Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 14:03

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Με μεγάλη πλειοψηφία η μεταφορά διαθεσίμων

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Με μεγάλη πλειοψηφία η μεταφορά διαθεσίμων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, διαχωρίζοντας τη θέση του από την ΚΕΔΕ και τις αντιπολιτευτικές φωνές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρότι η δημοτική αρχή πρόσκειται στη ΝΔ.

Αποφάσισε προχθές το βράδυ να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μεταφέρει εκεί τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου, εκτός από τους δημοτικούς πόρους, τα ανταποδοτικά τέλη. Την απόφαση ψήφισαν η πλειοψηφία, η μείζων μειοψηφία ("Ανοιχτός Δήμος") και η "Αλλαγή" και την καταψήφισαν η "Λαϊκή Συσπείρωση", η "Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών" και η "Ελληνική Δράση", που ψήφισαν υπέρ ψηφίσματος της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι «η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες πραγματικής χρεοκοπίας. Οταν έχεις ένα νόμο, πρέπει να πειθαρχήσεις στο νόμο. Το μείζον είναι να μη χρεοκοήσει η χώρα. Ολα τα χρήματα της γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας». Επέκρινε δριμύτατα την ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι όλοι οι μεγάλοι δήμοι απουσιάζουν από αυτή» και πρόσθεσε: «Ο δήμαρχος δεν κλείνει το δήμο. Λυπάμαι που η αυτοδιοίκηση βγαίνει ηττημένη».

Ο εισηγητής - επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας επεσήμανε ότι «πρέπει να βάλουμε ένα λιθάρι για να μπορέσει το οικοδόμημα της Ελλάδας να συνεχίσει την ιστορία του».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε πως «αυτά που είπε ο δήμαρχος πλησιάζουν στις δικές μας απόψεις» και εκτίμησε πως «η ΚΕΔΕ αλλάζει θέση στο τέλος, μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, και θα συμφωνήσει». Αναρωτήθηκε «τι άλλαξε κι έκανε στροφή 180 μοιρών ο δήμαρχος» και τάχθηκε υπέρ της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος εξέφρασε την έντονη διαφωνία του, αναφέροντας πως δεν είναι πατριωτισμός και Αριστερά η απαίτηση της τρόικας για δήμευση των ταμειακών διαθεσίμων.«Και το 2010 μας έλεγαν να σωθεί η χώρα, και το 2015 μας λένε τα ίδια. Να βγάλει ο κόσμος συμπεράσματα για το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ», παρατήρησε, και πρότεινε ψήφισμα κατά της διάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας και επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις. Είπε ότι «δεν υπάρχει σταματημός στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» και δήλωσε πως υπερψηφίζει το ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας συμφώνησε με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και παρατήρησε ότι «δεν πρόκειται να σωθεί η χώρα αν πάρει δίμηνη παράταση ο κ. Τσίπρας».

Ο σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης επεσήμανε ότι «αν τα ταμειακά διαθέσιμα δοθούν για άλλους σκοπούς πέρα από μισθούς και συντάξεις, θα είμαστε στο δρόμο».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος ανέφερε ότι «για εμάς ήταν και είναι προτεραιότητα η πατρίδα, και αυτό το πλήρωσε ο κομματικός μας φορέας».

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα «θα μείνουν μόνιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Γ.Σ.