Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 18:07

Ο Νίκος Γόντικας για την απογραφή την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η απογραφή απεικονίζει τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου και του αστικού κράτους, σε νομαρχιακό επίπεδο χθες, σε περιφερειακό σήμερα. Σηματοδοτεί, επίσης, και την πορεία, το μοντέλο ανάπτυξης, όπως λέτε, για τα επόμενα χρόνια. Ένα μοντέλο που βασίζεται στην πιο αποφασιστική καπιταλιστική ανάπτυξη, σαν μονόδρομο μάλιστα και για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Για να μιλάμε με ειλικρίνεια η απογράφη είναι στην ουσία καταγραφή της λείας πριν το κατασπάραγμα της.
Προτείνετε, λοιπόν, μια πολιτική που στο κέντρο της θα έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου, το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την κάλυψη των ολοένα και πιο πολύ διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Είναι φανερό λοιπόν ότι η απογραφή δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά πολιτικό που έχει να κάνει με την προσαρμογή στην στρατηγική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που απαιτούν ιδιωτικοποιήσεις και καταστροφή κεφαλαίου.
Μια πολιτική που θα έχει το κράτος, άρα και την Περιφέρεια που είναι κρίκος του αστικού κράτους σε περιφερειακό επίπεδο, θα έχει το κράτος να μοιράζει δουλειές στους καπιταλιστές και μάλιστα σε τομείς και κλάδους που θα έχουν άμεση και μέγιστη κερδοφορία θα ρυθμίζει ακραίες καταστάσεις φτώχειας, εξαθλίωσης για να μην προκαλούνται, όπως λέτε, κοινωνικές εκρήξεις και συγκρούσεις.
Πριν ακόμα πραγματοποιηθούν οι τοπικές εκλογές είχαμε επισημάνει ότι το ΕΣΠΑ και ο « Καλλικράτης», που πλέον εφαρμόζονται, θα είναι βασικά εργαλεία στην αντιλαϊκή πολιτική. Καταλαβαίνουμε ότι για να γίνουν πράξη, απαραίτητο βήμα είναι η απογραφή. Γιατί όποιοι πόροι θα διατεθούν στις περιφέρειες από το ΕΣΠΑ θα δοθούν σε επιχειρηματίες για να εκμεταλλευτούν παραγωγικούς τομείς και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Τα περιφερειακά κρατικά όργανα θα προωθήσουν συνεργασίες με μονοπωλιακούς ομίλους, αξιοποιώντας και τις ΣΔΙΤ, για έργα υποδομών, τουρισμό κλπ.
Άλλωστε στον «Καλλικράτη» ρητά δηλώνεται ότι η τοπική διοίκηση πρέπει να συμβάλλει στη βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος», να συμβάλλει στη δημιουργία «φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις».
Για αυτούς τους λόγους κάνετε και την απογραφή. Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα αξιοποιήσετε και καλοταϊσμένες με κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα Μ.Κ.Ο.
Επιπλέον υπάρχει η πείρα από την απογραφή στους δημόσιους υπαλλήλους που ήταν η απαρχή για τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων, απολύσεις, μειώσεις μισθών, μετακινήσεις προσωπικού, επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας και με τη βούλα του δουλεμπορίου της δήθεν κοινωφελούς εργασίας.
Αυτούς λοιπόν τους στόχους θα υπηρετήσει η απογραφή. Άλλωστε υπάρχει ο νόμος 3845/2010 που κύρωσε το περιβόητο μνημόνιο με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. που υποχρεώνει για την απογραφή.
Ας τα δούμε όλα αυτά με δυο παραδείγματα.
Βασική παραγωγική δύναμη είναι ο εργαζόμενος και είναι σωστό το σύνθημα που φωνάζουν οι εργάτες στις λαϊκές κινητοποιήσεις «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Στην απογραφή σας δεν γίνεται καμιά αναφορά στο εργατικό δυναμικό που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια. Στο πόσους εργαζόμενους μόνιμους, έκτακτους, με ποια ειδίκευση, με ποιες γνώσεις (Δηλαδή ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά) έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πόσα και ποια κενά έχει, σε ποιους τομείς κλπ.  Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Δεν έχετε υπόψη σας να στηριχτείτε στο υπάρχον εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, που για εμάς και αξιόλογο είναι και εμπειρία έχει και διάθεση για προσφορά.
Συνειδητά απογυμνώνετε και αποψιλώνετε χρόνια τώρα τις δημόσιες υπηρεσίες ειδικά στους τομείς που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα, όπως παιδεία, υγεία-πρόνοια κλπ, γιατί σε άλλους τομείς, όπως κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί που ενισχύονται.
Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή χρόνων, για να φτάσουμε στο σημείο να λέτε αυτά που λέτε για το Δημόσιο Τομέα σήμερα, που δικό σας δημιούργημα είναι, να δίνετε όλα στους ιδιώτες. Κι εδώ πραγματικά πρωτοπορείτε.
Στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αναθέσατε σε ιδιωτική εταιρεία την οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και σε ιδιώτη σύμβουλο τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο. Μάλιστα στο προηγούμενο ΠεΣυ ανακοινώθηκε ότι θα είναι τρεις, αναθέσατε σε ιδιώτες στη διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο. Αυτό επιτάσσει και η Ε.Ε.
Εμείς θεωρούμε ότι στηριζόμενοι στο υπάρχουν επιστημονικό και στελεχικό δυναμικό της Περιφέρειας, παίρνοντας και μέτρα ενίσχυσης του, μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα σαν τα παραπάνω.
Εσείς παίρνετε αυτές τις αποφάσεις όχι γιατί είστε ανίκανοι να οργανώσετε τις υπηρεσίες ή να διαχειριστείτε το ΕΣΠΑ, αλλά γιατί θέλετε ακόμα και τέτοιες κατ’εξοχήν κρατικές υποθέσεις, να τις δώσετε στους ιδιώτες.
Μια άλλη βασική παράμετρος σε μια αναπτυξιακή διαδικασία είναι οι φυσικοί πόσοι και υποδομές. Εμείς λέμε ότι αυτοί πρέπει να είναι λαϊκή κοινωνική ιδιοκτησία και να δουλεύουν και να εντάσσονται στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Εσείς θεωρείτε ότι αυτοί πρέπει να ιδιωτικοποιούνται να τίθενται στη διάθεση του καπιταλιστή, που το μόνο που τον νοιάζει είναι η μεγιστοποίηση των κερδών του.
Έτσι καμιά αποτύπωση δεν υπάρχει στην απογραφή σας των φυσικών κρατικών πόρων και υποδομών. Καμιά καταγραφή των ορεινών όγκων, των ποταμών, των λιμνών, των οικοσυστημάτων που πρέπει να προστατευθούν. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Βλέπετε το ζήτημα ιδιοκτησία γης είναι κρίσιμο ζήτημα για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Όχι μόνο για την ενσωμάτωση μέσα από την καταπάτηση και την αυθαίρετη δόμηση, αλλά και για την απευθείας παραχώρηση με την αλλαγή χρήσης γης, στο κεφάλαιο ορεινών όγκων, γόνιμου εδάφους υδάτινων πόρων για την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως στον τουρισμό και στις ΑΠΕ που είναι βασικές επιλογές των καπιταλιστών στην Πελοπόννησο.
Επίσης, καμιά αποτύπωση στην απογραφή των κρατικών υποδομών, όπως οδικά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια, φράγματα κλπ, γιατί αυτά ήδη ή τα έχετε ιδιωτικοποιήσει, όπως π.χ. τους αυτοκινητόδρομους μέσα από τη Σύμβαση Παραχώρησης στον «Μωρέα» με τα γνωστά αποτελέσματα ή επίκεινται ή ιδιωτικοποίησή τους, όπως των αεροδρομίων, των λιμανιών ακόμα και των σχολικών συγκροτημάτων ή άλλων δημοσίων κτιρίων κλπ μέσα από τα γνωστά ΣΔΙΤ.
Ακόμα και την έρευνα για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, όπως υδάτινων, λιγνίτη κλπ δίνετε σε ιδιώτες και για αυτό συρρικνώνεται χρόνια τώρα το ΙΓΜΕ και τώρα προχωράτε και στο κλείσιμό του.
Η απογραφή σας δεν έχει μόνο αντιλαϊκά χαρακτηριστικά σαν αυτά που πιο πάνω περιγράψαμε είναι και πλαστή και εικονική και ψεύτικη. Μερικά ακόμα παραδείγματα:
- Καταγράφονται τα ποσά που διατέθηκαν για τη σύσταση των αναπτυξιακών και λοιπών επιχειρήσεων που συμμετείχαν οι πρώην Ν.Α., οι γνωστές και χαρακτηριζόμενες κι από εσάς σαν αμαρτωλές ΑΕ. Δε λέτε κουβέντα όμως για την πραγματική κατάσταση που βρίσκονταν αυτές στις 31/12/10. Ποια η καθαρή τους θέση, ποιες υποχρεώσεις έχουν φορτώσει ή θα φορτώσουν στην Περιφέρεια άρα στα λαϊκά στρώματα κλπ.
