Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 12:38

Σύσκεψη Στυλιανίδη- Μενδώνη για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Γράφτηκε από την
Σύσκεψη Στυλιανίδη- Μενδώνη για τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Η θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με τους δημάρχους και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται έντεκα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούρειου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η θωράκιση των αρχαιολογικών θησαυρών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ενώ ευχαρίστησε θερμά την κ. Μενδώνη και τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, για την εξαιρετική συνεργασία. «Στη βάση αυτής της συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει μεταξύ των δύο υπουργείων προχωρούμε έγκαιρα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκιση έντεκα εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Πάντοτε με γνώμονα την πρόληψη, τη σωστή προετοιμασία, δουλεύουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε τον πλούτο της χώρας, την πολιτιστικής μας κληρονομιά και το φυσικό μας περιβάλλον», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη τόνισε: «Το περασμένο καλοκαίρι ήταν μία δύσκολη περίοδος με μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ήδη, από τον προηγούμενο Νοέμβριο, συνεργαζόμαστε στενά, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και να προετοιμαζόμαστε, έχοντας συγκροτήσει κοινή Ομάδα Εργασίας, προκειμένου από κοινού και με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων να συντονίσουμε το μείζον ζήτημα της πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Με βάση πολυεπιστημονικά κριτήρια, διαμορφώσαμε έναν κατάλογο με τους αρχαιολογικούς χώρους που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται ανάλογη πρόνοια για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων στην επικράτεια- προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα καθαρισμοί εντός και εκτός των οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και σχέδια απομάκρυνσης ανά χώρο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστώ τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τους συνεργάτες του, όχι μόνο για την καλή συνεργασία αλλά και για τα γρήγορα αντανακλαστικά στα αιτήματά μας, καθώς και τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες που είναι σήμερα μαζί μας. Η παρουσία τους δεν είναι απλώς σημαντική, είναι απαραίτητη για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και για τον σωστό συντονισμό των ενεργειών πρόληψης».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από αυτοψίες μικτών κλιμακίων των αρμοδίων υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Αλλαγής, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτών, καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς και αποτιμήθηκε η συνολική τρωτότητά τους. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου οι περιφέρειες και οι δήμοι, αφού λάβουν γνώση, να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας. Για κάθε φορέα έχουν εντοπιστεί οι ενέργειες που χρειάζεται να υλοποιηθούν με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ακόμη, στη σύσκεψη έγινε συνολική αποτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι εν λόγω χώροι, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που υποδέχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συζητήθηκαν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν καταρτιστεί από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των περιφερειών και τους οικείους δήμους για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε, επίσης, ότι δρομολογούνται ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρο και Αφαία, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι ήδη, από τις 4 Ιανουαρίου 2020, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει συσταθεί και η κοινή Ομάδα Εργασίας. Έπειτα από συνδυαστική εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και της τρωτότητας των αρχαιολογικών χώρων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιλέχθηκαν πιλοτικά οι συγκεκριμένοι έντεκα χώροι.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Τρίτη 13 Απριλίου, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Δασών του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ακόμη, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Κοινής Ομάδας Εργασίας των υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Κώστας Καρτάλης, η διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Έλενα Κουντούρη και ο διευθυντής Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ, Κωνσταντίνος Φρισήρας, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και ο Νίκος Λαζαρίδης, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος, ΠΕ Αργολίδας, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ΠΕ Λακωνίας, Νίκων Τζινιέρης, ΠΕ Ηλείας, Βασίλειος Γιαννόπουλος, ΠΕ Μεσσηνίας, Βασίλειος Καπέλιος, ΠΕ Νήσων, Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ΠΕ Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και ΠΕ, Σάμου, Βασίλειος Πανουράκης, καθώς και οι δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, Επιδαύρου, Αναστάσιος Χρόνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσιος Μπαλιούκος, Αρχαίας Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, Αίγινας, Ιωάννης Ζορμπάς, Δίου-Ολύμπου, Ευάγγελος Γερολιόλιος, Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και ο αντιδήμαρχος Δελφών, Χαρίλαος Αγαπητός.

Τέλος, το «παρών» έδωσαν ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΑΠΕ


NEWSLETTER