Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 20:56

Ο Νίκας παραδέχτηκε: "Εχει και η δημοτική αρχή μερίδιο ευθύνης για το ΓΠΣ"

Γράφτηκε από την
Ο Νίκας παραδέχτηκε:  "Εχει και η δημοτική αρχή  μερίδιο ευθύνης για το ΓΠΣ"

 

Στην παραδοχή -έστω και έμμεσα- για πρώτη φορά στα 5 χρόνια δημαρχοντίας του ότι “η δημοτική αρχή δέχεται το μερίδιο ευθύνης της” για το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προχώρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε σε μία αίθουσα κατάμεστη από διαμαρτυρόμενους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Νέδοντα, οι οποίοι κατά περίπτωση με ιδιαίτερα έντονο τρόπο θέλησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη δέσμευση των περιουσιών τους ελέω του σχεδιαζόμενου περιβαλλοντικού πάρκου. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν παράλληλα την ένταξή τους στην προσφυγή που σχεδιάζει ο Δήμος Καλαμάτας στο ΣτΕ, ενώ εξαπέλυσαν ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς τόσο για το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τα μέλη των δημοτικών του αρχών, όσο και για μέλη τής τότε και της σημερινής αντιπολίτευσης. Από τη μήνη των κατοίκων μάλιστα δεν ξέφυγαν ούτε οι πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος και Γιώργος Κουτσούλης, οι οποίοι έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή και τους οποίους κατηγόρησαν ότι “τράβηξαν γραμμές και έβγαλαν τα δικά τους απέξω”.  Το θέμα πάντως δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη και εντάχθηκε κατ' απαίτηση των κατοίκων.

Τη βεβαιότητά του ότι το ΓΠΣ με τη σημερινή του μορφή δεν πρόκειται να ισχύσει, εξέφρασε ο κ. Νίκας σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι εγγυώνται την αναπομπή του. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα ασκηθεί πίεση σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο (υπάρχει δυνατότητα διοικητικής προσφυγής εντός 2 ετών) για τις περιπτώσεις της Βέργας και του Νέδοντα. “Εμείς δεν υπογράψαμε τίποτε” διευκρίνισε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Καλαμάτας ζητώντας από τους κατοίκους να ορίσουν νομικό και τεχνικό σύμβουλο, ώστε να υπάρξει άμεση συνεργασία ενόψει της προσφυγής.

Για εμπαιγμό δις έκανε λόγο η εκπρόσωπος των κατοίκων Ανδριάνα Κάια – Κανελλοπούλου, μία εν απουσία (κατά τις διαβουλεύσεις) και μία παρουσία των κατοίκων στη συνεδρίαση. “Μάθαμε ότι οι περιοχές μας έγιναν οικισμοί και χαρήκαμε ότι μπορούμε τελικά να οικοδομήσουμε, αλλά τελικά αλλά αποδείχθηκαν” είπε σε έντονο ύφος ο έτερος εκπρόσωπος Γιώργος Σπαράγγης, με τον αντιδήμαρχο Χρίστο Ριζά να εξηγεί τι ακριβώς συνέβη με τον καθορισμό οικισμών από την Στατιστική Υπηρεσία.

“Φωνή λαού, οργή Θεού” υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας θυμίζοντας ότι η παράταξή του είχε επισημάνει τους λανθασμένους χειρισμούς γύρω από το θέμα. Ακολούθως ο κ. Μπρεδήμας επανέλαβε την πρόταση για αίτηση αναίρεσης του ΓΠΣ και δικαιολόγησε την οργή του κόσμου που δεν ενημερώθηκε. Κλείνοντας πάντως θέλησε να αποκαταστήσει τη δημοτική αρχή Κουτσούλη λέγοντας ότι επί των ημερών της πραγματοποιήθηκε μόνο η καταγραφή της τότε κατάστασης. Για σοβαρή ευθύνη αυτών που το ψήφισαν έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος διευκρινίζοντας ότι η παράταξή του δεν συμμετείχε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κι αν συμμετείχε πάλι δεν θα το ψήφιζε.

