Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 19:20

Επιστολή Σμυρνιώτη σε Σκανδαλίδη για ζημιές σε αχλάδια και μήλα

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης  κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής μας μετά από τις σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες αχλαδιών ( ποικιλία « Κρυστάλλι» ) και  μήλων ( « Πιλαφά» ), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , Κώστα Σκανδαλίδη , προκειμένου να βρεθεί μια λύση.


Η επιστολή αναφέρει τα εξής :


«Σας ενημερώνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης ασκούνται παραδοσιακά και με ιδιαίτερη επιτυχία οι καλλιέργειες Μηλοειδών : Αχλάδια (ποικιλία Κρυστάλι) και Μήλα (μεταξύ των οποίων η γνωστή περίφημη ποικιλία Ντελίσιους Πιλαφά).
Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά την διάρκεια της ανθοφορίας-καρπόδεσης επεκράτησαν στην περιοχή μας ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις-αυξημένη σχετική υγρασία κλπ) με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί περιορισμένη γονιμοποίηση στις ανωτέρω καλλιέργειες και ως εκ τούτου φαινόμενα ακαρπίας τα οποία, κατά θέσεις, είναι ιδιαίτερα έντονα.
Επιπλέον στους γονιμοποιημένους καρπούς λόγω των ανωτέρω δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνεχίστηκαν έως και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου σημειώθηκαν εκτεταμένες μυκητολογικές προσβολές (Φουζικλάδι) που σε πολλές των περιπτώσεων εκμηδένισαν την αναμενόμενη παραγωγή.
Σημειώνεται ότι η εξάπλωση της παραπάνω ασθένειας έλαβε σχεδόν επιδημική μορφή παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς με σύγχρονα μυκητοκτόνα εκ μέρους των παραγωγών.
Δεδομένου ότι οι καλλιέργειες των μηλοειδών αποτελούν κύρια πηγή εισοδήματος των παραγωγών της περιοχής μας παρακαλούμε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η διαμορφωθείσα κατάσταση και να χορηγηθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου μας. » 
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Τρίπολης