Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 23:15

Φυλλοροεί η παράταξη Δράκου στην Περιφέρεια, αφήνοντας ανενόχλητο τον Τατούλη

Γράφτηκε από τον

Προβληματική και κατώτερη των περιστάσεων είναι η εικόνα της παράταξης Δράκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Παρουσιάζει έλλειψη συντονισμού, συνοχής, ενιαίας στάσης και σχεδίου, ενώ η άσκηση αντιπολίτευσης και κριτικής προς την περιφερειακή αρχή κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Είναι φορές που στις ψηφοφορίες υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμα και σε κρίσιμα θέματα - όπως ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, όπου στις 31 Μαρτίου 10 σύμβουλοι της "Δυνατής Πελοποννήσου" τον καταψήφισαν και 3 ψήφισαν λευκό. Σε άλλη ψηφοφορία που ο κ. Δράκος έλεγε να ψηφίσουν "παρών" οι περισσότεροι σύμβουλοι τον... άδειασαν ψηφίζοντας λευκό. Τον οδήγησαν έτσι να αλλάξει στάση και να ταχθεί όλη η παράταξη με το λευκό.
Αποκορύφωμα ήταν η εικόνα διάλυσης στην εκλογή του Συμπαραστάτη, στην 5η και πετυχημένη απόπειρα στις 18 Ιουλίου, όπου τρώθηκε η ενότητα και το γόητρο της μείζονος μειοψηφίας: Τέσσερις τουλάχιστον σύμβουλοι αγνόησαν τη γραμμή της παράταξης, τη συμφωνία κυρίων. Αθέτησαν το λόγο που είχαν δώσει στο Δ. Δράκο στην εσωπαραταξιακή σύσκεψη που είχε προηγηθεί. Τότε, στην πρόταση του κ. Δράκου να απέχουν από την εκλογή του Συμπαραστάτη, είχαν αντιδράσει υποστηρίζοντας πως η πρόταση αυτή τους προσβάλλει δείχνοντας έλλειψη εμπιστοσύνης. Ομως τελικά, τουλάχιστον δύο απ’ αυτούς δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους και ψήφισαν το Γ. Μπουλούκο - δικαιώνοντας έτσι την επιμονή του περιφερειάρχη να βολέψει πρόσωπο της αρεσκείας του, πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξής του, και αδιαφορώντας για την εικόνα, την ήττα και τη διάσπαση της δικής τους παράταξης.
Και λέμε δύο σύμβουλοι, γιατί από τη γραμμή της παράταξης έχουν ξεκόψει εδώ και καιρό οι σύμβουλοι Σπ. Παπαθεοφάνους και Κ. Λέγγας, οι οποίοι φέρονται ως οι δύο σίγουροι -από τους 4 της μείζονος μειοψηφίας- που ψήφισαν την υποψηφιότητα Μπουλούκου.
Το κακό για την παράταξη Δράκου ξεκίνησε από νωρίς, με τον πρώην νομάρχη Κορινθίας Ν. Ταγαρά, ο οποίος μετά τις πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή του Συμπαραστάτη αποσύρθηκε και για μήνες απείχε από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και όλα αυτά ενώ ο Ν. Ταγαράς θεωρείτο το νούμερο 2 της "Δυνατής Πελοποννήσου" και σε περίπτωση νίκης θα ήταν το δεξί χέρι του περιφερειάρχη.
Ο πρώην νομάρχης Κορινθίας εμφανίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής, αλλά χωρίς διάθεση και εκτός κλίματος - ενώ αποχώρησε νωρίς. Επίσης, νωρίς αποχώρησαν την περασμένη Δευτέρα και οι περισσότεροι παριστάμενοι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, με αποτέλεσμα επί 2-3 ώρες ο κ. Δράκος να είναι στη συνεδρίαση μόνος με το Σωτ. Παναγιωτόπουλο και τον Π. Βαλασόπουλο. Ο τελευταίος είναι από τους λίγους που δείχνουν διάθεση και σηκώνουν το βάρος της παράταξης σε κρίσιμα θέματα και σοβαρές συζητήσεις.
Από τα στελέχη που δείχνουν διάθεση να στηρίξουν τον κ. Δράκο είναι ο πρώην νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος (αντέδρασε έντονα στην αθέτηση του λόγου των συναδέλφων του στην εκλογή του Συμπαραστάτη, με σκληρή ανακοίνωση περί αποστασίας και αποστατών) και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης.
Η εικόνα διάλυσης οδήγησε πρόσφατα σε σύσκεψη στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού, που όμως δε φαίνεται να έφερε αποτέλεσμα, αν κρίνει κανείς από την αποκαρδιωτική εικόνα της μείζονος μειοψηφίας στο τελευταίο Περιφερειακό.
Η έλλειψη συντονισμού της παράταξης φάνηκε και όταν τέθηκε το θέμα έγκρισης μελετών για τα έργα στο λιμάνι Γυθείου, για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Δράκος απροετοίμαστος, χωρίς να γνωρίζει, εξέφρασε καταρχήν επιφυλάξεις. Τότε ο Π. Φαρλέκας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και πρώην αντινομάρχης Λακωνίας (στενός συνεργάτης του) που είχε εργαστεί για την προετοιμασία του έργου, "άδειασε" τις επιφυλάξεις Δράκου και υπερθεμάτισε... περισσότερο κι από την αντιπεριφερειάρχη Ντ. Τζανετέα.
Οσον αφορά την άσκηση αντιπολιτευτικού λόγου και ουσιαστικής αντιπολίτευσης, η μείζων μειοψηφία ακόμη αναζητεί προφανώς το βηματισμό και τη στρατηγική της. Μέχρι στιγμής δείχνει να συναινεί τελικά με την περιφερειακή αρχή ακόμα και σε θέματα για τα οποία εκφράζει επιφυλάξεις και θέτει όρους ή προϋποθέσεις.
Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν η "Δυνατή Πελοπόννησος" θα βρει το ρυθμό της και θα ανακάμψει ή αν θα συνεχίσει με την ίδια προβληματική εικόνα.