Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 08:00

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Με λευκό κι επιφυλάξεις η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Με λευκό κι επιφυλάξεις η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

Με λευκό κι επιφυλάξεις από τις μειοψηφίες εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουλίου, η επέκταση του χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων καταστημάτων σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια στο κέντρο και στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

Η επέκταση αφορούσε: Τους πεζόδροµους Ιατροπούλου, Αντωνοπούλου και Μητροπέτροβα. Την οδό Αριστομένους, το διευρυμένο δυτικό πεζοδρόμιο από την Φραντζή έως την Ξενοφώντος. Τις οδούς Νέδοντος (μεταξύ 23ης Μαρτίου και Κολοκοτρώνη) και Κολοκοτρώνη (μεταξύ Αριστομένους και Αναγνωσταρά. Τις οδούς Μπενάκη και Σπάρτης.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απέσυρε, αφαίρεσε από την εισήγηση την προτεινόμενη επέκταση στην πλατεία Αμφείας, λέγοντας ότι θέλει να το δει προσωπικά και να δει αν θα έρθει ξανά, παρατηρώντας πως “καταλάβατε για ποιο λόγο το ανέβαλα”. Νωρίτερα, σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν μιλήσει για σκοπιμότητες, για μαγαζιά που πουλήθηκαν γιατί δεν μπορούσαν να έχουν τραπεζοκαθίσματα και όταν αγοράστηκαν, είχαν τη δυνατότητα για τραπεζοκαθίσματα.
Μάλιστα, ο δήμαρχος αποδέχθηκε τις διαμαρτυρίες της μειοψηφίας, αναφέροντας ότι “προφανώς και είναι μία από τις χειρότερες εισηγήσεις, που δεν έχει σχέδια”, καταλογίζοντας ευθύνη στην υπηρεσία.

Στη συζήτηση πήραν μέρος, συμφωνώντας με την επέκταση και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών εστίασης, οι πρόεδροι του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) Νίκος Μαλαπέτσας και του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας που υπερψήφισε την επέκταση, αντιδρώντας στην εικόνα των τραπεζοκαθισμάτων γύρω από τους Αγίους Αποστόλους, παρατήρησε πως δεν γίνεται να μετατρέπεται σε υπαίθριο μπαράκι η πλατεία Αγίων Αποστόλων και να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα στο ιερό των Αγίων Αποστόλων.

ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ

Σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε:

1) Διευρύνεται ο χώρος τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων από 2 μέτρα σε 2,50 της κεντρικής ζώνης (πεζόδροµοι Ιατροπούλου, Αντωνοπούλου και Μητροπέτροβα).

2) Στην οδό Αριστομένους, το διευρυμένο δυτικό πεζοδρόμιο από την Φραντζή έως την Ξενοφώντος, ορίζεται πρόσθετος χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,80 μ. έναντι της ζώνης πρόσοψης των αντίστοιχων καταστημάτων σε απόσταση 0,50 μ. από τα όρια του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου.

3) Στις οδούς Νέδοντος και Κολοκοτρώνη, ορίζονται ζώνες τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,60 µ. και σε απόσταση 0,20 μ. από τα όρια του υφιστάμενου δρόμου”.

4) Στις οδούς Μπενάκη και Σπάρτης: Προτείνεται μια συνέχεια της υφιστάμενης στην οδό Μπενάκη ζώνης τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων πλάτους 3,50 μ. έως 4 μ. Η προτεινόμενη ζώνη τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,80 μ. δεν επηρεάζει την κίνηση των πεζών ούτε την λειτουργία της παρακείμενης πλατείας. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία μια ζώνης πλάτους 3 μ. ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο διευρυμένο ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Σπάρτης, από την Κουτσομητροπούλου έως την Τζάνε, σε απόσταση 0,50 μ. από τα όρια του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου.

Γ.Σ.