύας, όπου θα γίνουν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και εκπροσώπους της Βουλής, της περιφέρειας και της οικογένειας Παπατσώνη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Αργυροηλιόπουλος με τίτλο «Η ζωή και η θυσία του Οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη». Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα, θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ο μαθητής Άγγελος Νικολόπουλος θα απαγγείλει ποίημα και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης. Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Εύας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει «Έκθεση Όπλων και Ιστορικών Κειμηλίων της Επανάστασης 1821» από τη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και του συλλόγου «Ελληνομνήμονες».