Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 08:28

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεσσήνης μιλούν στην "Ε" για τα συν και τα πλην του δρόμου Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεσσήνης μιλούν στην "Ε" για τα συν και τα πλην του δρόμου Καλαμάτα - Μεθώνη

 

Την άποψή τους για το νέο δρόμο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη εκφράζουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεσσήνης.

“Η λειτουργία του δρόμου μόνο ωφελεί, αναβαθμίζει και ανατάσσει τον Δήμο Μεσσήνης”, τονίζει ο Γιώργος Τσώνης.

“Επιθυμούμε ένα δρόμο ο οποίος θα διασυνδέει τις παράλιες περιοχές του δήμου και θα καθιστά προορισμό τη Μεσσήνη” επισημαίνει ο Γιώργος Αθανασόπουλος.

“Επρεπε να το ζητήσουν οι ξενοδόχοι για να φτιαχτεί ένας δρόμος που ήταν ανάγκη να γίνει εδώ και δεκαετίες!” αναφέρει ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος.

“Η ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου θα συμβάλει στην γρήγορη και με ασφάλεια μετακίνηση σε τουριστικούς προορισμούς του Δήμου Μεσσήνης” παρατηρεί ο Γιάννης Λάσκαρης.


Απαντώντας στην ερώτηση της “Ε” «Σε τι θα βοηθήσει και σε τι θα βλάψει τον Δήμο Μεσσήνης ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη;» οι υποψήφιοι δήμαρχοι σημειώνουν:

Γιώργος Αθανασόπουλος

«Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η δημοπράτηση του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος αποτελεί προσβολή για την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Μεσσήνης. Οι πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωρίζουν τη χάραξη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου που έχει μελετηθεί από το "Μορέα", ενώ δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Κάποιοι βέβαια γνωρίζουν, έχουν συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Προφανώς, για λόγους τυπικής νομιμότητας, οι μελέτες θα γίνουν γνωστές αμέσως μετά τις εκλογές. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται, δείχνουν ότι κάποιοι θέλουν κάτι να κρύψουν από τους πολίτες, γι’ αυτό εύλογα δημιουργούνται αντιδράσεις.

Εμείς διαφωνούμε με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις και αντιδρούμε στην αντιθεσμική λειτουργία. Ζητήσαμε και ζητούμε να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι μελέτες, έτσι ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι με βάση πληροφορίες και φήμες. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε και να πάρουμε θέση για ένα δρόμο… φάντασμα.

Επιθυμούμε ένα δρόμο ο οποίος θα διασυνδέει τις παράλιες περιοχές του δήμου και θα καθιστά προορισμό τη Μεσσήνη. Δεν θέλουμε ένα δρόμο ο οποίος θα αποκλείει τη Μεσσήνη από τη θάλασσα. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε την υποθήκευση της ανάπτυξης μέσα από έναν ιδιότυπο χωροταξικό και συγκοινωνιακό αποκλεισμό. Προσωπικά, έχω αποδείξει και στο παρελθόν με τη θετική μου στάση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θέλω ένα δρόμο σύγχρονο και αναπτυξιακό. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τετελεσμένα σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων».

 

Χρήστος Θεοδωρακόπουλος

«Επρεπε να το ζητήσουν οι ξενοδόχοι για να φτιαχτεί ένας δρόμος που ήταν ανάγκη να γίνει εδώ και δεκαετίες! Τον φτιάχνουν για να εξυπηρετηθεί η πελατεία (πρώτα και κύρια) των μεγάλων ξενοδοχείων.

Η κατασκευή του με ΣΔΙΤ σημαίνει θα δοθεί ζεστό κρατικό χρήμα και ταυτόχρονα εγγυημένα ιδιωτικά κέρδη. Αποδεικνύεται ότι όταν ζητάει κάτι το κεφάλαιο, αμέσως εμφανίζονται λεφτά, μελέτες, ξεπερνιούνται γραφειοκρατίες και παρακάμπτονται εμπόδια.

Ομως δεν γίνεται το ίδιο για το οδικό-επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Μεσσήνης, που τμήματά του παραμένουν κατεστραμμένα, για το αγροτικό δίκτυο που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περνάν ούτε τρακτέρ, για το αρδευτικό δίκτυο που ακόμα και δίπλα στο Πάμισο δεν μπορείς να ποτίσεις, για τα αντιπλημμυρικά που δεν γίνονται εδώ και δεκαετίες, για το ΕΠΑΛ της Μεσσήνης που στάζει νερά και δεν το φτιάχνουν, για την πλειοψηφία των χωριών που δεν πάει καν γιατρός.

Αποδεικνύεται ότι για όσα ζητάνε οι "προϊστάμενοι" των κυβερνήσεων και των δήμων, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι "δρόμοι είναι ανοιχτοί και τα σκυλιά δεμένα". Για όσα έχει ανάγκη ο λαός χρειάζεται αγώνας και σύγκρουση.

Σε αυτές τις εκλογές ο λαός της Μεσσήνης να κάνει την διαφορά. Να ενισχύσει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Για να ενισχυθεί ο αγώνας και η διεκδίκηση για όσα σήμερα έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία».

 

Γιάννης Λάσκαρης

«Ενας δρόμος κυοφορεί ελπίδες για την αναβάθμιση ενός τόπου. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, θα συμβάλει στη γρήγορη και με ασφάλεια μετακίνηση σε τουριστικούς προορισμούς του Δήμου Μεσσήνης και αναμφίβολα στη μείωση του κόστους μεταφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα.

Ενα μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει από την έλλειψη ολοκληρωμένης παρουσίασης και διαβούλευσης με τους πολίτες είναι η ύπαρξη παρακάμψεων, οι οποίες πρέπει να προσδιοριστούν και να προσαρμοστούν τεχνικά προς όφελος Μεσσήνης και Βελίκας.

Χρέος μας είναι ωστόσο να αναπτύξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Δήμου Μεσσήνης, ώστε να είναι ελκυστικός προορισμός στην επικράτειά του και φυσικά προσβάσιμος».

 

Γιώργος Τσώνης

«Στην Ευρώπη των λαών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος εδώ και χρόνια υπάρχουν ανοικτά μυαλά που επιβάλλουν ανοικτούς δρόμους που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Από αυτή την αναγκαιότητα δεν μπορεί να ξεφύγει η Ελλάδα.

Η Αττική οδός, η Ολυμπία οδός, η Ιόνια οδός πρέπει να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Οσο μας αφορά, από το βορειότερο άκρο της Ελλάδος μέχρι Μεσσήνη - Μεθώνη πρέπει να εξασφαλιστεί σε αυτό το μεγάλο ταξίδι άνεση, ασφάλεια, επισκεψιμότητα, και σε αυτό θα συμβάλει ο δρόμος.

Δρόμος αναπτυξιακός, μετά από αδιαπραγμάτευτη διαβούλευση και δημόσια ανάρτηση της μελέτης, όπως άλλωστε δήλωσα, στην πλατεία της Μεσσήνης.

Πέρα από αυτό, με την ύπαρξη και την αναβάθμιση πλέον του αεροδρομίου "Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος" οι χιλιάδες επισκέπτες της Μεσσηνίας πρέπει να έχουν κίνητρα να έρθουν στον τόπο μας και όχι λόγους να τον αποφύγουν. Η λειτουργία του δρόμου μόνο ωφελεί, αναβαθμίζει και ανατάσσει τον Δήμο Μεσσήνης. Ωφελεί ακόμα και αυτούς που προτάσσουν το εγώ αντί για το εμείς, περιχαρακώνουν το δρόμο, γιατί επιδιώκουν κόκκινες γραμμές για σήμερα και μαύρο αύριο για τον τόπο.

Πάμε λοιπόν για το εμείς, με δρόμο αναπτυξιακό και όχι περαστικό.

Υ.Γ.: Ρώτησε άραγε κάποιος τους κατοίκους-επισκέπτες της ενδοχώρας του Δήμου μας τι προτείνουν για μια πιο γρήγορη, πιο ασφαλή προσέγγιση στα χωριά; Σαφώς στηρίζουν την ανάπτυξη, στηρίζουν τον τόπο τους και απαξιώνουν τις κόκκινες διαγραφές και τους αποκλεισμούς».


NEWSLETTER