Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 21:50

Κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τάσσεται κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων. Με ψήφισμά του κατά συντριπτική πλειοψηφία, προχθές το βράδυ και με την παρουσία εργαζομένων στην επιχείρηση, υιοθέτησε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, τονίζοντας τη συντεταγμένη πορεία - αντίθεση της αυτοδιοίκησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΗ της Μεγαλόπολης Σαράντος Αλεξανδρής τόνισε ότι οι μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι περιουσία του λαού, της τοπικής κοινωνίας, γι’ αυτό δεν ξεπουλιώνται. Κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και όλο τον κόσμο «να δώσουμε μεγαλειώδη αγώνα, γιατί η ΔΕΗ είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού, όχι μόνο των εργαζομένων. Να συντονιστούμε με τους τοπικούς φορείς». Παρατήρησε ότι αν προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ  θα δημιουργηθεί κρανίου τόπος στην Αρκαδία και ζήτησε ΔΕΗ με κοινωνικό χαρακτήρα, εκσυγχρονισμένη και αναδιοργανωμένη.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «ο τρόπος χειρισμού του θέματος γεννά πολλά ερωτηματικά και για το λόγο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στέκεται απέναντι σε τέτοιες πρακτικές». Επεσήμανε το γεγονός της επιβάρυνσης της περιοχής και χαρακτήρισε τις σκέψεις που γίνονται από την κυβέρνηση "εκ του πονηρού υποκινούμενες", με την απόφαση να τεθεί η πολιτική αυτή σε εφαρμογή για πρώτη φορά στη Μεγαλόπολη. «Το πρόβλημα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, αλλά τα ζητήματα της εφεδρείας και της απόλυσης που απειλούν ευαίσθητες και μη κοινωνικές ομάδες" υπογράμμισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιοι κίνδυνοι έχει ζητήσει ο ίδιος επανειλημμένα τη γρήγορη λειτουργία της 5ης μονάδας του εργοστασίου. «Είμαστε αλληλέγγυοι σε όποιο κίνδυνο απειλήσει άμεσα τους εργαζομένους στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση», δήλωσε σχετικά.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος δήλωσε αλληλέγγυος με τους εργαζόμενους, τάχθηκε κατά της πώλησης των μονάδων που θα οδηγήσει σε αλλαγή - ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος, θα θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και μίλησε για εταιρείες που βλέπουν μονάχα αριθμούς και όχι περιβάλλον και ανθρώπους.
Να παραμείνει κοινωνικό αγαθό το ρεύμα και να το διαχειρίζεται η δημόσια ΔΕΗ ζήτησαν οι επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας και της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος, ενώ με τον αγώνα των εργαζομένων συντάχθηκε και ο επικεφαλής της "Οικολογικής Συμπολιτείας" Λάμπρος Μπούκλης.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Τάσος Κάβουρας σημείωσε την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και του Δ.Σ. στην ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι τι θα οδηγήσει σε βάναυσες τιμολογιακές χρεώσεις, σε αύξηση 60%.
Το ψήφισμα που υιοθέτησε και ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο (οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" επέμειναν σε δικό τους), τονίζει στα κυριότερα σημεία του:
«1) Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταγγέλλει τις μεθοδευμένες ενέργειες της κυβέρνησης για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε., που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 2) Εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε πιθανό σενάριο πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. Μεγαλόπολης, καθ’ όσον αυτό σημαίνει ανατροπή της έως σήμερα υφιστάμενης κατάστασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που συνεπάγεται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού και στις σχέσεις συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την τοπική κοινωνία. 3) Απορρίπτει το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας καθόσον επιχειρείται μια βίαιη υφαρπαγή της περιουσίας της ΔΕΗ Α.Ε. και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου. 4) Διαμηνύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει δραματικά την κατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και όχι μόνο, καθώς δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας πρώτιστα στους εργαζόμενους και τα στελέχη της επιχείρησης και κατ’ επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας μας. 5) Καλεί όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, όλους τους φορείς και τους συλλόγους σε εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. 6) Δηλώνει ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε. και δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δυναμικά στο πλευρό τους σε κάθε αγώνα για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων».