Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 08:30

Κινητικότητα στην Κυπαρισσία: Μια ακόμη σύσκεψη για την περιοχή "Natura"

Γράφτηκε από τον

Μια ακόμη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας με αντικείμενο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και την περιοχή "Natura".

Αυτή τη φορά η σύσκεψη έγινε με την μελετητική ομάδα που συντάσσει την περιβαλλοντική μελέτη για όλο τον Κυπαρισσιακό, από το Κατάκολο μέχρι και την Κυπαρισσία, η οποία θα αποτελέσει και το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος. Μετά την σκληρή γραμμή πριν λίγες μέρες των επιθεωρητών της Ε.Ε. για θέματα περιβάλλοντος, οι οποίοι μεταξύ άλλων πρότειναν την δημιουργία εθνικού πάρκου στην περιοχή αλλά και την μετακίνηση οικισμών έξω από τον πυρήνα της "Natura", αυτή τη φορά ακούστηκαν προτάσεις πιο κοντά στις εισηγήσεις του δήμου και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνοντας το δήμαρχο Κώστα Κόλλια να δηλώσει ικανοποιημένος από τα όσα συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ε.Ε. είχαν συνάντηση και με την μελετητική ομάδα και παρουσίασαν τις θέσεις τους τις οποίες είχαν παρουσιάσει και στη δημοτική αρχή. Οπως και στο παρελθόν έτσι και χθες από την δημοτική αρχή επισημάνθηκε προς τους μελετητές η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου που μιλά για ήπιες μορφές ανάπτυξης, όχι για ερημοποίηση της περιοχής και όχι οριζόντια μέτρα. Αυτό που επισήμαναν οι μελετητές, όπως τόνισε ο κ. Κόλλιας, είναι ότι στην μελέτη τους θα περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος που δεν θα οδηγούν σε ερημοποίηση της περιοχής, θα λάβουν υπόψη τους το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Αυλώνα αλλά και το νόμο βιοποικιλότητας (το νόμο Μπιρμπίλη). Μάλιστα καθώς τέθηκε και σχετικό θέμα, από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε ότι σε ό,τι αφορά την δόμηση θα υπάρξουν και μεταβατικές διατάξεις για μικρότερες κατατμήσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με την μελέτη που ετοιμάζεται, η περιοχή χωρίζεται σε 4 ζώνες -αμμοθίνες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δάσος της Ελαίας και αγροτικές εκτάσεις. Στο προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος θα περιλαμβάνεται μέριμνα όχι μόνο για τον αιγιαλό αλλά για όλες αυτές τις ζώνες. Σε ό,τι αφορά την δόμηση, η μελέτη θα θέτει νέους όρους ως προς το ύψος των κατασκευών αλλά και τις αποστάσεις από την παραλία και τις αμμοθίνες, και πιο συγκεκριμένα πιο χαμηλές κατασκευές και σε μεγαλύτερη απόσταση από την παραλία -δείχνοντας έτσι ότι έστω και με τους περιορισμούς δεν θα υπάρχει απαγόρευση της δόμησης στην περιοχή. Επίσης μια σημαντική αναφορά που έγινε είναι η δημιουργία φορέα διαχείρισης για την περιοχή που έδρα της θα έχει την Ελαία.

Ολα αυτά που αναφέρθηκαν και παρουσιάστηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη θα συμπεριληφθούν στην μελέτη η οποία όπως έχει αναφερθεί, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και θα αποτελέσει το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος το οποίο και θα δοθεί στη συνέχεια για διαβούλευση.

Να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή σύσκεψη εκτός από τον δήμαρχο Κώστα Κόλλια και τον μελετητή Νικόλαο Χλύκα, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιώργος Σαμπαζιώτης, Γιάννης Φιλντίσης και Γιάννης Κατσούλας, οι πρόεδροι Καλού Νερού και Ελαίας Σπύρος Παπαηλίου και Αποστόλης Κανελλόπουλος αντίστοιχα, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Γιώργος Γκόνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κ.Μπ.