Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 18:43

Πετρέλαιο και ρεύμα για όλη την Ευρώπη “βγάζει” ο Τατούλης!

Πετρέλαιο και ρεύμα για όλη την Ευρώπη “βγάζει” ο Τατούλης!

 Με τη γνωστή αμετροέπεια και έπαρση των ανακοινώσεων της Περιφέρειας, πληροφορηθήκαμε χθες -μεταξύ άλλων- ότι «η Πελοπόννησος θα είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος για την τροφοδότηση της Ευρώπης από καθαρή ενέργεια».

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε με αφορμή την εκδήλωση με θέμα

«Περιφέρεια Πελοποννήσου και νέα δεδομένα της ΑΟΖ» που διοργανώθηκε στην Τρίπολη το... Σάββατο 23 Ιουνίου. Με χρονοκαθυστέρηση τριών ημερών λοιπόν, πληροφορούμαστε επίσης ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε στην εκδήλωση:

«Οταν πήγαμε στον υπουργό να του εξηγήσουμε για το οικόπεδό μας δυτικά της Κρήτης, είπε δεν υπάρχει το οικόπεδο, είναι στην Κρήτη. Και του εξηγήσαμε ότι το δυτικά της Κρήτης είναι στην Πελοπόννησο.

Οπως καταλαβαίνετε, μαζί με την εξέλιξη που υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης, πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην ιδέα ότι η Κρήτη και η Πελοπόννησος θα είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος για την τροφοδότηση της Ευρώπης από καθαρή ενέργεια. Επικρατεί η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν καθαρή ενέργεια και συζητάνε την περίπτωση η παραγωγή ενέργειας να γίνεται στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης και να μεταφέρεται αυτό με καλώδια προς την ΕΕ ώστε να περιοριστεί το οικονομικό έλλειμμα στο ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακος έτσι όπως υπολογίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Ο κ. Τατούλης στη συνέχεια είπε ότι «το θερμοκήπιο είναι ένα καινούργιο χρηματιστήριο όπου γίνονται πλειστηριασμοί και ανάλογα με την παραγωγή γίνεται και η αντίστοιχη χρέωση στη χώρα που τροφοδοτεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλόγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε κάνει το δικό μας σχεδιασμό γιατί θα υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη και από το καλώδιο που θα περνά από την Πελοπόννησο. Δεν θέλω να σταθώ στα οικονομικά οφέλη μόνο που θα προκύψουν ανάλογα με το φαινόμενο των επενδύσεων αλλά κυρίως στο ότι ό,τι και να γίνει εξασφαλίζει μία άλλη προοπτική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Και κατέληξε λέγοντας πως «η Πελοπόννησος πρέπει να είναι έτοιμη. Είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνθήκες για δύο παράλληλα κοντινά οικόπεδα και αυτό μας βάζει σε άλλους συλλογισμούς. Θα υπάρξει συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση ΑΟΖ στις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας».