Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 17:31

Ικανοποίηση στον Δήμο Καλαμάτας για την πορεία των έργων ύδρευσης

Ικανοποίηση στον Δήμο Καλαμάτας για την πορεία των έργων ύδρευσης

 

Τα έργα ύδρευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει για τη θωράκιση της περιοχής έναντι της λειψυδρίας, τέθηκαν μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της 3ης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Τετάρτη 3 Ιουλίου. 

Τα θέματα έθεσαν ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Τσαπόγας, με απαντήσεις να δίνονται από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο και τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης Μιχάλη Βασιλειάδη.

Οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής στον έλεγχο της αντιπολίτευσης εστίασαν στο νέο αγωγό μεταφοράς νερού Φ800, τη νέα δεξαμενή στον Αγιάννη Καρβούνη, στις ενέργειες αξιοποίησης των πηγών του Αγίου Φλώρου, στην ενίσχυση της υδρομάστευσης του Πηδήματος, στις ενισχυτικές γεωτρήσεις κ.ά.

“Σήμερα τα έργα ύδρευσης που έχει γνωρίσει η Καλαμάτα είναι από τα μεγαλύτερα στον δήμο μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και μεταξύ άλλων, παρατήρησε: “Είναι, όμως, ορθό να πούμε ότι η Καλαμάτα στις υποδομές ύδρευσης γράφει και πάλι ιστορία. Σήμερα εκτελούνται, μεγάλα έργα ύδρευσης για να ανταποκριθούν όχι μόνο στις σημερινές ανάγκες αλλά έρχονται να θωρακίσουν τον δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή για τις επόμενες πολλές δεκαετίες”.

Επίσης, ανέφερε ότι “η ΔΕΥΑΚ είναι μία από τις ελάχιστες υγιείς ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, υλοποιεί έργα τόσο μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όσο και από ιδίους πόρους. Έργα που αγγίζουν από ιδία κεφάλαια τα 4 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας αλλά και για την προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων”. Ταυτόχρονα, ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε τη μηδενική αύξηση τα τελευταία χρόνια στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, που διαθέτει από τα φθηνότερα τιμολόγια στην Ελλάδα και όσον αφορά τις γενικότερες εξελίξεις σχετικά με τις ΔΕΥΑ, δήλωσε σύμφωνος με τις απόψεις και τις θέσεις της ΚΕΔΕ όπως προωθούνται συνολικά για όλους τους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Μαστραγγελόπουλος και ο διευθυντής Μ. Βασιλειάδης έκαναν εκτενείς αναφορές στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα από την επιχείρηση, προκειμένου να εξασφαλιστούν περαιτέρω υδάτινοι πόροι για την υδροδότηση της πόλης. Ο διευθυντής αναφέρθηκε στις διερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν στον Αγιο Φλώρο, προκειμένου να υπάρξει πραγματική εκτίμηση των ποσοτήτων νερού, με τη ΔΕΥΑΚ να έχει προχωρήσει σε γεωτεχνική μελέτη για την τοποθέτηση δεξαμενής στην περιοχή. Ενημέρωσε ότι ο μελετητής θα κάνει διασκόπηση του εδάφους για την ακριβή θέση στην οποία θα τοποθετηθεί η δεξαμενή και θα ακολουθήσει υδραυλική μελέτη. Ακόμα, έκανε αναφορά και στις ενέργειες ενίσχυσης της υδρομάστευσης του Πηδήματος που έχουν γίνει, προκειμένου να εξασφαλίζονται επιπλέον κυβικά νερό.

Τέλος, ο κ. Μαστραγγελόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για με την εγγύηση των 100 ευρώ στους νέους ενοικιαστές- ποσό που επιστρέφεται με την λήξη της μίσθωσης-, είπε ότι αυτό αφορά μόνο τους νέους και όχι τους παλιούς ενοικιαστές.