Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 18:25

Ερωτηματικά και αντιδράσεις για τα σκουπίδια στην ενημέρωση των δημάρχων από την ΤΕΡΝΑ

 

 

 

Ερωτηματικά παρέμειναν για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σήμερα, παρά την ενημέρωση από στέλεχος της ΤΕΡΝΑ, της αναδόχου εταιρείας, στους δημάρχους της Περιφέρειας, στην Καλαμάτα. Στην ανοιχτή συνάντηση στο ξενοδοχείο “Rex”, παραβρέθηκαν κάτοικοι της Καλλιρρόης που τόνισαν με έντονο τρόπο ότι δε θα επιτρέψουν με τίποτα την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους.

 

Στα βασικά σημεία της ενημέρωσης ο Γιώργος Αγραφιώτης, στέλεχος της ΤΕΡΝΑ, είπε ότι η μεσοσταθμική τιμή για τη διαχείριση θα είναι 62 ευρώ τον τόνο, χωρίς να αναφέρει τον ΦΠΑ και τα έξοδα μεταφοράς των σκουπιδιών έως τους 2 σταθμούς μεταφόρτωσης που προβλέπει ο διαγωνισμός. Στην πορεία ξεκαθαρίστηκε ότι η διαχείριση θα ξεκινήσει με 67 ευρώ τον τόνο και κάθε χρόνο θα μειώνεται, ενώ η μίνιμουμ ποσότητα που πρέπει να παίρνει η ΤΕΡΝΑ και για την οποία θα πληρώνεται είναι 150.000 τόνοι σκουπιδιών το χρόνο. Ο κ. Αγραφιώτης παραδέχθηκε ότι ο διαγωνισμός, η ΤΕΡΝΑ δεν υλοποιεί τον περιφερειακό σχεδιασμό, τον ΠΕΣΔΑ, αλλά ένα μέρος του και ανέφερε πως τον ΠΕΣΔΑ θα υλοποιήσει ο ΦΟΔΣΑ. Κι εξήγησε ότι ο ΦΟΣΔΑ θα πρέπει να κάνει τους άλλους 9 σταθμούς μεταφόρτωσης που απαιτούνται σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, για να μειωθεί το κόστος που θα πληρώνουν οι δήμοι. Και αυτό το κόστος η ΤΕΡΝΑ δεν το υπολογίζει.

Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ είπε ότι οι μονάδες θα είναι κλειστά συστήματα που δεν παράγουν οσμές και δεν επιβαρύνουν το έδαφος, αλλά δεν έπεισε τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Καλλιρρόης και κάποιους αυτοδιοικητικούς της περιοχής, οι οποίοι μεταξύ άλλων αντέδρασαν, λέγοντας μολών λαβέ ή πως θα χυθεί αίμα και στο τέλος αποχώρησαν αγανακτισμένοι.

Απορίες, ερωτήματα κι επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τους περισσότερους παριστάμενους δημάρχους της Πελοποννήσου.

 

Να αναφέρουμε ότι κατά την είσοδο στο ξενοδοχείο για τη συνεδρίαση, υπήρχαν αστυνομικοί με πολιτικά (της Ασφάλειας) που ήλεγχαν αυτούς που έμπαιναν, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων από κατοίκους της Καλλιρρόης.