Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 08:18

Γόντικας για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού: 11 χιλιόμετρα θα  κοστίσουν 70 εκατ. 

Γόντικας για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού: 11 χιλιόμετρα θα  κοστίσουν 70 εκατ. 

Αμαρτωλό έργο χαρακτήρισε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Ν. Γόντικας, το δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, που πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αρχικά, παρατήρησε ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής γίνεται στην Τρίπολη, ενώ είχε αποφασιστεί να γίνει στην Καλαμάτα, εκτιμώντας πως η περιφερειακή αρχή φοβάται την οργή του κόσμου για τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

Είπε ότι το έργο που ξεκίνησε το 2006, το έκανε η ίδια εταιρεία που έκανε το λιμάνι της Κυπαρισσίας και έσπασε ο λιμενοβραχίονας. Ανέφερε πως από το 2011 η εταιρεία είχε κάνει διακοπή εργασιών, γιατί δεν της έδιναν χώρους να δουλέψει, αφού δεν είχαν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις. Πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο του 2014 έγιναν οι τελικές επιμετρήσεις, η εταιρεία διαφώνησε και τώρα ζητάει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 44 εκ. ευρώ, για διαφυγόντα κέρδη, γιατί για 3 χρόνια τα μηχανήματα κάθονταν χωρίς αυτή να φταίει.

«Για ένα έργο 11 χιλιομέτρων που θα κόστιζε 15 εκ. ευρώ, θα φθάσει τα 40 εκ. ευρώ και αν ευοδωθούν οι απαιτήσεις των εργολάβων θα ξεπεράσει τα 70 εκ.», επεσήμανε ο κ. Γόντικας και ανέφερε πως «για τις απαλλοτριώσεις δόθηκαν αποζημιώσεις 70.000 ευρώ το στρέμμα, λες και ήταν το Κολωνάκι».

Είπε, ακόμα, ότι «με τη 2η εργολαβία για την ολοκλήρωση του έργου που ψήφισαν όλοι μαζί, εκτός από μας, τα όμβρια πέφτουν μέσα στα χωράφια και θα πλημμυρίζουν οι περιοχές». Εκανε λόγο για «αναγκαιότητα τα έργα να γίνονται από ενιαίο κρατικό φορέα» και μίλησε για «ασυδοσία κεφαλαίου, για δάνεια με δανεικά και αγύριστα».

Παρατήρησε ότι είναι ανάγκη: 1) Να κατασκευαστεί παράλληλο προς την εθνική οδό Γαργαλιάνοι - Ρωμανός, αγροτικό οδικό δίκτυο με πρόσβαση στην κεντρική αρτηρία με τις αναγκαίες υπόγειες και εναέριες προσβάσεις εκατέρωθεν της εθνικής οδού, που ζητούν οι αγρότες της περιοχής. 2) Να γίνουν τα αναγκαία έργα για τα όμβρια ύδατα, ώστε να μην έχουμε πλημμύρες εκατέρωθεν του δρόμου, να μην δημιουργηθούν ρήγματα - χείμαρροι στα χωράφια δίπλα από το δρόμο ακόμα και από τεχνικά που καταλήγουν στα χωράφια.  Ο οχετός διαμέτρου ενός μέτρου στη διασταύρωση με τα νερά από το Κορυφάσιο, δεν βλέπετε ότι δεν επαρκεί; 3) Να κατασκευαστούν ανισόπεδοι κόμβοι και υπόγειες διαβάσεις, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα, σε ένα δρόμο ευθεία, που θα αναπτύσσονται ταχύτητες και θα διασταυρώνεται με οδούς που θα έχουν κίνηση, όπως στη διασταύρωση Γαργαλιάνοι - Γρηγοράκη στην περιοχή Γκούρι, αφού δεν προβλέπεται ανισόπεδος κόμβος. δ) Να οργανωθεί η νομική και υπηρεσιακή στήριξη του Δημοσίου στις παράνομες και καταχρηστικές διεκδικήσεις του ανάδοχου που ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ, για να μην έχουμε επανάληψη του πάρτι δεκάδων εκατ. ευρώ που έγινε στον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας στην Τσακώνα».

Απαντώντας σε ερώτησή μας, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ευθύνες και των υπαλλήλων και της υπηρεσίας, ευθύνες και των πολιτικών οργάνων, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης που ψήφισαν δρόμο χωρίς υδρολογική μελέτη και απαλλοτριώσεις».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τσακώνας που είναι στη Δικαιοσύνη από το 2010 και παρατήρησε πως «πληρώθηκε ο εργολάβος 3 φορές για το ίδιο πράγμα και όταν το δικαστήριο τον κάλεσε να επιστρέψει 47 εκ. ευρώ, την είχε πτωχεύσει την εταιρεία».

Γ.Σ.