Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 20:45

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εντονη ανησυχία για το πρόβλημα λειψυδρίας

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εντονη ανησυχία για το πρόβλημα λειψυδρίας

Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των νερών με το σοβαρό πρόβλημα στην άρδευση, με τον κίνδυνο να ξεραθούν ελαιόδεντρα και τη δυσοίωνη προοπτική της έλλειψης για ύδρευση, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, στην 3η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Τη συζήτηση προκάλεσε ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Κατσούλη, αγροτοσυνεταιριστή, πρώην προέδρου του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας με θέμα τους υδάτινους πόρους.

“Πηγάδια στερεύουν, πηγές σταματάνε, ο κόσμος κουβαλάει γεωτρήσεις και υποβρύχια. Το θέμα έχει έρθει, να δούμε τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε”, επεσήμανε ο Κ. Κατσούλης. Αφού ανέφερε ότι βλέπεις ελιές να μαραίνονται και δεν μπορείς να ποτίσεις, σημείωσε με αγωνία: “Να αναζητήσουμε τι δυνατότητες υπάρχουν από ποτάμια, πηγές για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς. Αν συνεχιστεί αυτός ο καιρός, η παραγωγή θα είναι λιγότερη από πέρυσι, θα ξεραθούν και τα δέντρα. Ερχεται Αρμαγεδώνας με το νερό, δεν θα έχουμε ούτε να πιούμε”.

Προέτρεψε “να αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμαρχος, να γίνει καμπάνια για τη χρήση του νερού” και να γίνει “ένα Συμβούλιο να ασχοληθούμε με το τι κατεύθυνση δίνουμε σε αυτό το θέμα”.

Τέλος, πρότεινε λύση για την άρδευση στο Αβραμιού, στο χωριό του, με αξιοποίηση πηγής που υπάρχει από το 1957 και του δικτύου του Αγίου Παύλου.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος είπε πως “είναι μια πραγματικότητα το πρόβλημα του νερού με τη λειψυδρία. Εχουν μειωθεί πηγές, αποταμιευτήρες” και παρατήρησε: “Η ΔΕΥΑΜ σε συνεργασία με ειδικούς εξετάζει πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πηγές από κάποιο χωριό προς όφελος και άλλων χωριών. Να γίνει αξιοποίηση όλων των υδροληψιών είτε γεώτρηση είτε πηγή”.

“ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ"

Συμφωνώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης, επεσήμανε ότι “υπό κανονικές συνθήκες θα κουβεντιάζαμε για άρδευση. Σε λίγα χρόνια αν συνεχιστεί αυτός ο καιρός και δεν αλλάξουμε κουλτούρα για τη χρήση νερού, θα έχουμε πρόβλημα με την ύδρευση”.

Ο δήμαρχος εκτίμησε πως “τα νερά για αρδευτικές ανάγκες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για ύδρευση. Δεν είναι θέμα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά πρέπει να κάνουμε προτάσεις στην Περιφέρεια και στο υπουργείο για πολιτικές διαχείρισης και αξιοποίησης του νερού”.

Συνεχίζοντας, τάχθηκε υπέρ των μικρών λιμνοδεξαμενών κι ενημέρωσε ότι η λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο και θα βελτιώσει την παραγωγή σε σύκα, ελιά Καλαμών και ελιές για λάδι.

“Πρέπει να σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια και κάθε 10 χρόνια να κάνουμε ένα τέτοιο έργο”, ο Γ. Αθανασόπουλος παρατήρησε πως “το έργο στο Τρίκορφο βρίσκεται σε καλό δρόμο, προχωράμε για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη και για τα δίκτυα. Σύμφωνα με τη μελέτη η λιμνοδεξαμενή είναι 5,5 εκ. ευρώ. Θα κουμπώσουμε δύο μελέτες και σε 1,5 μήνα θα διεκδικήσουμε το έργο”.

Μίλησε για προοπτικές συγκέντρωσης νερού σε Ελληνοεκκλησιά και Πλατανόβρυση, για μικρά φράγματα, μικρές υδρομαστεύσεις και ζήτησε λελογισμένη χρήση νερού και στην οικιακή χρήση.
Για το ζήτημα του Αβραμιού συνέστησε “να κάνουμε μια επιτροπή να το κουβεντιάσουμε και να δούμε τη λύση”, σημείωσε την ανάγκη για εξοικονόμηση του νερού που φεύγει στα ποτάμια και τη θάλασσα και τόνισε πως “πρέπει να είμαστε όλοι μαζί στο θέμα του νερού και η μειοψηφία”.

Γ.Σ.