Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011 21:45

Ως πρώτος πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου μιλάει στην «Ε»: Ολα ανοιχτά για το Νίκα στις εκλογές του 2014

Γράφτηκε από την

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για το ρόλο που θα διαδραματίσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, κάνοντας λόγο για εντελώς διαφορετικό σκηνικό σε όλα τα επίπεδα μέχρι τότε. Ως πρώτος πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου μιλάει επίσης στην “Ε” για τους στόχους και τις προτεραιότητες του νεοσύστατου οργάνου, τη σχέση ισότητας και σεβασμού που πρέπει να χτιστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ πετάει το μπαλάκι στο κράτος για την καθυστέρηση σύστασης των ΦΟΔΣΑ σε περιφερειακό επίπεδο. Προβλέπει μάλιστα εξόχως κρίσιμες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις μέχρι τα Χριστούγεννα.  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Παναγιώτη Νίκα:


- Ποιοι είναι οι στόχοι της ΠΕΔ, κύριε δήμαρχε;
«Οι στόχοι της ΠΕΔ είναι σε αυτή την κρίσιμη ώρα να προστατεύσει όσο είναι δυνατόν την τιμή και την αξιοπρέπεια της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Τα πράγματα έχουν φθάσει σε πολύ δύσκολο σημείο κυρίως σε οικονομικό επίπεδο και μπαίνουν πια για εμάς ζητήματα που έχουν σχέση με την αξιοπρέπειά μας και με την επιβίωση του θεσμού. Αναφέρομαι σε μεγάλες οφειλές σε έργα που δεν εκτελούνται  και τα οποία έχουν γίνει από το κράτος και σε μεγάλες οφειλές σε προμήθειες. Μιλάμε για μεγάλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιβίωση του θεσμού και με την εικόνα του προς την κοινωνία. Οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση χωρίς να υποστηρίζονται από τους ανάλογους πόρους τουλάχιστον όπως υποστηρίζονταν κατά το παρελθόν από το κράτος, όπως η μεταφορά των μαθητών και η σίτιση των μουσικών σχολείων. Αυτές οι αρμοδιότητες δεν μπορούν να ασκηθούν αν δεν σταλούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττεται η εικόνα της αυτοδιοίκησης.
Υπάρχουν επίσης ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Οποιος είχε ως τώρα μαχαίρι έτρωγε και πεπόνι, όποιος είχε μπάρμπα στην Κορώνη προωθούσε έργα. Τα έργα δεν αξιολογούνται, οι βουλευτές μπλέκονταν ακόμα και στις χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα μείζονος σημασίας που δεν επιλύονται και έχουμε δευτερότερα ζητήματα τοπικής σημασίας για τα οποία διετίθεντο  πόροι. Πρέπει να αγωνιστούμε, να υπερβούμε αυτή την κατάσταση προώθησης και επίλυσης προβλημάτων τα οποία δεν είχαν ευρύτερη αξία και σημασία. Το κάθε ευρώ που θα διατίθεται θα πρέπει να απαντά σε προβλήματα που έχουν μεγάλη σημασία και συνδέεται μαζί τους η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας. Σε καμία περίπτωση η ΠΕΔ δεν πρέπει να μεταβληθεί σε μετερίζι προώθησης συγκεκριμένων κομμάτων, πρέπει να προάγει την αυτοδιοίκηση, τις αξίες της και τις προοπτικές της».


- Θα θέλατε να μιλήσετε για τις προτεραιότητές σας στην ΠΕΔ;
«Η άμεση προτεραιότητα είναι τα ζητήματα οργανωτικής φύσεως. Πρέπει να οργανωθούμε σωστά. Πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες ανελαστικές δαπάνες. Εχουμε 11 υπαλλήλους αυτή τη στιγμή στην ΤΕΔΚ που ευτυχώς έχουν τη δυνατότητα να μεταταγούν σε δήμους. Η ΠΕΔ μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τους 3 υπαλλήλους της ΤΕΔΚ Αρκαδίας. Από εκεί και πέρα μπαίνουν μία σειρά από ζητήματα επικοινωνίας και λειτουργίας μας, ώστε η ΠΕΔ να είναι πραγματικά ένα όργανο που θα εκφράζει τους δήμους και τους δημότες και θα απαντάει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για να οργανωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να οργανωθούμε και σε πανελλήνιο επίπεδο, έχω επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Αττικής, τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκο Σαράντη και πολύ σύντομα θα γίνει μία συνάντηση των προέδρων των ΠΕΔ, ώστε να έχουμε κοινό βηματισμό. Υπάρχουν επίσης και τα γενικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο ιδίως με τον "Καλλικράτη". Πρέπει να σταματήσουν οι ρητορείες ότι έχουμε μία διοικητική μετεξέλιξη. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρέπει να δούμε με καθαρό μάτι τις αρνητικές του πλευρές και να τις διορθώσουμε αν είναι δυνατόν, αλλά και να προωθήσουμε και οι 13 ΠΕΔ μία συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και γενικότερα με την κυβέρνηση, ώστε η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει θεσμικά το ρόλο που της έχει ανατεθεί. Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν τα προβλήματα της ισόρροπης ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας. Το ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση δομήθηκε σε επίπεδο νομών. Είμαστε Μεσσήνιοι, Λακεδαίμονες, Αρκάδες, Αργολιδείς, Κορίνθιοι, με τουλάχιστον μία μεγάλη πόλη ανά νομό. Ο σκοπός μας δεν είναι αυτή την αναφορά να την διαλύσουμε και να υπάρχει ομογενοποίηση, αλλά να βρούμε εκείνα τα κοινά σημεία αναφοράς ως Πελοπόννησος, ώστε να τα αναδείξουμε και να σφυρηλατήσουμε με βάση αυτή τη σημαία, δηλαδή τα κοινά μας προϊόντα, την κοινή τουριστική πολιτική, τα μεγάλα έργα, όπως είναι ο μεγάλος ανατολικός παραθαλάσσιος δρόμος, τα ζητήματα του τρένου κ.ά. Θέλω να τονίσω επίσης ότι η παρουσία του κράτους θα πρέπει να είναι σε κάθε νομό και να είναι ισόρροπα κατανεμημένη. Δεν είναι το θέμα μας να μαζευτούν όλες οι υπηρεσίες στην Τρίπολη, αλλά να υπάρξει ορθολογική κατανομή υπηρεσιών σε ολόκληρη την Πελοπόννησο».

- Υπάρχει διάθεση συνεργασίας με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας σε συλλογικό επίπεδο ή τα προβλήματα των επιμέρους δήμων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια;

«Τα προβλήματά μας είναι κοινά. Ιδιαίτερα εδώ στην Πελοπόννησο υπάρχουν παρά πολλά κοινά προβλήματα που απαιτούν συνεργασία. Το μεγάλο πρόβλημα φυσικά είναι τα σκουπίδια. Από ό,τι έχω διαπιστώσει αυτό τους βασανίζει όλους και μάλιστα σκέφτονται ακραίες συμπεριφορές και ενέργειες διότι ο δημότης όταν η πόλη του γεμίζει σκουπίδια τα ρίχνει στο δήμαρχο, ενώ αυτός δεν ευθύνεται. Η χωροθέτηση και η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων είναι από τον ΠΕΣΔΑ αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του κράτους. Υπάρχουν και τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα. Μία καθημερινότητα, η οποία πιέζει. Αν θα ακούσεις να μιλάει ο δήμαρχος της Σπάρτης ή της Τρίπολης ή του Ναυπλίου ή της Κορίνθου δεν καταλαβαίνεις αν δεν τον γνωρίζεις σε ποια πόλη της Πελοποννήσου αναφέρεται, αφού όλοι μιλούν για τα ίδια πράγματα. Θα μιλήσει για τα προβλήματα υποδομών των πόλεων, όπως είναι η διαχείριση των ομβρίων, αλλά και για το κυκλοφοριακό και για μία σειρά άλλων κοινών προβλημάτων».


- Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πελοποννήσου. Σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου;

«Από τις πρόσφατες συναντήσεις μου στο υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσα ότι το θέμα το χειρίζεται η ειδική του σύμβουλος, η κ. Πασχαλίδου που θα του κάνει πολύ σύντομα εισηγήσεις. Μπορεί να έχουμε νέα και τις προσεχείς μέρες. Είναι δηλαδή θέμα ημερών να εκδοθούν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι και το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να βρούμε τους αντιπροσώπους μας. Ακόμα δεν ξέρουμε καν πώς και ποιοι θα ψηφίσουν. Σημαντικό είναι πάντως να δούμε αν ο ΦΟΔΣΑ θα είναι διαβαθμικός (α' και β' βαθμός μαζί). Υπάρχουν πληροφορίες πάντως ότι διαβαθμικός θα είναι μόνο της Αττικής και οι άλλοι θα είναι των δήμων. Εννέα μήνες μετά τη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου δεν επιτρέπεται να μην έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ. Γιατί ο ΕΣΔΙΣΑ όσο καλή διάθεση και να έχει, αποτελείται από αρκετούς που δεν είναι αιρετοί, δεν έχουν ιδιότητες και δεν έχουν προφανώς και ενδιαφέρον, αλλά ούτε και ηθικό δικαίωμα να πάρουν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν σχέση με τη διαχείριση ενός τέτοιου μεγάλου ζητήματος όπως τα απορρίμματα. Η καθυστέρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη όπως και σε άλλους τομείς και την πληρώνουμε».


