Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 17:01

Σε ιδιώτη η αποκομιδή απορριμμάτων της Τριφυλίας

Σε ιδιώτη η αποκομιδή απορριμμάτων της Τριφυλίας

Την περιοχή του ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων “φωτογράφησε” και ανέφερε ο δήμαρχος Τριφυλίας ως την περιοχή που θα γίνει η μονάδα μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας. 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον κλείσιμο των ΧΑΔΑ, ανέφερε ότι αυτή των Γαργαλιάνων θα κλείσει άμεσα, καθώς εκεί θα γίνουν οι διεργασίες για την μηχανική διαλογή. Ετσι όπως φαίνεται και όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, εδώ και καιρό εγκαταλείπεται η αρχική επιλογή του παλιού λατομείου Γαργαλιάνων και πηγαίνει σε χώρο του υπάρχοντος ΧΑΔΑ όπου και η απόσταση από την αρχική επιλογή δεν είναι πολύ μεγάλη. Οσον αφορά το μέλλον των άλλων ΧΑΔΑ, είπε ότι των Φιλιατρών θα ξανανοίξει μέχρι να γίνει η μονάδα, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί και στο Αλιμάκι.

Ο δήμαρχος πάντως φαίνεται να συντάσσεται με το νέο σχεδιασμό που προτείνει η κυβέρνηση, κρατώντας πλέον αποστάσεις από την Περιφέρεια. Σημείωσε ότι ο ΕΣΔΑ είναι προς την θετική κατεύθυνση και ο σχεδιασμός του δήμου κουμπώνει πάνω σε αυτόν.

Από την άλλη χαρακτήρισε κινδυνολόγους και με φοβικά σύνδρομα όσους μέχρι τώρα αντιδρούσαν στους σχεδιασμούς του δήμου, όταν η ίδια η κ. Βαλαβάνη είπε ότι θα χωροθετήσει ΧΑΔΑ σε έκταση 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Τόνισε ακόμη ότι ο δήμος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η όλη διαδικασία, αναφέροντας και την προσπάθεια που γίνεται ώστε σύντομα να ξεκινήσει η ανακύκλωση.

Οπως φαίνεται, πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής είναι η αποκομιδή στα αστικά κέντρα του δήμου να γίνεται από ιδιώτη. Οπως είπε, από την διερεύνηση που έχουν κάνει θα είναι πιο οικονομικά για το δήμο. Στο σημείο αυτό μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου, καθώς -όπως τόνισε- ζήτησε μια μελέτη για το κόστος που θα έχει η αποκομιδή από ιδιώτη για 6 μήνες στα αστικά κέντρα και έβγαλε αυτό το κόστος στα 3,5 εκ. ευρώ. Οταν αυτή τη στιγμή για όλο το δήμο η δαπάνη είναι 1,1 εκ. «Κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το βασίλειο» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Φαίνεται ότι κάποιοι στο δήμο μέσα από θέσεις εργασίας θέλουν να κάνουν πολιτική» για να συμπληρώσει ότι ο δήμος ζήτησε ανάλογη μελέτη από το ΦοΣΔΑ.

Πάνω στο ζήτημα των σκουπιδιών υπήρξαν παρεμβάσεις και από τους επικεφαλής των παρατάξεων, με τον Ευστάθιο Ανδρινόπουλο να τονίζει ότι ο δήμος πρέπει παράλληλα να ψάχνει για ΧΥΤΥ. Ο Επαμεινώνδας Βουδούρης σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, καθώς κάποια πράγματα θα πρέπει ήδη να είχαν γίνει. Ενώ αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Σαράντος Κουκούμης το γεγονός ότι ο δήμος θα πάει σε ιδιώτη την αποκομιδή.

Κ.Μπ.