Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 17:56

Σύσκεψη στην Τριφυλία για το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων 

Γράφτηκε από τον
Σύσκεψη στην Τριφυλία για το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων 

Σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και δικηγόρων της περιοχής πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο κλεισίματος όλων των υποθηκοφυλακείων της διοικητικής περιφέρειας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

Αυτό που έχει αναστατώσει τον δικηγορικό -και όχι μόνο- κόσμο της περιοχής, είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο όλων των υποθηκοφυλακείων και η διατήρηση μόνο ενός στην έδρα κάθε νομού, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και η διοικητική του περιφέρεια στην  οποία σήμερα υπάρχουν έξι υποθηκοφυλακεία θα μείνει χωρίς υποθηκοφυλακείο. Οπως τονίστηκε, αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για το συναλλασσόμενο κοινό, που θα πρέπει αναγκαστικά να μετακινείται αλλά και υποβάθμιση του Πρωτοδικείου. Κατά την σύσκεψη ζητήθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο να βρεθεί δημοτικός χώρος που θα μπορεί να διατεθεί για την στέγαση ενός υποθηκοφυλακείου. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν, όπως προέκυψε κατά την συζήτηση, οι οποίοι και θα αξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

 Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε: 

«Αντιμετωπίσαμε ένα θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες αιφνιδιαστικά χωρίς να ξέρουμε κάτι, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει όλα τα υποθηκοφυλακεία σε όλη την επικράτεια διατηρώντας ένα σε κάθε νομό. Αυτός ο παραλογισμός εφαρμογής του "Καλλικράτη" σε όλες τις λειτουργίες του κράτους πλέον οδηγεί την κοινωνία σε αδιέξοδο. Είμαστε σε πλήρη απογοήτευση σαν δήμος διότι η κυβέρνηση ουσιαστικά υποβαθμίζει όλες τις πόλεις και τους δήμους που δεν είναι πρωτεύουσες νομών και δεν ξέρω πλέον η κοινωνία πώς πρέπει να αντιδράσει. Ο Δήμος Τριφυλίας υπεύθυνα αντιμετωπίζει το θέμα. Θα παρέχει δημοτική στέγη που θα εξασφαλίζει την παρουσία υποθηκοφυλακείου στο Δήμο Τριφυλίας. Ομως αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει ο κόσμος και η κοινωνία να αντιδράσει. Πρέπει να αντισταθεί. Εμείς σαν δήμος σίγουρα θα βρούμε λύση ώστε να μην υπάρχουν ούτε δικαιολογίες, ούτε προσχήματα από την κυβέρνηση για να αφήσει το Πρωτοδικείο της Κυπαρισσίας και το δήμο μας χωρίς υποθηκοφυλακείο. Αυτή η κοινωνία θα προστατεύσει την παρουσία του Πρωτοδικείου πάση θυσία. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι ο Δήμος Τριφυλίας και το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας δεν θα έχει ούτε ένα υποθηκοφυλακείο. Υπάρχει στέγη δημοτική η οποία μπορεί να παραχωρηθεί και τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο θα βρεθεί η βέλτιστη λύση ώστε ο Δήμος Τριφυλίας να έχει συγκεκριμένη πρόταση και ουσιαστικά να αφαιρέσει επιχειρήματα της επιχειρούμενης υποβάθμισης της περιοχής μας».

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανός Σεκλός τόνισε: «Ζητήσαμε μια συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας σχετικά με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της πρωτοδικειακής περιφέρειας Κυπαρισσίας. Αυτό που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες είναι ότι μιλάνε για κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Είναι έξι υποθηκοφυλακεία, σε Κυπαρισσία, Δώριο, Νέα Φιγαλεία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και Χώρα και την υπαγωγή τους στο Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας. Αυτό είναι μεγάλο ζήτημα για τους συναλλασσομένους και γενικότερα για την περιοχή. Δε νοείται να υπάρχει Πρωτοδικείο χωρίς να έχει τουλάχιστον ένα υποθηκοφυλακείο στην έδρα του. 

Ζητήσαμε την συνδρομή του δήμου για να βρεθεί κατάλληλος χώρος ο οποίος να ανήκει στο δήμο για να συνενωθούν και να στεγαστούν τα έξι αυτά υποθηκοφυλακεία. Για να αποφευχθεί η κατάργηση και να μείνει ένα Πρωτοδικείο που δεν θα έχει υποθηκοφυλακείο».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER