Σάββατο, 04 Ιουνίου 2011 21:22

Υπογράφτηκε στην Κορώνη πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μεσογειακή διατροφή

Υπογράφτηκε στην Κορώνη πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μεσογειακή διατροφή

 

Tο "Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Κορώνης" υπογράφηκε χθες το απόγευμα κατά τη συνάντηση των 4 εμβληματικών κοινοτήτων (Κορώνη - Ελλάδα, Σεφσαουέν - Μαρόκο, Σορία - Ισπανία, Σιλέντο - Ιταλία) που εκπροσωπούν τις χώρες τους στην παγκόσμια κοινότητα ως θεματοφύλακες της μεσογειακής διατροφής.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε στην Παναγία την Ελεήστρια της Κορώνης, στο πλαίσιο των 3ήμερων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν εκεί την Παρασκευή με γενικό τίτλο "Ελλάδα και μεσογειακή διατροφή - Καινοτόμες δράσεις - βέλτιστες πρακτικές". Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται κατόπιν της αναγνώρισης της μεσογειακής διατροφής από την UNESCO ως Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

 

Αρχικά, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να γίνουμε σφραγιδοφύλακες της μεσογειακής διατροφής. Εδώ ήρθαμε για να εξηγήσουμε τους σκοπούς αυτής της ιδέας, της κατοχύρωσης της μεσογειακής διατροφής, η οποία θα βοηθήσει στην προβολή και στην ανάπτυξη των κρατών. Αν αυτή αξιοποιηθεί κατάλληλα -όπως της αξίζει- μπορεί να συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Το αγαθό της μεσογειακής διατροφής είναι πραγματικά ιδιαίτερο. Σηματοδοτεί την αξία του "μοιράσματος", τη μακροζωία, την ευεξία, την προτίμηση της ποιότητας έναντι της ποσότητας, την υψηλή διατροφική αξία, την απλότητα, την αγάπη προς την παράδοση.

Με αφορμή την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου Συνεργασίας" θέλω να προτείνω οι δήμαρχοι των 4 εμβληματικών πόλεων να συναντιόμαστε μία φορά το χρόνο, να συζητάμε για το πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που σίγουρα θα προκύψουν. Να θέτουμε νέους στόχους, έχοντας πάντα στο πλάι μας και δρώντας παράλληλα με τα αρμόδια υπουργεία των κρατών μας».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων εμβληματικών πόλεων, καθώς και ο πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την επιθυμία να συμμετάσχει και η Κύπρος στο project.

Εκ μέρους της Κορώνης παρουσιάστηκε η ιδέα του προγράμματος "Medi Gourmet", το οποίο θα έχει σκοπό την προώθηση της μεσογειακής διατροφής στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φεστιβάλ γαστρονομίας στις 4 εμβληματικές πόλεις, καθώς και τη δημιουργία ενός πόρταλ ενημέρωσης. Την παρουσίαση έκαναν οι συνεργάτες του Δήμου Πύλου-Νέστορος Δήμητρα Μπουγά και Νίκος Διαμαντίδης.

H επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Σορία το Νοέμβριο, αλλά ο κ. Καφαντάρης πρότεινε να προηγηθεί άλλη μία νωρίτερα, ώστε να συντονιστούν καλύτερα οι εκπρόσωποι και οι ομάδες εργασίας.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο φύτεψαν ελαιόδεντρα και τοποθέτησαν αναμνηστική πλάκα στην κεντρική πλατεία της Κορώνης. Το βράδυ οι σύνεδροι επρόκειτο να δειπνήσουν στο αγρόκτημα της οικογένειας Μανιατάκη.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα, με επίσκεψη των συμμετεχόντων στην Αρχαία Μεσσήνη.

Γ.Σαρ.