Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 18:18

Στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητεί ο Παναγιώτης Αλευράς

Γράφτηκε από την
Στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητεί ο Παναγιώτης Αλευράς

Στήριξη των ελαιοπαραγωγών και έρευνα στον ελαιώνα ζητεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας” Παναγιώτης Αλευράς.

Στην αρχή της επιστολής του, με την οποία ο κ. Αλευράς ζητεί να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου, επισημαίνει τα προβλήματα που προκάλεσε ο δάκος και οι μύκητες στην ελαιοπαραγωγή: “Η φετινή εικόνα στους ελαιώνες της περιοχής μας, μετά την αρχική διαπίστωση της τεράστιας καταστροφής από τον δάκο και η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Κυριαρχούν φέτος ελαιόλαδα με υψηλές οξύτητες και ελαττωματικές γεύσεις λόγω της έντονης δακοπροσβολής και των μυκητολογικών ασθενειών, όπως το γλοιοσπόριο, η κερκόσπορα κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι σε μερικούς ελαιώνες με ελάχιστη προσβολή από τον δάκο, το παραγόμενο προϊόν είναι υποβαθμισμένης ποιότητας”.

Ο κ. Αλευράς στη συνέχεια της επιστολής του τονίζει ότι οι καιρικές συνθήκες δεν δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση: “Οσον αφορά την αντιμετώπιση του δάκου, παρότι η επιστημονική κοινότητα έχει αξιόπιστη και αποτελεσματική πρόταση, η Πολιτεία δυστυχώς αδυνατεί να την εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά, με ολέθριες επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Οι λόγοι που επικαλείται το ΥΠΑΑΤ, όπως η πρωιμότητα της χρονιάς και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ανάπτυξης του δάκου, δεν αποτελούν άλλοθι του υπουργείου προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του για την πλημμελή εφαρμογή και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος”.

Και ο κ. Αλευράς καταλήγει ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Τέλος, οφείλουν όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την τεράστια απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών και να τους αποζημιώσουν αναγνωρίζοντας έμπρακτα το πρόβλημα και το δίκαιο αίτημα των αγροτών. Ολοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το έργο της δακοκτονίας είναι καθαρά επιστημονικό και απαιτείται ανάλογη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”.


NEWSLETTER