Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 08:24

Σε κλίμα έντασης η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Σε κλίμα έντασης η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Κατά πλειοψηφία με τις ψήφους μόνο της παράταξης του δημάρχου,  εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αργά το βράδυ της Παρασκευής η μελέτη για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε όλο το δήμο.

Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι στιγμές έντασης με τις παρατάξεις των μειοψηφιών και τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, αμφισβητώντας το κατά πόσο η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής τόσο ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Παναγιώτης Τσίγγανος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο, υπερθεμάτισαν την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης, τονίζοντας ότι το οικονομικό όφελος του δήμου θα είναι σημαντικό, καθώς όπως αναφέρει η μελέτη το κόστος της αποκομιδής με την ιδιωτικοποίηση θα είναι στα 692.000 ευρώ, όταν η καθαριότητα του δήμου το 2014 είχε κόστος 1,2 εκ. ευρώ περίπου. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος στην καθαριότητα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς ούτε  το προσωπικό επαρκεί (το οποίο επαίνεσε) αλλά ούτε και ο στόλος των μηχανημάτων, που είναι παλαιωμένος και με πολλά προβλήματα. Επίσης ήταν κατηγορηματικός -και το επανέλαβε αρκετές φορές- ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει την δουλειά του, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος έχει ανάγκη μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο. Τόνισε επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως το αποτέλεσμα στην καθαριότητα θα είναι καλύτερο, λέγοντας πως αυτή η επιλογή θα λύσει το πρόβλημα και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την πολιτική επιλογή να συνεργαστούν με ιδιώτη κάτω από τις οδηγίες της μελέτης.

Από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων, η δημοτική αρχή δέχθηκε πυρά για την πρόθεσή της αυτή αλλά και για τα στοιχεία της μελέτης που σε πολλά σημεία της αμφισβητήθηκε, καταλογίζοντας μάλιστα στην δημοτική αρχή ότι σκοπίμως απαξιώνει την καθαριότητα για να την δώσει σε ιδιώτη. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι μια βασική δαπάνη που αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων παραμένει, καθώς όπως λέει η δημοτική αρχή οι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο δήμο, πράγμα που σημαίνει ότι στο κόστος της μελέτης ιδιωτικοποίησης πρέπει να προστεθεί και αυτή η ανελαστική δαπάνη. Ακόμη αναφέρθηκε ότι το κόστος, με βάση τα στοιχεία του 2014, είναι υψηλό σε καύσιμα και συντήρηση, καθώς ο δήμος δεν προχώρησε σε ανανέωση του στόλου. Επίσης εκφράστηκαν φόβοι ότι μπορεί τον πρώτο χρόνο να υπάρχει προσφορά στο ύψος της μελέτης, αλλά αν τα επόμενα χρόνια οι προσφορές είναι σε μεγαλύτερο ύψος τι θα κάνει ο δήμος με διαλυμένη την υπηρεσία καθαριότητας. «Θα είναι ξεβράκωτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Μπακούρος, ο οποίος τόνισε επίσης ότι αφού θα μειωθεί το κόστος με την ιδιωτικοποίηση και τα τέλη είναι ανταποδοτικά, τότε πρέπει να μειωθούν και τα τέλη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις ερωτήσεις του και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Κουτσούλης.

Από την μείζονα αντιπολίτευση ο επικεφαλής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το θέμα ήρθε για συζήτηση ανορθόδοξα και επικίνδυνα και ότι ήρθε μια μελέτη με βάση αυτά που ζήτησαν από τον υπάλληλο που την σύνταξε και όχι για το πώς θα γίνει καλύτερη η αποκομιδή. "Η σύγκριση γίνεται με στοιχεία του 2014 χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη ότι το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο αν ο δήμος είχε φροντίσει για τον εκσυγχρονισμό του στόλου και των κάδων όπως άλλοι δήμοι, αν είχε φροντίσει για την ανακύκλωση και την διαλογή όπου οι όγκοι θα ήταν μικρότεροι που θα έπρεπε να μαζευτούν" είπε. Ανεβάζοντας δε τους τόνους αναρωτήθηκε γιατί μπήκαν τα GPS στα απορριμματοφόρα του δήμου, αφού ήταν απόφαση η ιδιωτικοποίηση, ενώ τόνισε ότι αν ο δήμος εκμεταλλευόταν το ΕΣΠΑ θα μπορούσε να προμηθευτεί απορριμματοφόρα. Στη δευτερολογία του καταλόγισε στο δήμαρχο πως πάντα στις απαντήσεις που δίνει του φταίνε οι προηγούμενοι και η κυβέρνηση.

