Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 09:10

Θετικά στοιχεία από τη γεώτρηση στη Μικρομάνη: Με βυτία ενισχύεται το δίκτυο ύδρευσης στον Αρη

Θετικά στοιχεία από τη γεώτρηση στη Μικρομάνη: Με βυτία ενισχύεται το δίκτυο ύδρευσης στον Αρη

 

Με νερό που μεταφέρουν καθημερινά βυτία του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ στη δεξαμενή του χωριού, εμπλουτίζεται το δίκτυο ύδρευσης στον Αρι, για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ζήτημα λειψυδρίας που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη ΔΕΥΑΚ, 3 τουλάχιστον βυτία πηγαίνουν νερό στον Αρι, ενώ στη δεξαμενή πέφτει και μια ποσότητα από τις πηγές Πηδήματος, που δίνει ο Σύνδεσμος Υδρευσης.

Ωστόσο, η ελπίδα για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση της έλλειψης νερού, είναι η αξιοποίηση της γεώτρησης στον ποταμό Αρι που δίνει πάνω από 100 κυβικά νερού την ώρα, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι κατάλληλο για πόσιμο. Η ΔΕΥΑΚ έχει προγραμματίσει να αδειάσει το Σάββατο, για ένα 24ωρο, το νερό της γεώτρησης και το βράδυ να γίνουν οι τελευταίες αναλύσεις. Και αν επιβεβαιώσουν τις θετικές ενδείξεις για την καταλληλότητα, το νερό να πέσει την Κυριακή να πέσει στο δίκτυο του Αρι.

 

Οσον αφορά τη γεώτρηση στη δεξαμενή της Μικρομάνης, που βρίσκεται μεταξύ Θουρίας και Αιθαίας, αρχικά βρέθηκαν μικρές ποσότητες νερού και στα 114 μέτρα βάθος το γεωτρύπανο έπεσε σε άμμο, στοιχείο θετικό για την ύπαρξη νερού. Ομως, λόγω της άμμου, θα πρέπει να αλλάξει το γεωτρύπανο για να συνεχιστεί η γεώτρηση.

Η ΔΕΥΑΚ έχει βεβαιώσει ότι το νερό της Μικρομάνης είναι κατάλληλο για πόσιμο, σύμφωνα με τους ελέγχους που έκανε, καθησυχάζοντας τους κατοίκους του χωριού, μετά τους αφρούς που είδαν στις βρύσες των σπιτιών τους το απόγευμα της Δευτέρας. Αφροί που, προφανώς, προκλήθηκαν από αστοχία κατά τη διενέργεια της γεώτρησης.

Ωστόσο, στη Μικρομάνη υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας πως δεν έχουν γίνει οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι για την καταλληλότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες για να πιουν.

Γ.Σ.