Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 14:55

Π. Τατούλης: Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις

Γράφτηκε από την

Συνέντευξη στην μεγαλύτερη και παλαιότερη πολιτική εφημερίδα που κυκλοφορεί από το 1993 στις Βρυξέλλες, New Europe, και ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας υποστήριξε την σταθερή του προσήλωση στην προοπτική δημιουργίας ενός εύρωστου μέλλοντος που θα βασιστεί σε νέα προσαρμοσμένα μοντέλα ανάπτυξης όπως οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, ενώ χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως την μεταρρύθμιση που δίνει νέα ώθηση για τοπική ανάπτυξη βασισμένη στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.
Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπέρβαση των ψηφοφόρων, με την επιλογή τους στην πρόταση που τους τέθηκε από πολίτες με διαφορετικές επαγγελματικές και πολιτικές προελεύσεις χαρακτηρίζοντας τη ως ένα μείζων βήμα προς μια γνήσια αποκέντρωση.  Οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ο κος Τατούλης, μπορούν να επιλέξουν πλέον αυτούς που θεωρούν πιο ικανούς για να τους εκπροσωπήσουν, να σχεδιάσουν πολιτικές και να προωθήσουν στρατηγικές ανάπτυξης βασισμένες στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Ο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου χαρακτήρισε συστημική την κρίση στην Ευρώπη ωστόσο σημείωσε ότι είναι ώρα να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα τετριμμένα και να κατανοήσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, όχι μόνο όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την εργασία. Για παράδειγμα, πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της ΕΕ θα ωφελήσει σημαντικά την τοπική ανάπτυξη, αλλά και το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον υπογράμμισε ο Πέτρος Τατούλης.
Πιστεύω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη, χωρίς φόβο ή προκατάληψη, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέντευξη του στην εφημερίδα New Europe υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον αυτή η κρίση μας υπενθύμισε τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας. Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις.


Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας