Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 08:40

Διαφορετικά μέτρα και σταθμά για το νότιο πάρκινγκ της Αγοράς

Γράφτηκε από τον

Το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα το βράδυ θα αποφασίσει αν θα αναβάλει την ελεγχόμενη στάθμευση με πληρωμή στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ), όπως ζητούν οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί της Αγοράς, καθώς και οι παρατάξεις των μειοψηφιών.

Χθες πάντως, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο πρόεδρος της ΚΑΚ και σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Αδαμόπουλος «άδειασε» τους συναδέλφους του -κυρίως τον εισηγητή Δημήτρη Δημόπουλο-, αποκαλύπτοντας ότι στην αρχική απόφαση για την ελεγχόμενη στάθμευση περιλαμβανόταν και το νότιο πάρκινγκ, το οποίο όμως τώρα εξαιρείται.

Οι μειοψηφίες επέκριναν και τις άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτάθηκαν, τονίζοντας ότι είναι αποσπασματικές και δεν στηρίζονται σε κυκλοφοριακή μελέτη. Ο κ. Δημόπουλος απάντησε ότι η μελέτη Ζέκκου είναι απαρχαιωμένη και μη αποδεκτή. Τελικά με τις ψήφους των συμβούλων της η πλειοψηφία εισηγήθηκε θετικά για όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιο αναλυτικά:

Ο αρμόδιος για το κυκλοφοριακό σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος, αφού ενημέρωσε για τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανέφερε ότι «στη μελέτη Ζέκκου υπάρχουν παραδοχές εξωπραγματικές, απαρχαιωμένες. Εχει κριθεί μη αποδεκτή για τα σημερινά κυκλοφοριακά δεδομένα». Αναρωτήθηκε έπειτα... «γιατί είναι κακό το αποσπασματικό;» - και δήλωσε πως ο δήμος στηρίζει τους ποδηλάτες και τα μηχανάκια, και θέλει τα αυτοκίνητα έξω από το κέντρο της πόλης.

Για την ΚΑΚ ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «η δημοτική αρχή επιδιώκει να βελτιώσει την κατάσταση. Θέλουμε να δοκιμάσουμε τα σημεία της ελεγχόμενης στάθμευσης και να δούμε πώς θα δουλέψει». Και πρόσθεσε ότι «ζητάμε ελεγχόμενη στάθμευση για 4 ώρες κάθε Σάββατο».

Ο πρόεδρος της ΚΑΚ Γιάννης Αδαμόπουλος ενημέρωσε ότι «μετά από πολλούς μήνες καταλήξαμε σε πρόταση ομόφωνη για ελεγχόμενη στάθμευση. Στην απόφαση ήταν μέσα και το νότιο πάρκινγκ». Και παρατήρησε, διαφωνώντας με την εξαίρεση του νότιου πάρκινγκ, ότι «δεν μπορούμε να πείσουμε με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά».

Σε μια στιγμή έντασης, ο επαγγελματίας της Κεντρικής Αγοράς και αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Αγορά" Θανάσης Πετρόπουλος επεσήμανε: «Γιατί δε βάζετε και το νότιο πάρκινγκ; Υπάρχουν συμφέροντα. Εμείς τη σώσαμε την Αγορά. Θα υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις».

Η επαγγελματίας της ΚΑΚ Μαρία Κουτσούκου παρατήρησε ότι «εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα, δεν είχαμε ενημερωθεί» - και αναρωτήθηκε με τη σειρά της: «Γιατί βγάζουμε έξω το νότιο πάρκινγκ; Ζητάμε αναβολή για να έρθουμε με πιο ολοκληρωμένη πρόταση».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών "Αγιος Τρύφων" Γιάννης Αναζίκος θύμισε ότι «και το 2012 υπήρχαν αντιδράσεις για τα 50 λεπτά« και ζήτησε «να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου η προηγούμενη απόφαση, με τη δωρεάν χρέωση για την πρώτη ώρα στάθμευσης».

Την αναβολή ζήτησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών του Βόρειου Πάρκινγκ Βασίλης Χωραΐτης.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκραίκης επέκρινε το δήμαρχο γιατί, από τις μελέτες που υπάρχουν, ανασύρει τα τμήματα που τον βολεύουν. Συμφώνησε στην αναβολή για την ΚΑΚ και ζήτησε να αποσυρθεί η τροποποίηση για την 23ης Μαρτίου, ώστε να εξεταστεί συνολικά η κατάσταση στην οδό και στην περιοχή.

Την αναβολή για την ΚΑΚ ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλης Μάκαρης, επέκρινε τη δημοτική αρχή που κάνει τις όποιες αλλαγές χωρίς επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη και κατά το δοκούν. Παρατήρησε ακόμη ότι μέσα «στη βαριά οικονομική κρίση δεν μπορείς να φορτώνεις νέα βάρη στους πολίτες» - και επεσήμανε πως η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΑΚ περιλαμβάνει και το νότιο πάρκινγκ. Πρότεινε αναβολή για την Κεντρική Αγορά «μέχρι να εξαντλήσουμε το διάλογο» και εφαρμογή μιας «μηδενικής κάρτας» για μία με μιάμιση ώρα.

Ο εκπρόσωπος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος ζήτησε ενιαίους κανόνες για όλη την ΚΑΚ και επέκρινε τη δημοτική αρχή που αποφασίζει κατά το δοκούν, βλέποντας και κάνοντας, όπως έγινε με τον πεζόδρομο στην Αριστομένους. Καυτηρίασε, ακόμα, την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι «για άλλη μια φορά γίνονται πειράματα στην Αγορά, που πάει από το κακό στο χειρότερο» και ζήτησε ελεύθερη στάθμευση. Επισήμανε επιπλέον πως «τα λεωφορεία παρκάρουν παράνομα στην Αρτέμιδος».

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλίας Γυφτέας επισήμανε ότι «έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε τους ανθρώπους της Αγοράς, που είναι χρόνια σε αυτό το χώρο, και να λύσουμε το πρόβλημα». Παρατήρησε πως «υπάρχουν συμφέροντα με μεγάλα και μικρά καταστήματα. Τα μικρά καταστήματα έχουν δώσει αίμα, αγωνίζονται για την Αγορά».

Κλείνοντας, ο Δ. Δημόπουλος υποστήριξε για την εξαίρεση του νότιου πάρκινγκ ότι «τεχνικοί και αρμόδιοι για τον έλεγχο του δήμου δεν μπορούν να εποπτεύσουν την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλο το χώρο της ΚΑΚ, γι’ αυτό και αφήσαμε απέξω, σε πρώτη φάση, το νότιο πάρκινγκ. Δεν είναι για συμφέροντα». Και εξήγησε πως μόνο «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για την αναβολή στην ΚΑΚ».