- Αναφέρετε τα ποσά των δανείων που έχουν πάρει οι πρώην Ν.Α., εκτός της Αρκαδίας, ύψους κάπου 16 εκατ. ευρώ, πού πήγαν αυτά τα δάνεια; Τι υποχρεώσεις φορτώνουν στην Περιφέρεια, άρα στα λαϊκά στρώματα τα επόμενα χρόνια. Εκτός και αν περιμένετε να μας τα πει κάποιος Ολι Ρεν, όπως έγινε πρόσφατα με τα δάνεια κάποιων δήμων.
- Καμιά καταγραφή των δημοσίων κρατικών κτιρίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ας δαπανάτε το χρόνο εκατ. ευρώ για ενοίκια. Φτάσατε στο σημείο να υπάρχουν κρατικά κτίρια, να μένουν κενά και να φθείρονται και εσεις να νοικιάζετε κτίρια από ιδιώτες σπαταλώντας- χαρίζοντας εκατοντάδες χιλλιάδες  Ευρώ.
- Βλέπετε η ιδιοκτησία και η πρόσοδος απ’αυτήν είναι ιερό πράγμα για το σύστημα σας τον καπιταλισμό και γι’αυτό δεν υπάρχει ένα έστω στοιχειώδες σχέδιο ανέγερσης νέων, σύγχρονων και ασφαλών δημοσίων – κρατικών κτιρίων τουλάχιστον για τη στέγαση των δημοσίων κρατικών υπηρεσιών. Τέτοια μόνο για τις αστυνομικές κατασταλτικές υπηρεσίες φτιάχνετε. Τώρα δίνουμε για ενοίκια τεράστια ποσά σε μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες, αύριο αυτά και άλλα τόσα θα δίνονται σε λιγότερους και πιο ισχυρούς οικονομικά, μέσω των γνωστών ΣΔΙΤ.
Επίσης, η απογραφή σας είναι πλαστή και εικονική γιατί δε γίνεται καμιά απεικόνιση.
α) της πραγματικής κατάστασης – εικόνας που βρίσκονταν στις 31/12/10 τα έργα, τα οποία ήταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο ή είναι ακόμα και σήμερα σε εξέλιξη.
β) της πληρωμής των έργων που είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/12/10 με βάση την πορεία υλοποίησης του κάθε έργου.
Αν αυτό γινόταν, θα αποφεύγονταν σκάνδαλα, σαν αυτό που οι ίδιοι καταγγέλλετε, ότι στο έργο δρόμος Σκούρα – Πυρί στη Σπάρτη πληρώθηκαν εκατ. ευρώ για εργασίες και κομμάτι του έργου που ποτέ δεν έγινε.
Επίσης, δεν υπάρχει καμιά απεικόνιση στις 31/12/10 της πορείας υλοποίησης των πολυποίκιλων προγραμμάτων που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα οι τέως Ν.Α. και των σχετικών πληρωμών που είχαν γίνει μέχρι τις 31/12/10 με βάση την πορεία υλοποίησης αυτών.
Κι αν υπάρχει μια δυσκολία να καλυφθούν πράγματα και θάματα σε έργα, όπως του δρόμου Σκούρα – Πυρί και να διαρρέεται ότι τα υλικά για να φτιαχτεί ο δρόμος τα έκλεψαν γύφτοι και τσιγγάνοι, σκεφθείτε πόσο εύκολα καλύπτονται πράγματα που έχουν να κάνουν με προγράμματα.
Εδώ δεν απεικονίζεται στην απογραφή σας ακόμα και η ιστορία με τις μετοχές της εταιρείας λαϊκής βάσης που έστησαν οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και είχε στην ιδιοκτησία της το πλοίο «Μυθριδιώτισα» που έκανε το δρομολόγιο για Κρήτη. Και καλά οι μετοχές χάθηκαν, όπως είχε δηλώσει ο κ. Περιφερειάρχης σε προηγούμενο ΠεΣΥ το καράβι τι έγινε; Δεν είχαμε ναυάγιο. Οι πληροφορίες λένε ότι το καράβι είναι στη διάθεση εφοπλιστή και κάνει δρομολόγια στο Αιγαίο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την απογραφή των πεπραγμένων των 5 Ν.Α. που ήλεγχε η ΝΔ και παρέλαβε τώρα το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ συνεχίζοντας στα ίδια χνάρια την ίδια πολιτική.