Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 16:31

Σήμερα η απόφαση για τη Μαραθόλακκα

Την ετυμηγορία της προέδρου Πρωτοδικών Θεοδώρας Σταυράκου σχετικά με την αίτηση προσωρινής διαταγής του Δήμου Καλαμάτας  για να ανοίξει η Μαραθόλακκα περίμεναν μάταια μέχρι αργά χθες το βράδυ τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι κάτοικοι του Ταϋγέτου, οι οποίοι πάντως είχαν συγκεντρωθεί χθες το απόγευμα στην είσοδο της χωματερής, έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Η απόφαση βεβαίως -εκτός απροόπτου- αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Χθες κατά την συζήτηση της αίτησης στο γραφείο της κ. Σταυράκου τα δύο μέρη παρουσίασαν για μία ακόμα φορά τα επιχειρήματά τους, με την δημοτική αρχή να ζητάει να ανοίξει προσωρινά η Μαραθόλακκα επικαλούμενη τη φημολογούμενη εγκατάσταση της νέας μονάδας Σούκου δυναμικότητας διαχείρισης 300 τόνων ημερησίως αλλά και το δημόσιο συμφέρον και τους κατοίκους του Ταϋγέτου να ζητούν απλώς την τήρηση των νόμων και την εφαρμογή των παλαιότερων δικαστικών αποφάσεων που έχουν επανειλημμένως χαρακτηρίσει παράνομη τη χωματερή.
Η δίκη άρχισε με περισσότερες από 2 ώρες καθυστέρηση αφού οι νομικοί σύμβουλοι Χρήστος Παναγιωτόπουλος του Δήμου Καλαμάτας και Αντώνης Κατσάς των κατοίκων του Ταϋγέτου διασταύρωναν τα ξίφη τους και σε άλλη εξ αναβολής δίκη στο Εφετείο. Τα αίματα άναψαν από τις πρώτες κιόλας στιγμές όταν ο κ. Κατσάς ενημέρωσε ότι στο πλευρό των κατοίκων βρίσκονται 15 σύλλογοι και φορείς, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να αμφισβητεί την πληρεξουσιότητα του κ. Κατσά και να ζητάει την αναβολή της δίκης μέχρι να προσκομιστούν τα πρακτικά αποφάσεων των Δ.Σ. των συλλόγων. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά για να μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Τότε ο δικηγόρος του Δήμου Καλαμάτας μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας της εταιρείας “Soukos Robots” κάνοντας λόγο για απόπειρες δολιοφθοράς (βρέθηκαν μεταλλικοί σωλήνες 3,5 μέτρων και βράχοι) και εμπρησμού, αλλά και για αποκλεισμό της περιοχής και παρεμπόδισης του πειράματος Σούκου από τους κατοίκους. Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Κατσά που τον χαρακτήρισε συκοφάντη, πράξη που πυροδότησε εκ νέου το κλίμα, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να ζητάει από την πρόεδρο Πρωτοδικών την προστασία τη δική του και της διαδικασίας.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Κατσάς σημείωσε ότι οι κάτοικοι δεν απορρίπτουν την μέθοδο Σούκου ακόμα και αν μπορεί να επεξεργαστεί... μόνο 1 κιλό απορριμμάτων, απλώς αξιώνουν να μην ξαναπέσουν ανεξέλεγκτα  σκουπίδια στον Ταΰγετο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τότε ζήτησε εμμέσως από την πρόεδρο Πρωτοδικών να δώσει σε άλλον δικαστή την υπόθεση με δεδομένη την στάση της σε προηγούμενες δίκες, η οποία με την σειρά της απάντησε ότι αν δεν είχε εκδώσει την 741η απόφαση (που είχε χαρακτηριστεί ως “νομικός ύμνος στο περιβάλλον”) “ούτε ο Σούκος δεν θα είχε έρθει”.
Παρών στην διαδικασία ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Σούκος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει για τις πραγματικές δυνατότητες της μονάδας αλλά και να δώσει εγγυήσεις για την περαιτέρω λειτουργία της. Ο κ. Σούκος έκανε σαφές ότι σε καμία περίπτωση η μικρή μονάδα που βρίσκεται στην Μαραθόλακκα δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σύνολο των σκουπιδιών της Καλαμάτας αλλά αν δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της μπορεί να ξεπεράσει τους 50 τόνους. Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Σταυράκου για τον μέσο όρο απορριμμάτων που επεξεργάζεται καθημερινά η μονάδα, ο κ. Σούκος επεσήμανε ότι η μονάδα επεξεργάζεται γύρω στους 35 τόνους, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων που υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η μονάδα έχει επεξεργαστεί 12 τόνους.
Αντικείμενο διαφωνίας αποτέλεσε και η εκκαθάριση ανά δεκαπενθήμερο που προβλέπεται να γίνεται, αλλά ως τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί με τον κ. Σούκο να σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στη χωματερή κρατούν αναλυτικό ημερολόγιο, το οποίο όμως παρά τα όσα προβλέπει η σύμβαση, θα χρησιμοποιηθεί από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την λήξη της πιλοτικής λειτουργίας στις 30 Νοεμβρίου.
“Εχω κουραστεί με αυτή την ιστορία. Ολες οι πόλεις έχουν προβλήματα αλλά η Καλαμάτα βασανίζεται” σημείωσε κατά την κατάθεσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επισημαίνοντας προς την κ. Σταυράκου ότι στις 31 Δεκεμβρίου υποχρεωτικά θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές αλλιώς ελοχεύει ο κίνδυνος αβάσταχτων για την Πολιτεία προστίμων. “Αν μπορεί να επεξεργαστεί 10 τόνους, τότε μπορεί όλους” υπογράμμισε ο κ. Νίκας ζητώντας από το δικαστήριο να δώσει προσωρινή διαταγή να ανοίξει η χωματερή τουλάχιστον μέχρι την λήξη της πιλοτικής λειτουργίας της μονάδας.
Οι κάτοικοι του Ταϋγέτου δια του κ. Κατσά πάντως έκαναν σαφές ότι δεν έχουν πρόβλημα να ανεβαίνουν στην Μαραθόλακκα όσες ποσότητες απορριμμάτων μπορεί να επεξεργάζεται η μονάδα Σούκου και για όσο διάστημα η λύση αυτή θεωρείται αξιόπιστη και συμφέρουσα για την πόλη όχι όμως και για να εναποτίθενται ανεξέλεγκτα σκουπίδια είτε στο ανοιχτό κύτταρο, είτε σε άλλο σημείο της χωματερής.
Η απόφασης της προέδρου Πρωτοδικών αναμένεται εντός της ημέρας, με την δημοτική αρχή να ελπίζει σε μία νέα ανάσα -ιδίως εντός της προεκλογικής περιόδου- και τους κατοίκους του Ταϋγέτου να δηλώνουν διατεθειμένοι να υπερασπιστούν όχι μόνο την Μαραθόλακκα αλλά και τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις  ανεξάρτητα από την σημερινή ετυμηγορία του δικαστηρίου. Πάντως θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει νέο δικαστικό ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας που είχε αναβληθεί από τον προηγούμενο μήνα, χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε νομική εξέλιξη ανάλογα με την σημερινή απόφαση.

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος