Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2011 01:13

Ντ. Χούμπνερ: Πρέπει να γίνει «πράσινη» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ντ. Χούμπνερ: Πρέπει να γίνει «πράσινη» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την συμβουλή ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να αποκτήσει μία ταυτότητα  και να γίνει μία πράσινη περιφέρεια, αφού δεν έχει αλλοιωθεί το περιβάλλον της αλλά παρ’ όλα αυτά είναι εύκολα προσβάσιμη και να συνεργαστεί επίσης με άλλες αντίστοιχες Περιφέρειες της Ευρώπης έδωσε η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ στη διάρκεια της ειδικής πανηγυρικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης χθες στις 10 το πρωί. Η κ. Χούμπνερ επανέλαβε στους περιφερειακούς συμβούλους όσα είχε πει στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο ξενοδοχείο "Μαίναλο" και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως θα πρέπει να μην χάνεται ο καιρός που περνά, αλλά να γίνει δουλειά και η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη συνεργασία των αρχών με τους επιχειρηματίες καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που καλείται να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο, ενώ ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων και να φτάσει στο 85% γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η περιοχή να πάρει και άλλα χρήματα. Διευκρίνισε δε πως η μόνη δημόσια χρηματοδότηση θα είναι η ευρωπαϊκή και θα αποτελέσει τον παράγοντα για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Τόνισε επίσης πως βασικό θέμα είναι η παραμονή των νέων στον τόπο τους και θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι που θα βοηθήσουν στη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη. Μάλιστα κάλεσε τους περιφερειακούς συμβούλους να σκεφτούν το μέλλον και να ενεργήσουν μακροπρόθεσμα και διευκρίνισε πως δεν είναι ντροπή να ζητήσει κάποιος βοήθεια από την Ευρώπη, αρκεί να έχει προτεραιότητες, στόχους και να δουλεύει προς την υλοποίησή τους.
Από τη δική του πλευρά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μιλώντας προς το Σώμα εξήρε την προσωπικότητα της κ. Χούμπνερ και τη συμβολή της στην περιφερειακή ανάπτυξη από τη θέση της προέδρου της αντίστοιχης ευρωπαϊκής επιτροπής και τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ευρώπη τη δεδομένη χρονική στιγμή χρειάζεται επιτάχυνση στην ενοποίηση και στη διεύρυνση, ώστε να μετατραπεί σε Ευρώπη των Περιφερειών, σε Ευρώπη των λαών. Ο κ. Τατούλης  επέρριψε ευθύνες σε όσους σχεδίασαν το ΕΣΠΑ και σημείωσε πως θα έπρεπε «να δημιουργήσουν συνθήκες κινητικότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης. Μόνο η πολιτική επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου μας, μόνο η αναπτυξιακή διάσταση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα».
Συνεχίζοντας δε την εισήγησή του σημείωσε: «Το μέλλον της χώρας μας βρίσκεται στην προοπτική της Ευρώπης και είμαστε πεπεισμένοι ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πραγματικότητα την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα κάνει την Πελοπόννησο μια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια περιφέρεια στην οποία οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν μεσσίες και ότι το μέλλον του τόπου το έχουν στα χέρια τους οι πολίτες». Ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα ως Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσουν παρουσία των πρυτανικών αρχών με θέμα τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Δημήτρης Δράκος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο "Καλλικράτης" θα επιτύχει και είπε ότι πρέπει να δοθούν τα κοινοτικά  προγράμματα στις Περιφέρειες για να πάρουν αυτές τις τύχες της ανάπτυξής τους στα χέρια τους. Επισήμανε δε ότι το ΕΣΠΑ έχει μείνει πίσω, αφού υπάρχει απορρόφηση μόνο 20% και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη των περιοχών του Νότου της Ευρώπης, την περίοδο 2014 – 2020.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είπε πως πρέπει να δώσει βαρύτητα στον ποιοτικό τουρισμό και τα αγροτικά της προϊόντα, ενώ επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία. «Με τη δυνατότητα διερεύνησης των οριζόντων μας και αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων, αξιοποίηση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ και πνευματικών παραγόντων της  περιοχής, αποκρατικοποιώντας το σύστημα και βελτιώνοντας τη διαχειριστική ικανότητα, θα μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» κατέληξε.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου» Νίκος Γόντικας είπε προς την κ. Χούμπνερ ότι «μπορεί να έχετε καλούς διαχειριστές της πολιτικής σας στην Περιφέρεια, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η λαϊκή οργή και αγανάκτηση μεγαλώνει. Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να μην έχει σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  Ο εργάτης για εμάς πρέπει να έχει δουλειά με δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, που δεν έχει φάρμακο για να  γιατρέψει την κρίση» και κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η Πελοπόννησος παρουσιάζει μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα και έντονες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Η ανεργία αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα. Η φτώχεια αυξάνει ενώ βασικά έργα υποδομής λείπουν". Ενδεικτικά, ανέφερε πως δεν υπάρχει σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι  οδικοί άξονες έχουν τα κακά τους χάλια ενώ και το εθνικό οδικό δίκτυο δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης σημείωσε πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων "αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα» για την Περιφέρεια, ενώ είναι ανύπαρκτη η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων  Η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση. Οι αγρότες σε απόγνωση και οι αγροτικές περιοχές σε πορεία εγκατάλειψης. Η κρίση οξύνει τα προβλήματα . Η Πελοπόννησος χρειάζεται πρόγραμμα αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο να στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, για ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και τις παραγωγικές της δυνατότητες". Ενώ ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη θεωρεί πως αποτελεί η υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής και άρα απαιτείται αύξηση των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την ευρωπαϊκή κοινότητα. "Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 5% και η απαλλαγή της χώρας  από την πολιτική του μνημονίου" κατέληξε ο κ. Πετράκος.
"Για να επιτύχουμε το ευρωπαϊκό στοίχημα της ανάπτυξης, πρέπει να έχουμε βαθιά αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες", τόνισε ο επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», Λάμπρος Μπούκλης, στη δική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ενώ σημείωσε πως η περιφερειακή ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι κάτι τυχαίο και χωρίς στόχο και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγροτική οικονομία . Υπογράμμισε τέλος πως   πρέπει να εξαγάγουμε το brand name «Πελοπόννησος» μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2021 που θα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους η περιοχή μας να είναι  ηγέτης, αφού άλλωστε από δω ξεκίνησε η Επανάσταση.
Τέλος ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης σε έναν σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως η Τρίπολη αξιοποιεί το υλικό σε μελέτες που έχει και ήδη θα δημιουργήσει ειδικό γραφείο για την εμπέδωση της τοπικής ανάπτυξης. 
Ο κ. Τατούλης δώρισε στην Πολωνή ευρωβουλευτή ένα λεύκωμα με γκραβούρες από όλην την Πελοπόννησο και ένα καλάθι με αγροτικά προϊόντα όπως κρασί , λάδι,  σύκα, σταφίδα και αρωματικά φυτά.
Ο κ. Σμυρνιώτης απένειμε στην κ. Χούμπνερ ένα μετάλλιο του Δήμου Τρίπολης, με τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ένα λεύκωμα με τα κάστρα, τους πύργους και τις ακροπόλεις της Αρκαδίας.



Ρεπορτάζ
Ελένη Τράκα