Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 20:18

Ερχονται νέες αγωγές κατά του Δήμου Τριφυλίας από απλήρωτους προμηθευτές και εργολάβους

Γράφτηκε από τον

Βραχνάς φαίνεται ότι είναι οι αγωγές και οι κατασχέσεις που γίνονται σε βάρος του Δήμου Τριφυλίας, από εργολάβους και προμηθευτές. Τόσο ο αριθμός τους όσο και τα ποσά τους τορπιλίζουν τα οικονομικά του δήμου. 

 

Οπως τονίστηκε πρόσφατα τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον ίδιο το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα όσο και από την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Μαρία Πανουσιοπούλου, ακολουθούν πολλές ακόμη. Μάλιστα η κ. Πανουσιοπούλου για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά της είπε ότι ακολουθούν χιλιάδες, διευκρινίζοντας ότι δεν κυριολεκτεί, αλλά είναι όντως πάρα πολλές.

Οι αγωγές αυτές έρχονται τόσο από τους παλιούς καποδιστριακούς δήμους που αποτέλεσαν τον Δήμο Τριφυλίας, αλλά και από τον καλλικρατικό δήμο. Κυρίως αφορούν ποσά που δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά που να μπορεί η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου να κόψει εντάλματα. Αρκετά έργα αφορούν προφορικές αναθέσεις οι οποίες έχουν γίνει σε έκτακτες περιπτώσεις, και τέτοιες είχε ο Δήμος Τριφυλίας με πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά ίσως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις για να διαπιστωθεί αν πραγματικά ήταν έκτακτοι οι λόγοι.

Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο δήμος, κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι δημότες, θα πρέπει να πληρώσει όχι μόνο τα ποσά που αφορούν την οφειλή των εργασιών, αλλά συνήθως τις προσαυξήσεις με τους τόκους και φυσικά δικαστικά έξοδα και δικηγόρους.

Για το τελευταίο ζήτημα, όταν η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να ορίσει δικηγόρο για μια τέτοια αγωγή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε πως αν είναι να μπει δικηγόρος απλώς για να πάει στο δικαστήριο να αποδεχτεί την οφειλή του δήμου, τότε δεν έχει αξία να οριστεί και να πληρωθεί δικηγόρος επιπλέον. Η απάντηση της προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ότι δεν μπορεί ο δήμος να δικαστεί ερήμην, αλλά και ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα του δήμου, χωρίς να διευκρινίσει όμως αν θα αποδεχθεί την οφειλή ή όχι.

Το ζήτημα είναι ότι τέτοιες υποθέσεις είναι πάρα πολλές και αναδεικνύουν εν μέρει τον τρόπο που λειτουργούσε ο δήμος και πρώην δήμοι, καθώς όταν κατά το κοινώς λεγόμενο «έσφιξαν τα λουριά» σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, αρκετοί που είχαν  πάρει έργα διά λόγου, βρέθηκαν στον αέρα.

Μένει φυσικά να δούμε πώς θα χειριστεί το θέμα η νέα δημοτική αρχή και αν κάποια στιγμή αποδοθούν και ευθύνες εφόσον υπάρχουν μιας και ο δήμος καλείται να πληρώσει αρκετά έργα με το παραπάνω.

Κ.Μπ.