Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 20:13

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ελπίδες για βελτιώσεις στην τελική μελέτη του Καλαμάτα - Ριθζόμυλος

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ελπίδες για βελτιώσεις στην τελική μελέτη του Καλαμάτα - Ριθζόμυλος

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

“Δεν έχει ολοκληρωθεί 100% η μελέτη και μπορούν να γίνουν μικρές αλλαγές”, στο σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, στα όρια του Δήμου Μεσσήνης, υποστήριξε ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, στη συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Τετάρτης.

Απαντώντας σε ερώτηση - παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Γεωργακόπουλου, ο δήμαρχος στάθηκε στα έργα βελτίωσης - κατασκευής δύο καθέτων δρόμων, προς την παραλία της Μπούκας και στην Ανάληψη που επιδιώκει και υποβαθμίζοντας το γεγονός των 11 παρατηρήσεων της δημοτικής αρχής στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του οδικού άξονα που δεν ικανοποιήθηκαν, ανέφερε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν δεσμευτική, αλλά γνωμοδοτική.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γεωργακόπουλος υπενθύμισε ότι στις 25 Ιουνίου 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου, παρουσία του τότε γενικού διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση, “κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν το έργο και να το χρεώσουν” και πως “πάρθηκε απόφαση της πλειοψηφίας με 11 παρατηρήσεις”.

Αφού δήλωσε πως “φαίνεται ότι σύντομα το έργο θα προχωρήσει”, ρώτησε τον δήμαρχο αν έχουν συμπεριλάβει κάποια από τα 11 σημεία στο έργο που θα γίνει κι επεσήμανε τις τότε αντιδράσεις, τις απόψεις για “συμφέροντα” που εξυπηρετούσε ο τότε δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και το πρωτοσέλιδο της “Ε” ότι “ο δρόμος βγάζει δήμαρχο”.

Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος ισχυρίστηκε ότι “ο κόσμος έχει αποκρυσταλλώσει άποψη, ξέρει τι έχει γίνει” και ανέφερε πως “η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν δεσμευτική, αλλά γνωμοδοτική”.

Δήλωσε ότι “εμείς πιστεύουμε ότι με κάποιες παρεμβάσεις θα βελτιωθούν τα πράγματα. Και δεν είπαμε πουθενά ότι δεν θέλουμε τον δρόμο”.

Οσον αφορά το έργο, ο δήμαρχος είπε “δεν έχει ολοκληρωθεί 100% η μελέτη και μπορούν να γίνουν μικρές αλλαγές” και μεταξύ άλλων, πως “δεν υπονομεύεται η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.

 

“ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ”

Ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει το έργο, πως έχει γίνει παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις στο τμήμα Μεσσήνη - Ριζόμυλος  και όταν γίνει η παρακατάθεση των χρημάτων θα μπορεί να μπει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο κ. Αθανασόπουλος στάθηκε σε δύο καθέτους δρόμους του έργου, την υλοποίηση των οποίων επιδιώκει η δημοτική αρχή. α) Τον υφιστάμενο της Μπούκας, επισημαίνοντας ότι “θέλει απαλλοτριώσεις, για να τον διαπλατύνουμε και να έχει φωτισμό”, ενώ σημείωσε και πολεοδόμηση της β’ κατοικίας στην Μπούκα, που “θα φέρει ανάπτυξη και πρέπει να τρέξουμε”.

Και β) αυτόν της Ανάληψης, ανατολικά του χωριού, παρατηρώντας ότι  “είναι προτεραιότητα να παρακάμψουμε την Ανάληψη”.

 

ΟΙ 11 ΟΡΟΙ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Στη συζήτηση της μπε του οδικού άξονα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στις 25 Ιουνίου 2020,  σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”:

Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος κατέθεσε μια πρόταση με δύο σκέλη, λέγοντας: “Δεν εγκρίνουμε τους περιβαλλοντικούς όρους, δεν καταθέτουμε θετική άποψη. Υποβάλλουμε 11 στοιχεία - παρεμβάσεις που θα παλέψουμε να τις βάλουμε όλες. Πιστεύω ότι θα είναι ρεαλιστική προσέγγιση που θα ωφελήσει τον τόπο”.

Τα 11 στοιχεία - όροι είναι: 1) Η έναρξη της παράκαμψης της Μεσσήνης να είναι στον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο της πόλης και όχι στην είσοδο της 120 ΠΕΑ, έτσι ώστε ο νέος δρόμος να εφάπτεται με την πόλη. 2) Ο κόμβος εξόδου της παράκαμψης επειδή είναι σε οικιστική πύκνωση (κοντά σε σπίτια), να έρθει 700 μέτρα ανατολικότερα προς την πόλη. 3) Ισόπεδος κόμβος, αντί γέφυρας για τον Αγιο Νικόλαο Μπούκας. 4) Οι παράπλευροι δρόμοι μεταξύ των κόμβων εισόδου κι εξόδου από 4,5 μέτρα που προβλέπονται, να γίνουν 6,5. Να υπάρξει υπόγεια διασύνδεση με τις αγροτικές οδούς. 5) Να βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος από τον κόμβο της Μπούκας μέχρι την παραλία, με διαπλάτυνση, πεζοδρόμια, φωτισμό και ποδηλατόδρομο. 6) Νέα κάθετη οδός που θα συνδέει τον κόμβο της Ανάληψης με την παραλία. 7) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο εναλλακτικής χάραξης του δρόμου από τον κόμβο Ανάληψης νοτιότερα, μετατοπίζοντας και τον προτεινόμενο κόμβο Δρακονερίου. 8) Σύνδεση του κάθετου δρόμου στη θέση της νέας γέφυρας της Βελίκας με την παραλία κι ένωσή του με την υπάρχουσα οδό. 9) Σύνδεση με το δρόμο προς Νεοχώρι με την κατασκευή οδού που θα παρακάμπτει τη Βελίκα. 10) Πλήρη βελτίωση της οδού Εθνάρχου Μακαρίου με ανάπλαση πεζοδρομίων και φωτισμό. 11) Διατήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής για να παραμείνει πλήρως λειτουργική.