Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 18:33

Δήμος Τριφυλίας: "Ψευδείς και παραπλανητικές οι δηλώσεις Τσιρώνη

Γράφτηκε από τον
Δήμος Τριφυλίας: "Ψευδείς και παραπλανητικές οι δηλώσεις Τσιρώνη

Για ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στα εθνικά πάρκα, κάνει λόγο ο Δήμος Τριφυλίας, μία μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, οι δηλώσεις αυτές του υπουργού διαψεύδονται από το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα από την πλευρά του δήμου σημειώνεται: «Οι δηλώσεις του υπουργού Τσιρώνη ότι θα επιβεβαιώσει με τους συμβούλους του ότι επιτρέπεται, τάχα, στα εθνικά πάρκα η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ψευδείς και παραπλανητικές. Τις διαψεύδει το ίδιο το ΣτΕ.  Στη σελ. 29 της γνωμοδότησης 32/2015 του ΣτΕ αναφέρεται: "Σχετικώς επισημαίνεται ότι κατά τη νομοθεσία υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ εθνικού και περιφερειακού πάρκου. Ειδικότερα: (α) Σε αντίθεση με τα εθνικά, τα περιφερειακά πάρκα μπορεί να περιλαμβάνουν οικιστικές ενότητες ως περιφερειακές ζώνες των περιοχών προστασίας της φύσης ή άλλων κατηγοριών αυστηρώς προστατευόμενων περιοχών…", δηλαδή εντός εθνικών πάρκων δεν επιτρέπονται περιοχές οικοανάπτυξης οι οποίες μονάχα εντός περιφερειακού πάρκου είναι δυνατόν να ορισθούν.

Στη σελ. 31 της γνωμοδότησης 32/2015 του ΣτΕ αναφέρεται: "14. Ανεξαρτήτως του ότι δεν προτείνονται νομίμως "περιοχές οικοανάπτυξης" εντός φυσικού πάρκου που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί ως "περιφερειακό" [βλ. την προηγούμενη παρατήρηση] …", δηλαδή περιοχές οικοανάπτυξης μονάχα εντός περιφερειακού πάρκου είναι δυνατόν να ορισθούν.

Στη σελ. 34 της γνωμοδότησης 32/2015 του ΣτΕ αναφέρεται: "(ΙΙΙ) Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως δηλαδή του ότι στα εθνικά πάρκα δεν προβλέπονται "περιοχές οικοανάπτυξης"…", δηλαδή εντός εθνικού πάρκου δεν επιτρέπονται περιοχές οικοανάπτυξης.

Προς εξυπηρέτηση της αλήθειας».


NEWSLETTER