- Πώς βλέπετε τη σχέση της ΠΕΔ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;
«Ακρογωνιαίος λίθος πρέπει να είναι η συνεργασία με τον άλλο βαθμό αυτοδιοίκησης -το έχω πει πάρα πολλές φορές- στο πλαίσιο της ισότητας και του σεβασμού των διακριτών ρόλων και των αρμοδιοτήτων του καθενός. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά χωρίς να συνεργαστούμε και για αυτό πρέπει να ματώσουμε. Οι δύο βαθμοί είναι ισότιμοι και πρέπει να πορευτούν με σεβασμό και με κατανόηση του ρόλου και της αρμοδιότητας του καθενός.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ο τρίτος πόλος. Προφανώς πρέπει να υπάρχει μία καλή συνεργασία και με τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για μας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτός από ελεγκτικός μηχανισμός είναι και η παρουσία του κράτους στην ευρύτερη περιοχή. Την καλή μας διάθεση για συνεργασία την έχουμε αποδείξει ιδιαίτερα τώρα τελευταία με τις προγραμματικές συμβάσεις τις οποίες υπογράφουμε, οι οποίες έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους πολίτες και να λειτουργήσουν υπηρεσίες που δεν έχουν κατάλληλο και επαρκές προσωπικό».


- Πολλοί λένε ότι η θέση του προέδρου της ΠΕΔ είναι για εσάς σκαλοπάτι και δοκιμασία για κάτι παραπάνω. Πώς το σχολιάζετε;

«Οχι δεν είναι. Πιστεύω ότι κανένα αξίωμα δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για οτιδήποτε άλλο. Εχουμε παραδείγματα που τα παραπάνω αξιώματα οδήγησαν παρακάτω σε πολιτικό επίπεδο. Τα αξιώματα δεν σε τιμούν, εσύ τα τιμάς με την προσφορά σου και το έργο σου. Είμαστε μια μεγάλη πόλη. Νομίζω ότι είχαμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε κάτι σε πελοποννησιακό επίπεδο. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που με τίμησαν. Δε σημαίνει τίποτα απολύτως αυτό. Υπάρχει μία διάθεση προσφοράς σε πελοποννησιακό επίπεδο. Θα φροντίσω να έχω μία παρουσία σε όλους τους νομούς, σε όλες  τις εκδηλώσεις, σε όλα τα θέματα, όσο μου δίνεται βέβαια η δυνατότητα και βεβαίως όπως έχω πει, η πρώτη προτεραιότητα είναι ο Δήμος Καλαμάτας, γιατί το μεγαλύτερο αξίωμα για μένα είναι του δημάρχου Καλαμάτας και εκεί πρέπει να αφιερώνω το μέγιστο των δυνάμεών μου. Εχω όμως συνείδηση ότι από αυτή τη θέση μπορώ να βοηθήσω και την αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Πελοποννήσου και την Πελοπόννησο και την πόλη μου περισσότερο. Να ακούγεται η φωνή πιο δυνατά και αυτό είναι αντικειμενικά σωστό. Το 2014 δεν ξέρουμε ούτε ποιο θα είναι το πολιτικό περιβάλλον, ούτε ποιες θα είναι οι συνθήκες  και ενδεχομένως πάρα πολλά να είναι διαφορετικά και σε πολιτικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και σε επίπεδο θεσμών. Είναι πάρα πολύ κρίσιμα τα πράγματα σε οικονομικό επίπεδο. Θεωρώ ότι οι προσεχείς εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι εξόχως κρίσιμες για την πορεία της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Θα αλλάξουν πάρα πολλά. Υπάρχει τέτοια σύγχυση που ακόμα και ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη διαίσθηση δεν μπορεί να δει πώς θα είναι τα πράγματα το 2014. Συνεπώς να μην προδικάζουμε οτιδήποτε με τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

 


 

Συνέντευξη στο
Δημήτρη Πλεμμένο