Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 16:24

Απάντηση σε καταγγελία του Φιλοζωικού: Από φυσικά αίτια πέθανε ο σκύλος 

Απάντηση σε καταγγελία του Φιλοζωικού: Από φυσικά αίτια πέθανε ο σκύλος 

Στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου Καλαμάτας

«Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει πολλά βήματα και συνεχώς σχεδιάζει νέες κινήσεις, όσον αφορά τα ζώα της πόλης. Είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας». Αυτό δήλωσε χθες ο Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, με αφορμή την καταγγελία του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας στο Facebook για κακομεταχείριση των ζώων στο Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αδέσποτων.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Πέμπτης στη σελίδα του Φιλοζωικού ανέβηκαν κάποιες φωτογραφίες, τις οποίες συνόδευε το εξής κείμενο: «Προσοχή - σκληρές εικόνες: Καλαμάτα - Δημοτικός χώρος φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Ελλαδιστάν 2015 και πιο συγκεκριμένα Καλαμάτα 2015. Μια υπέροχη πόλη που θέλουμε να γίνει και πολιτιστική πρωτεύουσα! Αυτές οι εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν κάτι τέτοιο. 

Πριν κάποιους μήνες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δημοσίευσε στα Μ.Μ.Ε. τη λειτουργία Χώρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζώων, με περηφάνια.
Φυσικά η διαχείριση του χώρου δόθηκε σε ιδιώτη και όχι στον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ζώα που όταν κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην πόλη βρίσκονταν σε καλή κατάσταση, τώρα πια βρίσκονται στα κλουβιά αποστεωμένα.
Μικρόσωμο σκυλάκι νεκρό μέσα στο κλουβί του. Απο επίθεση άλλων ζώων ή από ασιτία; Τροφή και νερό πουθενά. Ιδιώτης που πληρωνόταν για την περισυλλογή κάθε ζώου επέτρεψε τα ζώα να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Εγινε ποτέ έλεγχος στον ιδιώτη για τις υπηρεσίες που προσέφερε; Επειδή δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση της δημοτικής αρχής, ζητάμε να λογοδοτήσουν στις αρμόδιες αρχές και ο ιδιώτης και ο υπάλληλος του δήμου που είναι υπεύθυνος. Να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο. Τα συμπεράσματα δικά σας...»

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε στην "Ε" ότι ενημερώθηκε από τους αρμόδιους και πληροφορήθηκε πως το σκυλί που βρέθηκε νεκρό ήταν μεγάλο σε ηλικία και είχε πεθάνει από φυσικά αίτια. Ηταν 14 ετών, γεγονός που πιστοποιείται από το βιβλιάριό του. Οσον αφορά το Χώρο Βραχείας Φιλοξενίας, εκεί πηγαίνουν τα ζώα που περισυλλέγει ο εργολάβος ο οποίος έχει προσληφθεί για αυτή τη δουλειά. Τα ζώα αφού μείνουν, περνούν στον Φιλοζωικό Ομιλο για στείρωση και περιποίηση αν έχουν κάποια θέματα υγείας (ασθένειες, χτυπήματα κ.α.). 

Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από τον ανάδοχο να καταθέσει έγγραφο και επίσημα τις επόμενες μέρες, το οποίο θα εξηγεί τι ακριβώς έγινε με το σκυλί που βρέθηκε νεκρό. Οσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Χώρο Βραχείας Φιλοξενίας, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε: 

«Ως δήμος διαπιστώσαμε πως υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε  και τα θετικά, τα οποία είναι πολλά. Υπάρχει ενεργός συμμετοχή από εμάς, τα αδέσποτα δεν είναι πια στο δρόμο, έχει κινητοποιηθεί ένας μηχανισμός. Εδώ και ένα μήνα έχουμε παραγγείλει αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες, ώστε να είμαστε σίγουροι πως τα ζώα δεν υποσιτίζονται. Αυτά τα κομμάτια τα είχαμε παραγγείλει πολύ πριν γίνει η καταγγελία. 

Επίσης θα έρθει στο χώρο μόνιμος κτηνίατρος. Η προθεσμία των αιτήσεων λήγει αυτή τη Δευτέρα. Θα είναι στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών και η αμοιβή του θα είναι 6.000 ευρώ ετησίως. Εκείνος/η θα ελέγχει το χώρο, θα έχει ημερολόγιο, για να φαίνεται έτσι ποια ζώα έρχονται και φεύγουν από το χώρο. Επίσης, θα ελέγχει τα ζώα για τυχόν ασθένειες. 

Οσο για τη σύμβαση του εργολάβου, λήγει σε μια εβδομάδα, άρα θα γίνει νέος διαγωνισμός και για τον άνθρωπο που θα φέρνει εκεί τα αδέσποτα».

Γ.Σαρ.