Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 09:00

Αλέξης Χαρίτσης: “Στην αυτοδιοίκηση συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι”

“Οπως σε εθνικό επίπεδο, έτσι και στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκρούονται δύο σχέδια, δύο διαφορετικοί κόσμοι” δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Σε άλλο σημείο ο κ. Χαρίτσης κατηγορεί την ελληνική Κεντροαριστερά γιατί “αντί να συμπορευτεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για την υλοποίηση των μεγάλων τομών που έχει ανάγκη η χώρα, επιλέγει τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη”. Αντιθέτως “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την άνοδο της άκρας Δεξιάς”.

Αναλυτικά τα δύο αποσπάσματα της συνέντευξης:

- Κύριε Χαρίτση, ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης στην επιλογή υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας;

“Οπως σε εθνικό επίπεδο, έτσι και στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκρούονται δύο σχέδια, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δρομολογεί την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα «1 προς 5» στις προσλήψεις στο Δημόσιο και την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους ΟΤΑ με αύξηση πόρων, με περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες. Και φυσικά, με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» που κατοχυρώνει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά του τόπου τους. Πάνω σε αυτή τη σαφή προγραμματική βάση επιδιώκουμε συνεργασίες με δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι συμμερίζονται τις ίδιες προτεραιότητες και αξίες. Στόχος μας είναι να διαμορφωθούν ευρείες συναινέσεις και πλατιά προοδευτικά μέτωπα που θα αναμετρηθούν αποτελεσματικά με τα μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και θα μετατρέψουν τους δήμους και τις περιφέρειες σε εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας”.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει -όπως λέει- ανοίγματα στη Σοσιαλδημοκρατία. Εάν η σχέση δεν είναι αμφίδρομη πώς θα κινηθείτε;

“Η δική μας πρόταση για συνεργασία απευθύνεται σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δεν απευθύνεται μόνο ή πρωτίστως σε κομματικές ηγεσίες. Εχει ξεκάθαρο προγραμματικό χαρακτήρα και συναντά ήδη σημαντική απήχηση στην κοινωνία. Με αυτή την πολιτική, άλλωστε, πήγαμε από το 4% στην κυβέρνηση. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  επιδιώκοντας κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την άνοδο της άκρας Δεξιάς. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η ηγεσία της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Αντί να συμπορευτεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για την υλοποίηση των μεγάλων τομών που έχει ανάγκη η χώρα, επιλέγει τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη”.