Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 12:30

Δήμος Καλαμάτας: Δριμεία κριτική Μάκαρη για τον προϋπολογισμό

Δήμος Καλαμάτας: Δριμεία κριτική Μάκαρη για τον προϋπολογισμό

Δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για τον προϋπολογισμό του 2015 που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο, άσκησαν χθες ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλης Μάκαρης και σύμβουλοι της παράταξης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μαν. Μάκαρης παρατήρησε ότι «είναι προϋπολογισμός μιζέριας και προχειρότητας» και μίλησε για «ανισοκατανομή πόρων υπέρ του κέντρου και των έργων βιτρίνας που δεν έχουν ανταποδοτικότητα». Κατηγόρησε και την Πολιτεία, την κυβέρνηση, γιατί «παρά την υπερφορολόγηση που υφίστανται οι πολίτες, η κρατική επιχορήγηση στους δήμους μειώνεται». Εκτίμησε πως «η αναπτυξιακή διάσταση είναι μηδαμινή. Είναι λίγες οι δαπάνες για τον πολιτισμό και αυξημένες για δημόσιες σχέσεις, γιορτές και εκδηλώσεις». Επεσήμανε ότι «περιορισμένες είναι οι δαπάνες και για τον αθλητισμό. Κανένα έργο υποδομής δεν προβλέπεται. Δεν υπάρχει σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο για τα παιδιά της πόλης».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επέκρινε τη Δημοτική Αρχή, γιατί «έχει δημιουργήσει στρατιά αμειβόμενων προέδρων και αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα» και πρόσθεσε: «Αμείβονται ακόμα και στις Σχολικές Επιτροπές. Διαφωνούμε με τη μισθοδοσία αιρετών». Είπε ότι «λείπουν αντιπλημμυρικά έργα», υπογράμμισε πως «ο τομέας κοινωνικής πρόνοιας παραμένει ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης» εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει δράση κατά της ανεργίας, δεν υποστηρίζει κοινωνικές δομές». Παρατήρησε πως «ο προϋπολογισμός δεν είναι κοινωνικός, αναπτυξιακός, αποκεντρωμένος και διεκδικητικός προς την κεντρική εξουσία».
Ο σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς επεσήμανε ότι «υπάρχει απαξίωση της περιφέρειας, των πρώην Δήμων Θουρίας, Αριος και Αρφαρών» και πρόσθεσε πως «τη Δ.Ε. Θουρίας προβλέπονται 35.000 ευρώ. Η παγία σε προέδρους Κοινοτήτων θα δίνεται μόνο μία φορά το χρόνο».
Ο σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης ζήτησε το 1,5 εκ. ευρώ που έχει μαζευτεί από τους δημότες που πλήρωσαν με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, «να κατευθυνθεί σε κοινωνικούς κωδικούς, να ανακουφίσει ανθρώπους που έχουν πρόβλημα». Ανέφερε ότι «μόνο 255 πολίτες είναι γραμμένοι στο Δημοτικό Παντοπωλείο. Μόνο 60.000 ευρώ προβλέπει για το Παντοπωλείο και το δεκατιανό των μαθητών, που φέτος αφορά περισσότερα παιδιά. Απέχει από τον κοινωνικό της ρόλο η Δημοτική Αρχή».
Παρατήρησε ότι «είναι μύθος τα 7 εκ. ευρώ πλεόνασμα. Η καθαρή θέση είναι 500.000 ευρώ και ορισμένες υποχρεώσεις δεν έχουν πληρωθεί. Ο δήμος οφείλει πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Σύνδεσμο Υδρευσης». Επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για πολιτική αδιαφάνειας και δημοκρατικής ασφυξίας, διευκρινίζοντας ότι δε δίνει υπάλληλο και γραφείο για να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι μειοψηφίες, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι «με υπόγειο, κρυφό τρόπο αντλεί χρήματα από τη ΔΕΥΑΚ, από Νομικά Πρόσωπα».
Γ.Σ.