Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 09:53

Δύο άρθρα του περιφερειάρχη Παν. Νίκα στο «Βήμα»: «Ετσι θα αναπτύξω την Πελοπόννησο»

Γράφτηκε από την
Δύο άρθρα του περιφερειάρχη Παν. Νίκα στο «Βήμα»: «Ετσι θα αναπτύξω την Πελοπόννησο»

 

«Ετσι θα αναπτύξω την Πελοπόννησο» θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τίτλος άρθρου γραμμένου από τον ίδιο τον περιφερειάρχη όταν αυτός απαριθμεί τις δυνατότητες, τα προβλήματα και τους τρόπους προώθησης τους. Αυτό κάνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας με δύο άρθρα του στο «Βήμα».

Με συνοπτικό τρόπο ο Παν. Νίκας δείχνει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πως αυτό μπορεί να γίνει για να αξιοποιηθούν «τα έξοχα συγκριτικά πλεονεκτήματα» και «να αποκτήσει πάλι η Πελοπόννησος τον δυναμισμό της και να πολλαπλασιάσει την εθνική προσφορά της». Και η νέα χρονιά είναι αρκετά καθοριστική γι’ αυτό.

Ο περιφερειάρχης για όσους τον γνωρίζουν από κοντά αποτελεί πρόσωπο με ιδιόρυθμο τρόπο σκέψης που δεν συμβαδίζει - κάποιες φορές - με τις προτεραιότητες του τόπου. Δεν μπορεί όμως να του προσάψεις αδιαφορία για την ανάπτυξη και ιδιοτέλεια. Αρκεί λοιπόν να προσαρμόσεις αρμονικά τα δεδομένα με τα ζητούμενα και σε συνδυασμό με την κυβερνητική στήριξη που μπορεί να εξασφαλίσει να δρομολογήσει τις σκέψεις του με αποτελεσματικό τρόπο.

Σημαντικό είναι και το δεύτερο άρθρο του στο «Βήμα» για την μεταλιγνιτική εποχή της Μεγαλόπολης και πρέπει αυτή να αντικατασταθεί με ανάπτυξη κυρίως η μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ας δούμε λοιπόν πως αξιολογεί τα προβλήματα και τις λύσεις με τα άρθρα του στο «Βήμα»

 

 

Κινητοποίηση για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου

Του Παναγιώτη Ε. Νίκα*

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τα έξοχα συγκριτικά της πλεονεκτήματα,  βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες που πραγματικά έχει.

Η Περιφέρεια, που διαθέτει πάνω από το 50% των προβεβλημένων αρχαιολογικών χώρων της χώρας (Σπάρτη, Μυστράς, Αρχαία Μεσσήνη, Επίδαυρος, Μυκήνες, Τίρυνθα, Αρχαία Νεμέα και πολλούς άλλους), περιοχές ασύγκριτου φυσικού κάλλους, άριστες κλιματολογικές συνθήκες και που αποτελεί χώρο παραγωγής όλων των προϊόντων μεσογειακής διατροφής, πλήττεται από τη μετανάστευση των πιο δυναμικών ηλικιών, από τη συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση και την οικονομική στασιμότητα.

Η απουσία στρατηγικής και προγραμματισμού, η κακή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων, η έλλειψη των μεγάλων έργων για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και τη συγκράτηση του πληθυσμού, οδήγησαν στην αρνητική κατάσταση του σήμερα, που πρέπει να αναστραφεί.

Είναι επιτακτική  ανάγκη, λοιπόν, για γενική κινητοποίηση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, με σχεδιασμό, προγραμματισμό και συγκεκριμένες στοχεύσεις, ώστε η Πελοπόννησος να αποκτήσει και πάλι τον δυναμισμό της και να πολλαπλασιάσει την εθνική προσφορά της.

Και η κινητοποίηση πρέπει να στοχεύσει:

- Στην αναβάθμιση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

- Στη βελτίωση της προσβασιμότητας, στη συντήρηση και στην προβολή των αρχαιολογικών χώρων, σε συνδυασμό με την οργάνωση πολιτιστικών διαδρομών (το ΔΙΑΖΩΜΑ μάς δείχνει τον δρόμο).

- Στην άμεση επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το Ναύπλιο σε πρώτη φάση.