Από την πρώτη ελάσσονα μειοψηφία ο επικεφαλής Επαμεινώνδας Βουδούρης υπογράμμισε ότι έπρεπε το συμβούλιο να έχει υπόψη του και τη συγκεκριμένη μελέτη αλλά και τη μελέτη της υπηρεσίας καθαριότητας που είχε συνταχθεί και ανέβαζε το κόστος πολύ πιο πάνω και η οποία δεν ήρθε ποτέ στο Σώμα. Τόνισε ακόμη ότι με βάση την μελέτη υπάρχουν δημοτικές ενότητες όπου η καθαριότητα θα γίνεται από 1 ή 1,5 οδηγό και 2 ή 3 εργάτες -"με τόσο προσωπικό είναι αδύνατο να γίνει καθαριότητα" είπε. Ανέφερε ακόμη ότι με βάση το νόμο δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας χωρίς σοβαρό λόγο και επισήμανε ότι υπάρχουν συνεχείς αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απορρίπτει εντάλματα πληρωμών για αποκομιδή σκουπιδιών. Προανήγγειλε δε ότι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό για να μην εφαρμοστεί αυτή η μελέτη. Εκφράζοντας το φόβο για το μέλλον των εργαζομένων, είπε πως δεν εύκολο να μην καταργηθούν οι θέσεις αν καταργηθεί η υπηρεσία.

Από τη δεύτερη ελάσσονα μειοψηφία ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας ήταν μεθοδευμένη ώστε σαν ώριμο φρούτο να προταθεί η ιδιωτικοποίηση ως λύση, κάτι που είναι εις βάρος του δήμου, των πολιτών και των εργαζομένων. Τόνισε πως όταν μια υπηρεσία καταργείται, απολύονται οι εργαζόμενοι και χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση την ιδιωτικοποίηση.

Μετά από αρκετές και έντονες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης και αφού υπήρξε ένταση αρκετές φορές κυρίως με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιάννη Καλκαβούρα, που δεν έδωσε το λόγο στους εργαζομένους, αμέσως μετά την εισήγηση του θέματος, δόθηκε ο λόγος και στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας Σπύρος Σαρδέλης αμφισβήτησε πώς ο δήμος μπορεί να διασφαλίσει όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων και χαρακτηριστικά ανέφερε πώς θα πληρώνονται το ανθυγιεινό και τα βαρέα.

Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ-ΟΤΑ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας Στράτος Χρυσαφίδης τόνισε ότι η απόφαση αυτή του Δ.Σ. θα ακυρωθεί κατευθείαν, καθώς αν η μελέτη δεν έχει την υπογραφή της τεχνικής υπηρεσίας δεν είναι έγκυρη και όπως είπε, η μελέτη δεν την έχει. Μιλώντας συγκεκριμένα για τη μελέτη, τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτη καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι όροι που ορίζει ο νόμος, λέγοντας μάλιστα πως ο δήμος έχει 28 εργαζόμενους και σύντομα αποκτά άλλα 8 άτομα. "Με τόσο προσωπικό, πώς θα δεχθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι δεν μπορούν να μαζευτούν τα απορρίμματα" είπε. Αναρωτήθηκε ακόμη πώς θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες και αφού θα πάψουν να πληρώνονται από τα ανταποδοτικά πώς θα πληρωθούν από τους ΚΑΠ, οι οποίοι έχουν μειωθεί.

Τελικά η μελέτη μετά από μια τρίωρη συζήτηση και με αρκετές εντάσεις και παρεμβάσεις από το κοινό, τέθηκε σε ψηφοφορία και με 15 ναι και 8 όχι εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Στρατηγικός σχεδιασμός

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Τριφυλίας για την περίοδο 2015 -2019 ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με αυξημένη πλειοψηφία. Από δω και πέρα θα ακολουθήσει η διαδικασία της διαβούλευσης για την κατάρτιση για διάστημα ενός μήνα και στη συνέχεια θα γίνει ο επιχειρησιακός και οικονομικός προγραμματισμός, ολοκλήρωση και έγκριση του προγράμματος. Για την μέχρι τώρα πορεία σύνταξής του και σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό υπήρξε αναλυτική εισήγηση από το γενικό γραμματέα του δήμου Γεώργιο Φιλντίση.

Από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων επισημάνθηκε η παντελής απουσία πρόσκλησης και συμμετοχής τους σε αυτό, κάτι που όπως τονίστηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής θα γίνει στη συνέχεια. Από τους επικεφαλής των μειοψηφιών, ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος είπε ότι αν και η παράταξή του θα το ψηφίσει, σημασία έχει η δημοτική αρχή να μένει συνεπής στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, χωρίς τροποποιήσεις κάθε τρεις και λίγο και να πάει το επιχειρησιακό πρόγραμμα μέχρι τέλους. Ο Επαμεινώνδας Βουδούρης που ψήφισε λευκό, τόνισε ότι το χρονικό περιθώριο της διαβούλευσης είναι πολύ μικρό και επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη οι κατευθυντήριες γραμμές. Τέλος ο Σαράντος Κουκούμης το καταψήφισε τονίζοντας ότι έχει αντιλαϊκή κατεύθυνση και δεν λέει πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι και μέσα από ποιους πόρους.

Το Σώμα επίσης κατά πλειοψηφία ενέκρινε τον κανονισμό προσωπικού και τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας ΟΕΥ, της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Τριφυλίας. Ακόμη ομόφωνα αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση για την προμήθεια πλαστικών κάδων μετά από λήψη οικονομικών προσφορών, με την καλύτερη να είναι στα 190 ευρώ συν ΦΠΑ, όπως και για την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, με την καλύτερη προσφορά να είναι στα 100 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Κ.Μπ.