Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012 21:40

Αργησε αλλά... πήρε θέση: Κατά της εξόρυξης λιγνίτη ο Μπούκλης

Αργησε αλλά... πήρε θέση: Κατά της εξόρυξης λιγνίτη ο Μπούκλης

Κατά της εξόρυξης λιγνίτη σε Χωματερό - Φαλάνθη τάχθηκε χθες ο επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά» Λάμπρος Μπούκλης, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πύλου - Νέστορος Κώστα Βασιλόπουλο. Σημείωσε ότι η περιοχή είναι πανέμορφη, έχει προοπτικές τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης και κάλεσε τους επενδυτές να αποσύρουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο επέμεινε ότι ο Δημήτρης Δράκος και ο Θανάσης Πετράκος είναι λαϊκιστές και δημαγωγοί -παρότι συμφώνησε τελικά μαζί τους κατά των λιγνιτωρυχείων- γιατί όπως είπε, κινήθηκαν μόνοι τους, μονοπώλησαν το θέμα, το έχουν κάνει σημαία και δεν τον... κάλεσαν να το συνυπογράψει και να επισκεφτεί την περιοχή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι με τη στάση τους πολώνουν την υπόθεση.
Αντίθετα, απέφυγε με κάθε τρόπο να σχολιάσει τη στάση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη αλλά και των Μεσσηνίων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, που παρότι γνωρίζουν την περιοχή δεν πήραν ξεκάθαρη θέση κατά της «επένδυσης», όπως έκανε έστω και τώρα ο ίδιος.
Χθες ο κ. Μπούκλης απέρριψε τη σχεδιαζόμενη επένδυση από όλες τις διαστάσεις, πολιτική, περιβαλλοντική - τεχνοκρατική και κοινωνική. Ανέφερε ότι ο λιγνίτης είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, διαφώνησε με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανέφερε πως κάθε επένδυση έχει άμεση επίπτωση στην κοινωνία. Δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος και άφωνος, γιατί είδε ότι η περιοχή εξόρυξης γειτνιάζει με κατοικίες ενώ έλεγαν πως βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή και δε θα υπάρχει όχληση. Παρατήρησε ότι δεν έχει αποκατασταθεί το ορυχείο της "Λάρκο" και απηύθυνε
έκκληση στη γ.γ. Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, «να μας δώσει ένα χάρτη των ορυχείων - λατομείων της Περιφέρειας, ποια είναι ενεργά και αν έχουν αποκατασταθεί».
Επεσήμανε ότι είναι εξόχως τουριστική η επίμαχη περιοχή στη Μεσσηνία, με τουριστικές μονάδες άνω των 1.000 κλινών και επισιτιστικά επαγγέλματα παράλληλα με τον τουρισμό, ενώ τα οδικά δίκτυα είναι επικίνδυνα. Δήλωσε πως «το ορυχείο θα επιβάρυνε την περιοχή, θα οδηγούσε σε σαλαμοποίηση της περιοχής» και είπε ότι το λιγνιτικό κοίτασμα δεν περιορίζεται στα 477 στρέμματα, αλλά θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για επέκταση των ορυχείων. Σημείωσε δε ότι η περιοχή είναι πραγματικά πανέμορφη κι έχει τα στοιχεία για να δώσει αναπτυξιακή εικόνα διαφορετική από ό,τι το ορυχείο.
Ο κ. Μπούκλης κάλεσε τους επενδυτές να επενδύσουν στον τουρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είπε πως το λιγνιτωρυχείο θα δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας αλλά θα καταστρέψει υπάρχουσες. Πρότεινε «να φύγουμε από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να δούμε τι χρειάζεται η περιοχή» και παρατήρησε πως «χρειάζεται ήπιο τουρισμό και στήριξη στα αγροτικά προϊόντα». Ανέφερε ότι η επένδυση δε θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση, αλλά θα συρρικνώσει την περιοχή - και επεσήμανε:
«Είναι διαφορετική η εικόνα του τόπου απ’ αυτή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι επενδυτές θα έπρεπε να αποσύρουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΑΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Λάμπρος Μπούκλης είπε ότι πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι δε γνωρίζουν την περιοχή και κάλεσε το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος να φέρει στο Συμβούλιο φωτογραφίες και προτζέκτορα. Παρ' όλα αυτά υποστήριξε ότι η στάση Δράκου και Πετράκου μπορεί να πολώσει την υπόθεση.
Ανέφερε ότι «στο ερώτημα να φωνάξουμε ή να φέρουμε επιχειρήματα, εμείς είμαστε ήπιοι με επιχειρήματα», ενώ δήλωσε ότι είναι υπέρ των λαϊκών συνελεύσεων.
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, οργανωτική υπεύθυνη των Οικολόγων Πράσινων στην Πελοπόννησο, αποκάλυψε ότι είχε εξηγήσει στον κ. Μπούκλη «πως η περιοχή είναι εξόχως όμορφη, απόλυτα τουριστική». Υποστήριξε πάντως ότι «οι Οικολόγοι δεν "αδειάζουν" τον κ. Μπούκλη. Είναι πολιτικό κόμμα, έχουν το δικαίωμα να βγάζουν δελτία Τύπου. Στηρίξαμε την "Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά" κι εξακολουθούμε να τη στηρίζουμε. Δεν έχουμε διάσταση απόψεων στο θέμα».
Στην ερώτησή μας για τη στάση του στο θέμα των σκουπιδιών και του διαγωνισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας, ο κ. Μπούκλης είπε ότι συμφώνησε με τη διαδικασία, αλλά έχει κάνει αγώνες ενάντια στην καύση και κατά των δεματοποιητών, διαφωνώντας με τον κ. Τατούλη που δέχεται όλες τις τεχνολογίες. Ανέφερε ότι ανέλαβε την ανακύκλωση - κομποστοποίηση της Περιφέρειας ώστε να επιδιώξει με τους δημάρχους να αυξήσουν τις ποσότητες των σκουπιδιών που θα οδηγούνται εκεί και, αν επιλεγεί εργοστάσιο για καύση, να μη λειτουργήσει.
Για τις δηλώσεις του περί προσώπων και φορέων που έχουν σχέση με ΜΚΟ, είπε ότι αναφερόταν μόνο στον εαυτό του και υποστήριξε ότι
«όσο άδικο είναι να λέει κάποιος ότι με αδειάζουν, άλλο τόσο άδικο είναι να κατηγορώ άλλον».
Νωρίτερα χθες το πρωί ο κ. Μπούκλης συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Πύλου, με το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη.