Πέμπτη, 25 Μαϊος 2017 19:05

Πρόστιμο της Περιφέρειας στον δήμο για το ρέμα στη Θουρία 

Γράφτηκε από τον

Πρόστιμο 1.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Καλαμάτας, για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία. Οπως επισημαίνεται, σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το έργο υλοποιήθηκε χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στην απόφαση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι η απόφαση, η εισήγηση και η έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος θα σταλούν στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να εξετάσει την επάρκεια του υφιστάμενου έργου, όσον αφορά την ομαλή απορροή των υδάτων, ώστε να μην δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα. Και, επίσης, εάν το συγκεκριμένο έργο απαιτεί άδεια εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτων.

Ακόμα, ο Δήμος Καλαμάτας καλείται να προβεί σε ενέργειες αρμοδιότητάς του για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό του ρέματος Αγίων Θεοδώρων, από την πάνω πλευρά του έργου, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει το δικαίωμα της προσφυγής στο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προσφυγής στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο αποκατάστασης της ζημιάς στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, έχει σταματήσει, γιατί σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας, χρειάζεται αδειοδότηση, υδραυλική μελέτη και οριοθέτηση. Στελέχη της υπηρεσίας που πραγματοποίησαν αυτοψία στις αρχές Μαρτίου, μετά την καταγγελία του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της περιοχής Στάθη Γεωργακίλα, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για επέκταση ρέματος, για καινούργιο έργο (ανοίχθηκε το κλειστό ρέμα και άλλαξε η εικόνα του) και όχι για αποκατάσταση ζημιάς και επαναφορά του ρέματος στην προτέρα κατάστασή του.

Η καταγγελία από τον κ. Γεωργακίλα έγινε, γιατί διαφωνεί με τον δεύτερο κλειστό αγωγό που έχει αποφασίσει να βάλει ο δήμος δίπλα στον υπάρχοντα κλειστό, μέχρι τον δρόμο προς την Αμφεια και θέλει να ανοίξει όλο το ρέμα, όπως έγινε σ’ ένα τμήμα του, μετά την εκκλησία προς το χωριό.

 

Γ.Σ.