Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 15:04

Εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης της Βέργας

Εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης της Βέργας

Η επέτειος της μάχης της Βέργας, στις 22 Ιουνίου 1826, θα τιμηθεί στις διήμερες εκδηλώσεις που θα γίνουν την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στο Αλμυρό.

Οπως κάνει γνωστό με τη σχετική της ανακοίνωση η Π.Ε. Μεσσηνίας, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προβλέπει τα εξής:

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, στην Κάτω Βέργα, στις 7 το απόγευμα, κωδωνοκρουσίες από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου στη συνέχεια θα ψαλεί παράκληση - δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση Χάλπινο, στο Καλάθι.

Στις 7.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η κάθοδος της εικόνας «Η Ελπίς των Χριστιανών» η οποία στις 8.30 μ.μ. θα αφιχθεί και εναποτεθεί στον Αγιο Νικόλαο του Αλμυρού.

Θα ακολουθήσει, στις 9 το βράδυ, η εκδήλωση «Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι», στο πάρκο του Αλμυρού, από μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, ενώ αιρετοί θα απευθύνουν χαιρετισμό. Για τις 9.30 το βράδυ έχει προγραμματιστεί παράσταση του θεατρικού δρώμενου του Παύλου Κλάδη με τίτλο «Τείχος Βέργας απροσμάχητον», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας και μέλη του Συλλόγου Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης». Θα ακολουθήσουν, στις 10 το βράδυ, χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, από το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης» και από το Σύλλογο Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή». 

Παράλληλα, στο χώρο του πάρκου Αλμυρού θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη. 

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον Αγιο Νικόλαο Αλμυρού από τον μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, μαζί με την εικόνα της Παναγίας, συνοδεία μελών του Πολεμικού Συλλόγου «Κομάντος  ’74», θα μεταβούν στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, όπου μπροστά από το μνημείο των πεσόντων θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια.

Θα ακολουθήσουν, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον επίτιμο υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο ε.α. Χαράλαμπο Αφάλη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας και από τον συνταξιούχο δάσκαλο Παναγιώτη Ρήγα, ο εθνικός ύμνος και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.