- Στον επανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει αύξηση των εσόδων - τώρα η Πελοπόννησος συμμετέχει με 2,5% περίπου στα έσοδα από τον Τουρισμό.

- Στην πρόταση περιβαλλοντικών ζητημάτων, από την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, μέχρι την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού και την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών.

- Στην αύξηση των εξαγωγών σε προϊόντα με εξαιρετική δυναμική, όπως για παράδειγμα το κρασί, το λάδι, τα κηπευτικά.

- Στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής για επενδύσεις και πολλά άλλα.

Η Πελοπόννησος με τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα, τη σπουδαία ιστορία και τη μεγάλη παράδοση έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια σπουδαία πορεία.

Ομως, η πορεία του κάθε τόπου προσδιορίζεται κυρίως από τους ανθρώπους του.  Οι Πελοποννήσιοι, λοιπόν, έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο για την ανασυγκρότηση της περιοχής τους με προγραμματισμό, σχεδιασμό, αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων και κυρίως με τη συνεργασία και την ενότητα.

 

* Αρθρο γνώμης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που δημοσιεύτηκε στο ειδικό ένθετο αφιέρωμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» για την Ελληνική Οικονομία (Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019)

 

 

ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο

 

"Η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο και μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, και γι’ αυτό, πέρα από την υφιστάμενη μονάδα φυσικού αερίου θα πρέπει να διερευνηθούν και οι δυνατότητες για μία ακόμα”. Αυτό δηλώνει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στο "Βήμα" για τη μεταλιγνιτική εποχή, προσθέτοντας ότι οι αχανείς εκτάσεις της ΔΕΗ μπορούν να γεμίσουν με φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες. Υποστηρίζει δε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 46 εκατ. ευρώ για τη μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ από το “Βήμα”:

«Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στο “Βήμα” επισημαίνει ότι και ο κόσμος της Μεγαλόπολης έχει αγωνία για το μέλλον της πόλης, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά σε εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία των μονάδων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, “στη Μεγαλόπολη γνωρίζαμε εδώ και μία δεκαετία ότι η απολιγνιτοποίηση έρχεται, ξέραμε ότι η περιοχή στερεύει από λιγνίτη και δεν κάναμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για μία δίκαιη μετάβαση - η οποία χρειάζεται χρόνο και πρόγραμμα”. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα "η Μεγαλόπολη έχει λιγνίτη για να λειτουργήσει μία μονάδα έως το 2028 ή δύο μονάδες για μία πενταετία".

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης, η Μεγαλόπολη πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο αλλά με... άλλο καύσιμο. Οπως υπογραμμίζει, πέρα από την υφιστάμενη μονάδα φυσικού αερίου θα πρέπει να διερευνηθούν και οι δυνατότητες για μία ακόμα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αχανείς εκτάσεις της ΔΕΗ μπορούν να γεμίσουν με φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα, θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλες δράσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι στα ξοφλημένα λιγνιτικά πεδία υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί μηχανοκίνητος αθλητισμός -π.χ. πίστες για αγώνες αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών-, στη λίμνη του Λάδωνα να γίνει περιβαλλοντικό κέντρο, στα ορεινά της Περιφέρειας να προωθηθεί η ορεινή ποδηλασία, στα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής της Δημητσάνας να δημιουργηθεί μια τουριστική διαδρομή κ.λπ.

"Ολα αυτά πρέπει  να αποτυπωθούν σε ένα master plan" σημειώνει.

Oσο για τα απαιτούμενα κονδύλια; Λεφτά υπάρχουν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη: "Μας χρωστάει η ΔΕΗ περίπου 26 εκατ. ευρώ από το λιγνιτόσημο. Επίσης η ΤΑΠΤοΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων), μια αναπτυξιακή εταιρεία που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου), διαθέτει ένα σημαντικό ποσό, γύρω στα 20 εκατ., που μπορεί να διατεθεί προς αυτό το σκοπό κυρίως για τη Μεγαλόπολη, αλλά και για τη Γορτυνία ή την Τρίπολη. Υπάρχουν και χρήματα της Περιφέρειας, επίσης από το ΕΣΠΑ, αλλά και ίδιοι πόροι για τη χρηματοδότηση δράσεων. Εχουμε ένα κονδύλι για να ξεκινήσουμε"».


NEWSLETTER