Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 15:29

Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου… ή όταν η φαντασία γίνεται πράξη

Γράφτηκε από την

Άρθρο του Χρήστου Τσουμελέα

Oποιος έχει υπάρξει άνεργος έστω και για μια μέρα αντιλαμβάνεται τη σημασία της δουλειάς και την ανάγκη για ανάπτυξη στον τόπο, ώστε να δημιουργηθούν δουλειές που θα απασχολούν τους πολίτες της Καλαμάτας σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Δεν υπάρχει όμως βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αυτή να είναι ΙΣΟΡΡΟΠΗ. Ισόρροπη ανάπτυξη τόσο χωρικά όσο και κοινωνικά σημαίνει με λίγα λόγια ανάπτυξη για όλους τους Καλαματιανούς, ανεξάρτητα αν ζουν στο ανατολικό ή στο δυτικό μέρος της πόλης, ανεξάρτητα αν ασχολούνται με τον τουρισμό, την αγροτιά ή είναι υπάλληλοι.

Ας σκεφτούμε άραγε:

- Μπορεί να υπάρξει ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη αν το τουριστικό μας προϊόν περιορίζεται στο να νοικιάζουμε ξαπλώστρες και να πουλάμε τυρόπιτες και καφέδες στην Ανατολική Παραλία, ενώ ταυτόχρονα στη Δυτική Παραλία συνυπάρχουν ξενοδοχεία με σημεία που οι πολίτες ξεφορτώνονται ό,τι είναι ανεπιθύμητο (χαβούζες… είτε υλικών είτε ανθρώπων);

- Την ώρα που άλλες πόλεις μιλάνε για ανάπτυξη «Παραθαλάσσιας Ριβιέρας» εμείς ακόμα ψελλίζουμε αν πρέπει να ενοποιήσουμε το δυτικό με το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της περιοχής.

Αν με ρωτήσετε να σας πω ένα έργο που μπορεί να κρίνει το μέλλον της Καλαμάτας τότε θα σας πω ότι αυτό είναι η ενοποίηση του Θαλάσσιου μετώπου με την ισόρροπη -βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας. Ας φανταστούμε την ανάπτυξη στη Δυτική Παραλία πυρήνων πρασίνου σε αρμονία με κατοικία και τουρισμό, ώστε να ισορροπηθεί η αστικοποίηση του χώρου στις δίπλα περιοχές.

Ας φανταστούμε την ανάπτυξη του τουρισμού σε συνεργασία με δραστηριότητες πράσινης οικονομίας (βιοκλιματικές κατοικίες και ξενοδοχεία μαζί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), καθώς και την ίδρυση ενός κέντρου ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ας φανταστούμε τέλος την ανάπτυξη πράσινων κτηρίων (φυτεμένα δώματα, βιοκλιματικός σχεδιασμός) σε συνδυασμό με επώνυμα, ποιοτικά γεωργικά προϊόντα (Tοπικό σύμφωνο ποιότητας). Τότε οι αγρότες του τόπου θα μετατραπούν από κομπάρσοι της περιοχής σε πρεσβευτές τού πώς η τουριστική ανάπτυξη διαχέεται στους άλλους τομείς της Μεσσηνιακής Οικονομίας.

Μεγάλωσα στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης την δεκαετία του ’80. Αν κλείσω τα μάτια μου θα δω ζωντανά μπροστά μου τα μαγαζιά με σκεπή από τσίγκο στην πλατεία Οθωνος, την ετοιμόρροπη λαϊκή αγορά που σήμερα είναι Αρχαιολογικό Μουσείο και πόλος έλξης στην περιοχή και θα μυρίσω τα φρούτα και τα λαχανικά στο δρόμο.

Αν έλεγα τότε σε κάποιον ότι αυτή η περιοχή θα εξελιχθεί στην ατμομηχανή του τουριστικού προϊόντος της Καλαμάτας, θα γελούσε και θα έφευγε χωρίς να το πιστέψει!!! Κάποιοι όμως το οραματίστηκαν, κάποιοι το πίστεψαν και κάποιοι βρήκαν χρηματοδότηση για να είναι σήμερα μια πραγματικότητα. Εχουμε πια και το εργαλείο για να υλοποιήσουμε τα παραπάνω που δεν είναι άλλο από τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Ετσι λοιπόν αν πρέπει να υποδείξω ένα σημείο που θα κρίνει το μέλλον του τόπου θα σας πω ότι αυτό είναι η Δυτική Παραλία και η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Το μέλλον μας εξαρτάται από το όραμα και την πρόνοια που λαμβάνουμε σήμερα για τον τόπο μας.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντήσει κάθε ένας μας πριν πάει στην κάλπη στις 26 Μαΐου είναι:

- Είμαι ικανοποιημένος από το όραμα και την διαχείριση του δήμου τα τελευταία χρόνια;

Αν η απάντηση είναι ΝAI τότε πρέπει να ψηφίσω έναν από τους συνεργάτες του απερχόμενου δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο και τις υπηρεσίες..

Αν όμως η απάντηση είναι ΟΧΙ τότε πρέπει να ψηφίσω αυτόν που δίνει ελπίδα μιας αλλαγής στα δημοτικά τεκταινόμενα. Εσείς λοιπόν τι θα ψηφίσετε στις 26 Μαΐου; Μία από τα ίδια; Ή ΑΛΛΑΓΗ, ΕΛΠΙΔΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ;

ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΞΥΠΝΙΟΙ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ … ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ


* Ο Χρήστος Τσουμελέας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Καλαμάτα Τόπος Ζωής" με επικεφαλής την Τόνια Κουζή.