Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 12:49

Ψήφισμα Κοινότητας Καλαμάτας για αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα Κοινότητας Καλαμάτας για αυτοδιοίκηση

Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις κοινότητες, καθώς και ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας, ζητεί με κατά πλειοψηφία ψήφισμά του το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας, αντιδρώντας στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.


Ζητεί, ακόμα “συμμετοχή στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης”. Καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας να εκδώσει ψήφισμα στήριξης για τη διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων και τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα τους.
Στο ψήφισμά του το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας σημειώνει ότι “η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των προέδρων και των Συμβουλίων Κοινοτήτων, η κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας, η υποεκπροσώπηση των εδρών των δήμων, η δημιουργία δύο μέτρων και δύο σταθμών στην εκλογή των κοινοτήτων βάζοντας ως κριτήριο το πληθυσμιακό κριτήριο των 500 κατοίκων (λίστα κάτω των 500 - ενσωμάτωση στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων δημάρχων στις άνω των 500), η υποβάθμιση των Συμβουλίων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων στην επαρχιακή πόλη και στο χωριό, θα απομακρύνει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει τη χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί! Οι κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του δήμου για τη βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας, όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες”.