Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 14:31

Ο Μπούκλης για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την



Στη συνεδρίαση του περιφερειακού ο περιφερειακός σύμβουλος Λ. Μπούκλης της "Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά" έδωσε το στίγμα μιας έμπρακτης τουριστικής ανάπτυξης στην Πελοπόννησο μετά την πρόσφατα επιτυχημένη τουριστική ημερίδα του Ξυλοκάστρου που θυμίζουμε είχε τίτλο «2011-2016 στοχευμένες δράσεις».
Στην τοποθέτηση του σχετικά με το σχέδιο δράσης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της περιφερείας Πελοποννήσου  ανάφερε τρεις δράσεις στις οποίες ο ίδιος συμβάλλει προσωπικά.
Σε συνέντευξη του ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου στο www.isthmos.gr   αμέσως μετά την συνεδρίαση μας παρουσίασε το αναλυτικότερα τις 3 προτάσεις του που θεμελιώνουν το brand name Πελοπόννησος:
1. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα στην Αγγλία είχε επαφές με ανώτατα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας EASY JET  με στόχο να τους δείξει ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου και δη το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει και μπορεί να ενταχθεί στους προορισμούς τους με προφανή στόχο την προβολή – διαφήμιση της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Καλαμάτας μέσω των εντύπων αλλά και των άλλων σύγχρονων εργαλείων  marketing  (internet) αλλά  και της πολυετούς εμπειρίας / τεχνογνωσίας που διαθέτουν στην δημιουργία και ενίσχυση νέων τουριστικών προορισμών.
Η απάντηση της εταιρείας είναι θετική και τον Μάρτη του 2012 θα αποφασιστεί αν οι πρώτες πτήσεις θα φθάσουν από το 2013 και μετά. Έγκειται πλέον στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στην τουριστική αγορά της Καλαμάτας να χειριστούν αποτελεσματικά το θέμα.
Σε ερώτησή μας προς τον κ. Μπούκλη εάν το αεροπλάνο είναι οικολογικός τρόπος μεταφοράς μας απάντησε «φυσικά και όχι , και είμαστε υπέρ των ήπιων μέσων μεταφοράς όπως ο σιδηρόδρομος.
Όπως όμως σε πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες καλεσμένος από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων θα ήταν ανέφικτο να μεταβώ εκεί μέσω σιδηροδρόμου το ίδιο ανέφικτο θα ήταν να ζητήσω από τουρίστες της βόρειας Ευρώπης και δη της Αγγλίας να κάνουν το ίδιο.
Αυτό όμως που είναι εφικτό και εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε είναι η δυνατότητα σύνδεσης των αεροδρομίων Αθηνών και Καλαμάτας με σιδηρόδρομο κάτι που θα προσδώσει μεγάλες δυνατότητες ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης για όλη την Πελοπόννησο όπως και οι επεκτάσεις του προαστιακού προς Λουτράκι – Ξυλόκαστρο και η αξιοποίηση του εσωτερικού σιδηροδρομικού δικτύου της Μεσσηνίας».
2. EARTH FESTIVAL
Ο κ. Μπούκλης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς πολιτιστικών γεγονότων (festival – συναυλίες) με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών να παράξουν πολιτιστικά δρώμενα στην περιφέρεια Πελοποννήσου .
Η δημιουργία ενός EARTH FESTIVAL θα περιέχει εκδηλώσεις σε όλη την περιφέρεια με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στις παράλληλες δράσεις θα υπάρχει προβολή και πώληση των γεωργικών προϊόντων της περιφέρειας και άμεση διασύνδεση των επισκεπτών με την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία , εστιατόρια ) ενώ παράλληλα θα μπορούν να δημιουργηθούν τουριστικά πακέτα για την επιμερισμένη διαμονή τους σε διαφορετικές περιοχές της Πελοποννήσου κατά την διάρκεια του FESTIVAL.
Η ύπαρξη ενός σιδηροδρομικού δικτύου θα βοηθούσε οι διαδρομές να είναι ήπιες οικολογικά , οικονομικές , ασφαλείς και επιμορφωτικές για τους επιβάτες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι σιδηροδρομικές διαδρομές είναι απαράμιλλου κάλλους δημιουργούν εμπειρίες στον ταξιδιώτη αλλά και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί στην πλειονότητά τους αποτελούν κτήρια με αισθητικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε ακόμα και πολιτιστικά αυτά τα κτήρια άμεσα με ή χωρίς (το απευχόμαστε) λειτουργία του σιδηροδρόμου στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
3. ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ
Η 3η πρόταση του κ. Μπούκλη ήταν εχθές η δημιουργία ενός διαδραστικού μουσείου βασισμένο στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που θα καλύπτει πολυθεματικά  όλη την Πελοπόννησο. Οι θεματικές ενότητες του ψηφιακού μουσείου θα αναφέρονται στην
μυθολογία (άθλοι του Ηρακλή , Θησέας και Προκρούστης κλπ) ,
αρχαίοι χρόνοι (Μυκήνες , Σπάρτη ,  Πελοποννησιακός πόλεμος ) ,
ρωμαϊκοί χρόνοι (Απόστολος Παύλος ) ,
βυζαντινούς χρόνους  - ενετοκρατία (κάστρα Μυστράς , Παλαιολόγοι ) 
απελευθέρωση της χώρας (επανάσταση του 1821 ,  ναυμαχία στο Ναυαρίνο , Τριπολιτσά , Δερβενάκια , Καλάβρυτα) όπως επίσης και η προσφορά των Πελοποννησίων στην απελευθέρωση της υπόλοιπης χώρας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα
Β’ παγκόσμιος πόλεμος (ιταλική και γερμανική κατοχή , καταστροφές βομβαρδισμός του Ισθμού , εκτελέσεις στα Καλάβρυτα , κλπ, εμφύλιος για παραδειγματική αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων )
Νεότεροι χρόνοι έως σήμερα. (η εξέλιξη της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια , το νέο πρόσωπο της περιφέρειας μιας βιώσιμης και οικολογικής περιφέρειας που προσδοκούμε : προβολή δράσεων κοινωνικής οικονομίας , προβολή περιβαλλοντικών δράσεων ,  προβολή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , προβολή πρότυπης ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή – ανακύκλωση , κλπ.  )
Προβολή γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα Παρουσίαση του περιφερειακού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων , παρουσίαση βιολογικών και άλλων προϊόντων ονομασίας προέλευσης , παρουσίαση σύγχρονων τρόπων διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων , προβολή διφασικών ελαιοτριβείων , παρουσίαση εξαγωγικών προσπαθειών κα στόχων , κλπ.
Παρουσίαση τουριστικών και άλλων συναφών επιχειρήσεων ανά προορισμό με περιβαλλοντικές , ενεργειακές και ποιοτικές επιδόσεις. Προβολή ορεινών μονοπατιών / αγροτουρισμού .
Προβολή πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Πατρών και κατά τόπους τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Προβολή καινοτόμων επιχειρήσεων / κοινωνικών δράσεων του σήμερα και του αύριο σε ιστορική αντιδιαστολή με προσωπικότητες του παρελθόντος που προσέφεραν στο παρελθόν  στην Πελοποννησιακή κοινωνία
Προβολή ιερών ιστορικών μονών.
Προφανής προβολή των πανέμορφων φυσικών περιοχών της Πελοποννήσου.
Και κάτι άλλο όπως ανέφερε ο κ. Μπούκλης ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για το χτίσιμο της πύλης της Πελοποννήσου.

Από την Οικολογική Συμπολιτεία