Παρασκευή, 06 Μαϊος 2011 22:02

Απορρίφθηκε το ψήφισμα Μπρεδήμα για τις καλόγριες

Γράφτηκε από την
Απορρίφθηκε το ψήφισμα Μπρεδήμα για τις καλόγριες

Στο κενό έπεσε η πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στις δύο καλόγριες που από το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο έχουν καταδικαστεί σε εξορία από τη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - ενόψει και της εκδίκασης της έφεσής τους την ερχόμενη Πέμπτη. Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν συμφώνησε - όπως άλλωστε αναμενόταν. Η πλειοψηφία και η παράταξη του Νίκου Φωτέα καταψήφισαν την πρόταση Μπρεδήμα, ενώ οι συνδυασμοί της Αριστεράς απείχαν από τη διαδικασία.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι είναι καλύτερα “να μην ανακατευόμαστε και να σεβόμαστε τις αποφάσεις των συνταγματικώς κατοχυρωμένων συνοδικών δικαστηρίων”. Εξέφρασε πάντως τη στενοχώρια του για όλα όσα συνέβησαν στη μονή.
Τη θέση υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας επανέλαβε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος, τονίζοντας ότι “όπως εμείς δεν θέλουμε να ανακατεύεται η εκκλησία στις δικές μας υποθέσεις, έτσι κι εμείς δεν θέλουμε να ανακατευόμαστε στις δικές της”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σύμβουλος του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σπύρος Μωρακέας, ο οποίος τόνισε ότι πέραν του διακριτού ρόλου κράτος και εκκλησίας δεν υπάρχει και καμία σχέση με την πολιτική εξορία - όπως λίγο νωρίτερα είχε πει ο κ. Μπρεδήμας. Επίσης καταδίκασε για μία ακόμα φορά τις δικαστικές προσφυγές κληρικών κατά δημοσιογράφων.
Τέλος, ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας με τη σειρά του υπογράμμισε ότι “δεν έχει καμία ουσία να παρεμβαίνουμε στο έργο της εκκλησίας”.
Ο κ. Μπρεδήμας λίγο νωρίτερα είχε κάνει λόγο για ανθρώπινο ψήφισμα, το οποίο δεν στρέφεται κατά καμίας τοπικής εκκλησιαστικής αρχής - με σκοπό να αποκρούσει τις όποιες υπόνοιες για σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης κατά του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου.


NEWSLETTER