Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 19:24

Π. Τατούλης: Είναι αδιανόητο να μην επιτευχθούν οι στόχοι απορρόφησης του κωδικού για την υγεία από το ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από την

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΔΕΠΑΝΟΜ (εταιρεία κατασκευής μονάδων υγείας του Δημοσίου) και της 6ης ΥΠΕ, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και με τους διοικητές των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.
Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η παρακολούθηση της πορείας απορρόφησης του κωδικού για την υγεία από το ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς διαπιστώνεται στασιμότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα συνολικά. «Είναι αδιανόητο να μην επιτευχθούν οι στόχοι και επιλογή μας είναι να επιτευχθούν, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει πάνω σε λάθος βάση. Έχουμε δεσμευθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι το 80 % του κωδικού θα έχει λυθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα το κάνουμε».
Κατά την αναλυτική εξέταση για την κάθε περιφερειακή ενότητα ο κ. Τατούλης ζήτησε γρήγορες ενέργειες σε κάθε τομέα για να επιτευχθεί ο στόχος καθώς και εξορθολογισμό πάνω στη βάση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, για το οποίο ζήτησε μικρότερη δομή με μικρότερο κόστος, συμβάλλοντας θετικά στην εξοικονόμηση χρημάτων για τη χώρα, έστω και αν «χάνει» η Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε χρήματα και σε απορροφητικότητα, εφόσον η λογική με την οποία είχε σχεδιαστεί είναι ξένη προς τη σημερινή πραγματικότητα και τη σύγχρονη ψυχιατρική πολιτική.
Δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης ότι η Περιφέρεια θα προσφέρει βοήθεια και στο Υπουργείο αναφορικά με τις υποδομές όπου χρειαστεί, καθώς ο στόχος είναι να υπάρχει κάλυψη σε όλα τα επίπεδα της τριτοβάθμιας περίθαλψης. Τα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στις υποδομές τους και όπου ζητηθεί θα συνδράμουν οι τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων.
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός του κωδικού για την υγεία στο ΕΣΠΑ ήταν ελλιπέστατος, λόγω της συντηρητικής προσέγγισης του εδώ και 5 χρόνια και το σύνολο των προβλεπόμενων έργων δεν μπορεί να φτάσει το πλαφόν του κωδικού. Ο Περιφερειάρχης κατέληξε ότι τώρα δεν είναι χρόνος για σκέψεις παρά μόνο για έργα.    

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας


NEWSLETTER