Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 23:20

Κοίτα το φεγγάρι... όχι το δάχτυλο

Κοίτα το φεγγάρι... όχι το δάχτυλο

Του Δρ. Βασίλη Πουλόπουλου*

Οταν πριν από 150 μέρες παρουσιαστήκαμε στον κόσμο της Καλαμάτας, δεν ήρθαμε ούτε ως άγνωστοι ούτε ως αυτόκλητοι σωτήρες. Είμαστε άνθρωποι που εδώ και χρόνια ζούμε και εργαζόμαστε στον τόπο μας, κοινωνικά ενεργοί, πραγματοποιούμε δράσεις ο καθένας από την σκοπιά που μπορεί και θέλει να προσφέρει.

Ανθρωποι, πάνω απ’ όλα, που αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω γιατί πονάμε τον τόπο μας. Ανθρωποι που μιλάμε για τον τόπο μας με πάθος και αγάπη, άνθρωποι που δε μας αρέσει να γκρινιάζουμε μπροστά στα προβλήματα. Αντίθετα, κάθε πρόβλημα είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μία πρόκληση, για να εργαστούμε σκληρά, ώστε να εντοπίσουμε τη βέλτιστη λύση. Ανθρωποι που δεν τα γνωρίζουμε όλα, και το ξέρουμε καλά αυτό. Ομως γνωρίζουμε πολύ καλά τον τομέα μας και ξέρουμε να μην το βάζουμε κάτω, αλλά να χρησιμοποιούμε την εμπειρία και τη γνώση μας. Γνωρίζουμε πως αυτό γίνεται μέσα από συνέργειες και το κάνουμε πράξη.

Πράξη το κάναμε και όταν όλοι μαζί, βάζοντας πάνω από όλα τον πολίτη και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, αποφασίσαμε να παρουσιαστούμε με τον συνδυασμό Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Μέσα σε αυτό το ταξίδι, είχα την τύχη να συμμετέχω στην ομάδα που ασχολήθηκε με την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Οι προτάσεις μας σαφείς και ουσιαστικές. Ο ίδιος ο δήμος ως οργανισμός είναι ο πρώτος που και πρέπει και μπορεί να αποκτήσει εσωτερική οργάνωση με την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας.

Μα πρώτα απ’ όλα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους στη χρήση της τεχνολογίας και μαζί τους να συνδιαμορφώσουμε τον τρόπο. Η εσωτερική οργάνωση ακολουθείται και από περιβάλλον χωρίς χαρτί (paperless), γεγονός που μειώνει σε μεγάλο
βαθμό τα λειτουργικά έξοδα του δήμου, καθώς και από ψηφιακές υπογραφές αλλά και σύστημα ψηφιακής ανταλλαγής εγγράφων, διαδικασίες οι οποίες θα μειώσουν το χρόνο ολοκλήρωσης των υποθέσεων. Η ολοκλήρωση έρχεται με ένα σύστημα διαχείρισης έργων και διαδικασιών που ορίζει τους διακριτούς ρόλους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα καθορίζεται η αρμοδιότητα του καθενός. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφεται κάθε είδους «εξωτερική» παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες του δήμου.

Τέλος, κύρια πρότασή μας, η δημιουργία δωματίου ελέγχου του δήμου σε 24ωρη βάση, που οδηγεί το δήμο σαν οργανισμό στην επόμενη μέρα, στην ψηφιακή εποχή, στα ανοιχτά μεγάλα δεδομένα, στην ουσιαστική οργάνωση. Η εσωτερική οργάνωση του δήμου δεν αναφέρεται χωρίς λόγο επανειλημμένα από την Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, αλλά είναι ουσιαστική και απαραίτητη. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και η εσωτερική οργάνωση μπορεί να φέρει την εξωστρέφεια εστιάζοντας στην καθημερινότητα, αλλά και στην μελλοντική πορεία και εξέλιξη.

Η συμπαγής δομή του δήμου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη απλών υπηρεσιών προς τον πολίτη, προς τις επιχειρήσεις, προς τον επισκέπτη, προς τον τουρίστα, προς τον επενδυτή. Γρήγορη διασύνδεση στο διαδίκτυο σε χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας αλλά και σε απομακρυσμένους χώρους όπως το Πάρκο, το Λιμάνι, το Ιστορικό κέντρο, τους χώρους πολιτισμού, τους χώρους άθλησης, τις γειτονιές, τα χωριά. Παράλληλα, στα ίδια σημεία μπορούν να δημιουργηθούν σύγχρονες υπαίθριες υποδομές εν είδει σταθμού εργασίας αλλά και έξυπνοι σταθμοί φόρτισης συσκευών, ανάπαυλας και υποστήριξης ΑμεΑ.

Το ζητούμενο είναι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες προκειμένου να μπορούν να διευκολυνθούν στην καθημερινότητά τους, υπηρεσίες που μπορούν να περιλαμβάνουν ενημέρωση για δράσεις του δήμου, για πολιτιστικά γεγονότα στον τόπο μας, για έκτακτα συμβάντα αλλά και υπηρεσίες αλληλεπίδρασης με το δήμο όπως εφαρμογές καταγραφής, υποβολής και παρακολούθησης προβλημάτων. Σχεδιάζουμε δράσεις και εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας και συμμετοχικού προϋπολογισμού, συλλογής και παροχής ανοιχτών δεδομένων, ουσιαστικής παρουσίας του δήμου σε Ευρωπαϊκά Εργα ανάπτυξης μέσω χρήσης της τεχνολογίας.

Αντίστοιχα, οραματιζόμαστε υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις μέσα από τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την αλληλεπίδρασή τους με δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει ανάγκη να απουσιάζουν από την επιχείρησή τους. Τέλος, στοχεύουμε σε υπηρεσίες προς τρίτους, επισκέπτες και τουρίστες, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα εύκολης κίνησης μέσα στην πόλη, επίσκεψης σε σημαντικά σημεία του τόπου μας, κατεύθυνσης ως προς το πως να δράσουν όταν βρίσκονται στον τόπο μας.

Το μέλλον του τόπου μας δεν είναι ιπτάμενα αυτοκίνητα και ουρανοξύστες ή ρομπότ που αντικαθιστούν τους εργαζόμενους και οχήματα δίχως οδηγούς. Η τεχνολογία είναι εδώ για να υπηρετήσει τον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες. Αποτελεί όμως ένα οραματικό στοιχείο, χρειάζεται ανοιχτό πνεύμα και ορίζοντες για να την υιοθετήσουμε. Η τεχνολογία είναι το μέσο, η καινοτομία είναι να μπορέσουμε να σκεφτόμαστε κοιτώντας το δάσος και όχι το δέντρο, και οι άνθρωποι είναι εδώ για να διαμορφώσουν
το σήμερα και το αύριο.

Είναι εδώ για να έχουν ευγνωμοσύνη στις παλαιότερες γενιές και να δρουν με γνώμονα τις γενιές που ακολουθούν. Κι εμείς, λοιπόν, είμαστε εδώ γιατί το επιβάλλει το ήθος μας. Είμαστε παρόντες γιατί κάθε εμπόδιο είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους
εμάς στην Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Μια πρόκληση για το τι υπέροχο θα δημιουργήσουμε για να το ξεπεράσουμε. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να κοιτάμε το φεγγάρι και όχι το δάχτυλο. Είμαστε εδώ έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά για τον Τόπο μας.


*Ο Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος είναι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, MSc, PhD, έμπειρος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υποψήφιος με την Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ με επικεφαλής την Τόνια Κουζή.