Στην απουσία δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και στις... παρενέργειες της ένταξης των 6.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, στάθηκε ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης. “Τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να δούμε τι περιθώρια και δυνατότητες παρέμβασης υπάρχουν” σημείωσε ο κ. Μπεχράκης απευθύνοντας παράλληλα προς το δήμαρχο το ερώτημα αν είναι προς όφελος της πόλης να μην υπάρχει ΓΠΣ, κατηγορώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή ότι έχει μετατρέψει το θέμα σε αλισβερίσι ψήφων.

Ψευδοδίλημμα χαρακτήρισε την άποψη ότι η πόλη θα μείνει πίσω χωρίς ΓΠΣ, ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας  αμφισβητώντας όμως και τις “αγνές προθέσεις της δημοτικής αρχής”. “Οντως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπέγραψε τίποτα αλλά υπάρχουν ευθύνες” τόνισε ο κ. Φωτέας που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απουσία διαβούλευσης.

Στη δευτερολογία του ο κ. Νίκας δε δίστασε να χαρακτηρίσει βαθύτατα πολιτικό το θέμα του ΓΠΣ, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι από το 2009, οπότε και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία,  δυσκόλεψαν ιδιαιτέρως οι επικοινωνίες με τους αρμόδιους για το ΓΠΣ φορείς ζητώντας δημοσίως τη συνεργασία των κατοίκων για να μην “καεί” μία από τις δύο προσφυγές. “Δεν είναι δυνατόν η αυτοδιοίκηση να έχει καταντήσει το πτυελοδοχείο της κυβέρνησης” κατέληξε ο κ. Νίκας.

 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Με δεδομένη την ένταξη του θέματος ως τακτικού απαιτείτο η λήψη κάποιας απόφασης. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι είχαν καταθέσει μέσω της αντιπολίτευσης ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για τις ενέργειές της, προειδοποιώντας για περαιτέρω ενέργειες. Οπως ήταν φυσικό η δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα ψήφισμα – απόφαση καταγγέλλοντας τον εαυτό της και συνεπώς κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο απόφασης, το οποίο υπερψηφίστηκε και από την “Πρωτοπορία” με επιφυλάξεις.

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης 264/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου:

“Σε σχέση με το, άλλο ένα, θέμα που έχει προκύψει με το Γ.Π.Σ. (Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα) και την απαξίωση περιουσιών εκατοντάδων κατοίκων στην περιοχή, το ∆ημοτικό Συμβούλιο

αποφασίζει:

1. Θεωρεί ότι τα αλλεπάλληλα προβλήματα και οι ακραίες αδικίες που αναδεικνύονται με το Γ.Π.Σ. ∆ήμου Καλαμάτας, όπως η περίπτωση του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα, αποδεικνύουν τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η βιασύνη της υπογραφής του Γ.Π.Σ. από πλευράς Υ.ΠΕ.Κ.Α. και Περιφέρειας.

2. Οσοι υπέγραψαν και κατακύρωσαν το Γ.Π.Σ. του ∆ήμου Καλαμάτας, ενώ υπήρχε χρόνος (μέχρι 31-12-2012) διαβούλευσης και ενδελεχούς ελέγχου και ενώ το ∆ημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και επίμονα ζητούσε τη διαβούλευση, φέρουν ακεραία την ευθύνη για τα προβλήματα, για τις αδικίες που είναι πανθομολογούμενες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν δέχεται το όποιο μερίδιο ευθύνης της.

3. Ο δήμος καταθέτει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την αναπομπή του Γ.Π.Σ. και την τροποποίησή του.

Στα επιχειρήματα του δήμου θα συμπεριληφθούν και τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής του περιβαλλοντικού πάρκου Νέδοντα.

4. Ο δήμος θα κινηθεί διοικητικά / πολιτικά για την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. ∆ήμου Καλαμάτας και την αντιμετώπιση των αδικιών που έχουν επισημανθεί, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου Νέδοντα”.

 

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος

 

 


NEWSLETTER